10 Μαΐου, 2016

«Η Ελλάδα και η Ιταλία μαζί στην ορθή διαχείριση του προσφυγικού»

«Η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πρόβλημα, που δεν είναι απλά εθνικό ή στενά ευρωπαϊκό, αλλά με παγκόσμιες προεκτάσεις και απροσδιόριστες ακόμα συνέπειες στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής μας» τόνισε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης.

Ο βουλευτής Αχαΐας επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερημένα συνειδητοποίησε ότι πρέπει να δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές, να φυλάξει στοιχειωδώς τα σύνορα της χώρας μας και να πιέσει την Τουρκία για συγκράτηση των προσφυγικών ροών από κοινού με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτήλας υπογράμμισε ότι το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή μίλησε για την ανάγκη σύναψης συμφωνίας με την Τουρκία και την αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα. Επίσης, είχε ζητήσει τη δημιουργία Υπερυπουργείου που να ασχοληθεί με το θέμα, ώστε να μην προκύπτουν ζητήματα συνεννόησης μεταξύ των Υπουργείων – όπως και τελικά συνέβη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση στο βίντεο που ακολουθεί:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε Anna Finocchiaro,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Μόνιμης Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Ιταλικής Γερουσίας, θέλω και από τη μεριά του Ποταμιού να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη χώρα μας. Η χαρά είναι διπλή για μένα, γιατί εκτός των κοινών παραδόσεών μας, με συνδέει με τη Ιταλία στενός δεσμός λόγω σπουδών μου στη Ρώμη, αλλά και καταγωγής μου από την Πάτρα, από την οποία έχω εκλεγεί- μία πόλη με επιρροές από την Ιταλία.

Οι χώρες μας αγαπητοί συνάδελφοι, με την Ελλάδα πιο πρόσφατα, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πρόβλημα που δεν είναι απλά εθνικό ή στενά ευρωπαϊκό, αλλά με παγκόσμιες προεκτάσεις και απροσδιόριστες ακόμα συνέπειες στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής μας.

Το δράμα του πολέμου στην κοντινή μας χώρα, τη Συρία, συνεχίζει να προκαλεί πόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους, που αναγκάζονται να ξενιτεύονται, με τις προοπτικές για ειρήνη να μην είναι ακόμα ευοίωνες.

Η κυβέρνηση της χώρας μου αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αντιλήφθηκε, έστω και αργά, την έκταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε, λόγω και της (απαράδεκτης) άρνησης μερικών χωρών της Ε.Ε να δεχτούν αναλογικά μέρος των προσφύγων που τους αναλογεί, είτε από την αδυναμία άλλων χωρών πάλι της Ε.Ε να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και κυρίως μεταναστών.

Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι πρέπει ταυτόχρονα με τις δηλώσεις αλληλεγγύης

α) να δημιουργήσει υποδομές για 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, όπως συμφώνησε τον Οκτώβριο του 2015 με την Ε.Ε (που δυστυχώς ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει σχεδόν 7 μήνες μετά!)

β) να φυλάξει στοιχειωδώς τα σύνορά της και

γ) να πιέσει την Τουρκία για συγκράτηση των προσφυγικών ροών από κοινού με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των πιέσεων συνολικά της Ε.Ε, έχει πράγματι οδηγήσει στη σημαντική μείωση των ροών από τη γείτονα χώρα αλλά αφενός δεν εφαρμόζεται από χώρες της Ε.Ε η επανεγκατάσταση προσφύγων σε αυτές όπως έχει συμφωνηθεί (πρέπει να συντονιστούμε νομίζω στο ζήτημα, το έχει αποδεχτεί ακόμα και η κ. Μέρκελ πως δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες του στο προσφυγικό), ενώ ανησυχία επικρατεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία μετά την παραίτηση Νταβούτογλου.

Ας μην κρυβόμαστε, η γείτονα χώρα δεν βοηθάει συνολικά στην παύση του πολέμου στη Συρία και στην τελειωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, επικαλούμενη κατά τρόπο «στενόμυαλο», και στην ουσία απαράδεκτο θα έλεγα, το Κουρδικό.
Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί το κλείσιμο των συνόρων από το βορρά. Έχει ως αποτέλεσμα σε εκ νέου αύξηση των ροών προς την χώρα σας, την Ιταλία, ειδικά από της χώρες της Βορείου Αφρικής με αποτέλεσμα η Αυστρία να απειλεί με οικοδόμηση νέου φράχτη στα σύνορα με Ιταλία.

Οι φράχτες όμως όπως σωστά επισήμανε και ό ίδιος ο κ. Γιούνκερ δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα…
Η πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση στη χώρα μας εστιάζεται στην Ειδομένη με χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν σε χώρους ακατάλληλους για φιλοξενία.

Εκτός των άλλων κινδύνων για την δημόσια υγεία, δημιουργείται και προβλήματα στην οικονομία της χώρας μας λόγω της κατάληψής για πάνω από 50 ολόκληρες ημέρες από πρόσφυγες της σιδηροδρομικής γραμμής.

Ακόμα αλληλέγγυες επίσης οργανώσεις, αγνώστου ταυτότητας, μοιράζουν κατά καιρούς φυλλάδια, υποδεικνύοντάς σε πρόσφυγες και μετανάστες να μην δέχονται να μεταφερθούν με λεωφορεία σε οργανωμένες εγκαταστάσεις διαμονής υποσχόμενες δήθεν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Ο ελλιπής μηχανισμός ασύλου στα νησιά επιπλέον έχει έρθει αντιμέτωπος και με κύμα αιτημάτων ασύλου που κατέθεσαν πρόσφυγες και μετανάστες για να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, σε συνεργασία με ΜΚΟ.

Εμείς στο Ποτάμι, δια του επικεφαλής μας Σταύρου Θεοδωράκη, από την πρώτη στιγμή μιλούσαμε για την ανάγκη πίεσης στην Τουρκία για την σύναψη συμφωνίας και την αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής λύσης για το πρόβλημα.

Παρουσιάσαμε έγκαιρα 10 σημεία για την συναινετική αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, με πιο κρίσιμο τη δημιουργία υπερυπουργείου που θα συντονίζει τις δράσεις για το προσφυγικό.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις ούτε να δεχτούμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και σε αυτό τον τομέα και ειδικά για τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη κάθε ευρώ που δαπανάται προς όφελός τους.

Κλείνω λέγοντας ότι είμαστε ευτυχείς με την παρουσία σας σήμερα εδώ και ελπίζουμε πως η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει αφετηρία για μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας

Σας ευχαριστώ

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας