4 Νοεμβρίου, 2018

Η ομιλία του Αναστάση Περράκη στο 3ο Συνέδριο

Ο Σταύρος, στην πιο ώριμη ίσως ομιλία του μέχρι σήμερα, τελείωσε λέγοντας ότι "θέλω την Ελλάδα αλλιώς". Σωστά. Όλοι μας εδώ θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς. Αλλά για να πω την αλήθεια, μου θύμισε λίγο την κόρη μου που όταν ήταν περίπου τεσσάρων χρονών - όσο φέτος το Ποτάμι - λόγω της αδυναμίας της να μας εξηγήσει με σαφήνεια τι θέλει, μας είχε πει: "Θέλω αυτό που θέλω, και το θέλω τώρα". Το Ποτάμι στα τέσσερα χρόνια του όμως, μας οφείλει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Δεν αρκεί να λέμε τι θέλουμε στην εξαιρετική καμπάνια του "θέλω". Δεν αρκεί να ακούμε τα "θέλω" του κόσμου. Οφείλουμε και να διαμορφώσουμε τα "θέλω".

Θα δώσω ένα παράδειγμα: είπαν πολλοί σήμερα ότι θέλουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια. Φυσικά, σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 και να έχουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια. Αλλά πρέπει να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο και πως το κράτος θα διαφυλάξει το άριστο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ναι, το άριστο, το εξαιρετικό, Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Λέμε ότι φύγανε δεκάδες χιλιάδες γιατροί, μηχανικοί, επιστήμονες στην Αγγλία στην Γερμανία, στην Αγγλία ... που σπούδασαν όλοι αυτοί; Στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο σπούδασαν. Οφείλουμε να το διαφυλάξουμε. Και οφείλουμε να διαφυλάξουμε και τους γονείς και φοιτητές των νέων μη κρατικών Πανεπιστημίων, ώστε να δώσουν τα χρήματα τους στο παράρτημα του Harvard που θα έρθει στην Ελλάδα και όχι στο παράρτημα του Southeast Anglia Polytechnic.

Πέρα από τα "θέλω" λοιπόν, οφείλουμε την καταγραφή ανά τομέα προτεραιοτήτων πολιτικών θέσεων και δράσεων. Στο πλαίσιο πιθανόν των "κενών περιεχομένου" πέντε τομέων προτεραιότητας για το Ποτάμι - που άδικα ο αγαπητός μου Μίλτος Κύρκος χαρακτήρισε κενούς περιεχομένου: επειδή είναι στο χέρι μας να τους δώσουμε περιεχόμενο και τεχνοκρατικά και πολιτικά.

Καταγραφή των πολιτικών μα θέσεων και δράσεων λοιπόν: Λακωνική. Εύληπτη. Σαφής.

Καλώ το νέο Πολιτικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί με το νέο καταστατικό, να θέσει ως προτεραιότητα την παραγωγή ενός σαφούς πολιτικού προγράμματος που θα καθορίσει τις μετεκλογικές μας συνεργασίες - μετά τις εκλογές - αλλά κυρίως θα καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο στην βάση του οποίου θα ζητήσουμε από τον Ελληνικό λαό να μας στείλει στην επόμενη Βουλή.