4 Νοεμβρίου, 2018

Η διασπορά πέρα από την ψήφο

Ομιλία Γιώργου Κακλίκη στο 3ο συνέδριο του Ποταμιού

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας εδώ:

Άριστη και επιβαλλόμενη η πρωτοβουλία του Ποταμιού για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Παράλληλα, όμως, η Διασπορά, ιδίως αυτή της Αμερικής, πρέπει να αξιοποιηθεί στην πράξη. Όχι μόνο επειδή η ίδια ενδιαφέρεται για την Ελλάδα αλλά γιατί η ρημαγμένη Ελλάδα, την έχει μεγάλη ανάγκη. Και μάλιστα σε μία καμπή της πορείας της όπου ο κίνδυνος από την Τουρκία δείχνει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Η σχέση Ελλάδας με Διασπορά είχε, πριν χρόνια, αφεθεί στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Που άφησε την εντύπωση πως χάθηκε σαν ποτάμι που το κατάπιε η άμμος. Πριν απ΄αυτό, ήταν Εκκλησία. Μεγάλος ο ρόλος της στη συνοχή του Ελληνισμού αλλά και στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και επιρροής με την Διοίκηση των ΗΠΑ. Σαρμπάνης, Μπιλιράκης, Μπραδήμας ήταν μερικές από τις προσωπικότητες που είχαν σοβαρό λέγειν στη Διοίκηση των ΗΠΑ. Μια διοίκηση που άκουγε τη φωνή των Ελλήνων της Αμερικής. Κι όπως επισημαίνει ο Α. Παπαχελάς στην Καθημερινή της 28ης Οκτωβρίου,

“η κατάσταση σήμερα στην Εκκλησία της Αμερικής και τα οικονομικά σκάνδαλα, έχουν παγώσει τους δυναμικούς Ελληνοαμερικανούς”. Κι όμως, παρ’ όλ’ αυτά, συμπληρώνει, “δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν να επανέλθει η αίγλη περασμένων εποχών. Χρειάζονται όμως πρωτοβουλίες και το κυριότερο, να αντιληφθούν άπαντες στην Αθήνα, στο Φανάρι και όπου αλλού ότι ο χρόνος τελειώνει”.

Αυτό που πρέπει να προωθήσει η Ελλάδα είναι ένα σχέδιο αναρρίπισης της Διασποράς κάνοντάς τη μέτοχο της προσπάθειάς της να ακούγεται ώστε να μη γλιστρήσει από τα χέρια της ένα ιδιαίτερα αξιοποιήσιμο στοιχείο του Ελληνισμού που η έγνοια του για όσα γίνονται εδώ είναι ίδια αν όχι και πιο έντονη απ΄τη δική μας. “Και που, αντίθετα μ΄όσους στην Ελλάδα έχουν παραλύσει από απογοήτευση, πιστεύει ακράδαντα πως όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχουν θέληση και επαγγελματισμός”.

“Η Ελλάδα πέτυχε πολλά με την πολιτική, οικονομική και πολιτισμική δύναμη που άντλησε από τη Διασπορά της. Η Διασπορά ήταν σε πολλά ο καταλύτης που μας πήγαινε μπροστά”.

Το Ποτάμι φέρνει στο προσκήνιο το κρίσιμο αυτό θέμα θέλοντας να αξιοποιήσει κάθε τι που θα λειτουργούσε θετικά για τα συμφέροντα της χώρας και τη θετική εικόνα της στα ισχυρά κέντρα αποφάσεων.

Αν όλα αυτά και άλλα γίνουν συστηματικά, αν κάνουμε τη Διασπορά “να εμπιστευθεί την Ελλάδα σαν χώρα με κανόνες, ήθος και όραμα”, η αναβάθμιση της ελληνικής εικόνας δεν θα μείνει μια ανεκπλήρωτη επιθυμία. Έχουμε τα παραδείγματα τρίτων και οφείλουμε κι εμείς να μη χάσουμε μια τέτοια ευκαιρία. Να μη χάσουμε τον ελληνισμό του εξωτερικού που, γενιά τη γενιά, θα ξεχνάει σιγά-σιγά μία Ελλάδα που η ίδια τον ξεχνάει.

Το Ποτάμι, χωρίς μικροπολιτικές υστεροβουλίες, σηκώνει και αυτή τη σημαία καλώντας όλους μας να ξαναπιάσουμε το χέρι των Ελλήνων της διασποράς και να προχωρήσουμε μαζί.-

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου