19 Ιουλίου, 2016

«Η αδράνεια της κυβέρνησης στο προσφυγικό έχει ξεπεράσει ακόμη και την άγνοιά της»

«Το μεταναστευτικό - προσφυγικό είναι ένα ζήτημα με παγκόσμιες προεκτάσεις και άγνωστες ακόμα συνέπειες», επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, ειδικός αγορητής και βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε την έλλειψη συντονισμού και την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης: Πραγματοποίησε μια κακή διαπραγμάτευση, αφού η Ιταλία με λιγότερες προσφυγικές ροές εξασφάλισε περισσότερα χρήματα. Η απορρόφηση των χρημάτων, που εξασφαλίστηκαν ήταν ανεπαρκής, αφού μοναδικός στόχος ήταν η χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών, που συστήνει κάθε φορά. Τα έργα που υλοποιεί, δεν έχουν ως στόχο τους πρόσφυγες, που εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες και να υποσιτίζονται. Έχει άγνοια στο ύψος των χρημάτων, που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ και ποια η αξιοποίησή τους.

Ο βουλευτής Αχαΐας υπογράμμισε, ότι η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για το κόστος διαχείρισης του προσφυγικού το 2016 θα φτάσει τα €600 εκ, ενώ η κυβέρνηση επέτυχε να εξαιρεθεί μόνο το ποσό των €350 εκ, σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φωτήλας επεσήμανε ότι «καλώς ή κακώς όσο είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση στην εξουσία αυτή θα πρέπει να διαχειριστεί το προσφυγικό. Και επειδή στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν “από μηχανής θεοί”, θα πρέπει επιτέλους να εργαστεί.»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Νιώθω ντροπή και οργή που άκουσα από αυτό το Βήμα Βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου να λέει ότι ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις είμαστε υπέρ της αποκατάστασης της ομαλότητας στην Τουρκία, η Χρυσή Αυγή ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη η οποία ήταν με τους άλλους. Ας αναλογιστούμε τι θα μπορούσαν να κάνουν, εάν είχαν τη δυνατότητα.

Παρ’ όλο που η επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας κατατέθηκε το Φεβρουάριο και συζητείται στις 18 Ιουλίου -πέντε μήνες μετά-, παρά ταύτα, σε αντίθεση με τον κ. Τσιάρα - που είναι και φίλος μου-, θα πω ότι συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι εξαιρετικά επίκαιρη, ειδικά αν λάβει υπ’ όψιν του κανείς τα γεγονότα που είδαμε στη Γαλλία. Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω και εγώ τη θλίψη και την αλληλεγγύη μου στο Γαλλικό λαό που για μία ακόμα φορά βιώνει τη βία και ζει πλέον με τον φόβο της τρομοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε. Κάθε χτύπημα σε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας δεν είναι πάρα ένα χτύπημα στο ίδιο μας το σπίτι.

Για να επιστρέψουμε όμως στην ερώτηση. Από αυτό εδώ το βήμα, έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι το μεταναστευτικό/ προσφυγικό είναι ένα ζήτημα με παγκόσμιες προεκτάσεις και άγνωστες ακόμα συνέπειες. Και επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι ακόμα δεν έχουμε δει όλες τις διαστάσεις των συνεπειών του...

Εμείς στο Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή σας επισημάναμε την κρισιμότητα του ζητήματος. Και όχι μόνο αυτό. Δεν περιοριστήκαμε στο να φωνάζουμε, αλλά έγκαιρά σας παρουσιάσαμε 10 συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης. Ενδεικτικά σας αναφέρω την πρόταση για επαναχρησιμοποίηση παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων (παλιά στρατόπεδα κ.λπ.), και κυρίως την πρόταση για τη δημιουργία ενός συντονιστικού υπερυπουργείου. Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

Εσείς όμως ούτε καν μας ακούσατε. Αντίθετα συνεχίσατε να σφυρίζετε αδιάφορα. Λες και το πρόβλημα θα εξαφανιζόταν από μόνο του. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας. Η αδράνειά σας ξεπέρασε ακόμα και την άγνοιά σας!

Το αλαλούμ με τις αρμοδιότητες μεταξύ των Υπουργών της κυβέρνησης καλά κρατεί, ενώ πλέον φαίνεται ότι έχουν προκύψει και θέματα κακοδιαχείρισης όσον αφορά στο προσφυγικό.

Το θέμα των χρηματοδοτήσεων – ειδικά με τη δεδομένη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας- θα έπρεπε να είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Όμως εσείς προτιμάτε να παίζετε με τον εκλογικό νόμο και τις τηλεοπτικές άδειες.

Πραγματικά όμως με κάνει να αναρωτιέμαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Γιατί απουσιάζει το Υπουργείο Αμύνης από την επίκαιρη επερώτησή σας; Μήπως αυτό δεν προωθεί προγράμματα για τη διαχείριση του προσφυγικού; Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να έχουμε τον Υπουργό σήμερα εδώ. Βλέπετε, το Υπουργείο αυτό αποφεύγει επιμελώς να ασχοληθεί με τις δικές μας ερωτήσεις. Μπορεί στη δική σας να ένιωθε λίγη παραπάνω ευθιξία και να το έκανε.

Επειδή στις 21/04/2016 καταθέσαμε αντίστοιχη ερώτηση προς τα ίδια Υπουργεία, μας δίνεται τώρα η δυνατότητα να σας πούμε τι ακριβώς μάθαμε. Το 2015, με το φαινόμενο σε έξαρση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε να είναι «large». Ήταν μάλιστα τόσο «large» που κατάφερε στις διαπραγματεύσεις να πάρει 100εκ. λιγότερα από τους Ιταλούς που αντιμετωπίζουν λιγότερες προσφυγικές ροές από εμάς. Όμως, για να είμαστε και ειλικρινείς «το έχουμε πάρει απόφαση» κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης: Όταν διαπραγματεύεστε χαμένοι θα βγαίνουμε!

Αλλά ακόμα και αυτά τα λεφτά που εξασφαλίσατε δεν ήσασταν σε θέση να τα απορροφήσετε. Τα έξοδα όμως τρέχουν και οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι συνέχεια εκεί να μας περιμένουν.

Η κυβέρνηση για έναν ανεξήγητο λόγο φαίνεται ότι έχει κολλήσει στον διαρκή σχεδιασμό. Σχεδιάζει, αλλά δεν υλοποιεί. Προγραμματίζει, αλλά δεν παράγει. Φτιάχνει υπηρεσία για το Συντονισμό και τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, τον Αύγουστο του 2015 και έναν χρόνο μετά, την καταργεί με το Ν.4376/2016. Και το κερασάκι στην τούρτα; Με τον ίδιο νόμο συστήνει μια ειδική Γραμματεία και εκ νέου μια ειδική Υπηρεσία. Σας παραδέχομαι πάντως. Στη δημιουργία γραμματειών και υπηρεσιών παραμένετε άπαικτοι. Και ίσως είναι ο μόνος λόγος που θα σας θυμάται η ιστορία!

Επί του συγκεκριμένου πάλι: Η κυβέρνηση ανακοινώνει και τρέχει προγράμματα, αλλά δεν παίρνει και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις ή καλύτερα επιλέγει ποιες χρηματοδοτήσεις θέλει να πάρει. Ποιες τη βολεύουν και ποιες εκπληρώνουν τους στόχους της Κυβέρνησης. Και ποιος είναι ο μόνος στόχος της Κυβέρνησης;

Η χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών που συστήνει κάθε φορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στην Υπηρεσία Ασύλου» ή το «Ενίσχυση του Ανθρώπινου Δυναμικού στα κέντρα Πρώτης Υποδοχής», τα οποία απολαμβάνουν υψηλή απορροφητικότητα (από 72% και άνω).

Με άλλα λόγια, παίρνετε και προωθείτε τις χρηματοδοτήσεις εκείνες που σας βοηθούν ταυτόχρονα να ικανοποιήσετε και να διαιωνίσετε τις πελατειακές σας σχέσεις. Να δημιουργήσετε ένα νέο κομματικό κράτος και να φανείτε αντάξιοι των υποσχέσεών σας στους φίλους και ψηφοφόρους σας. Και αυτή θα είναι η μόνη υπόσχεση που θα έχετε τηρήσει στο τέλος του γαντζώματός σας στην εξουσία.

Δημιουργήσατε έναν ελλιπή μηχανισμό όχι μόνο για την υποστήριξη των προσφύγων/ μεταναστών αλλά και για τη φιλοξενία αυτών. Ξοδέψατε εκατομμύρια για την κατασκευή των Hotspot με απευθείας συμβάσεις όπως για παράδειγμα το 1.200.000€ που δώσατε για το Hotspot της Χίου. Αναρωτηθήκατε όμως ποια είναι η κατάσταση σήμερα εκεί; Πώς ζούνε; Τι τρώνε; Αν έχουν γιατρούς και εκπαίδευση;

Αν δεν ξέρετε να σας ενημερώσουμε εμείς. Συγκατοικούν με ερπετά και τρωκτικά και την ίδια στιγμή σιτίζονται με αγνώστου ποιότητας τρόφιμα. Τα βρέφη υποσιτίζονται. Όσον αφορά στην ιατρική τους περίθαλψη «χρωστάτε» ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιατρικούς συλλόγους καθώς επίσης και στα πανεπιστήμια που με δικές τους πρωτοβουλίες στηρίζουν την εκπαίδευσή τους για την ενσωμάτωσή τους στην νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Τα προβλήματα αυτά σας τα έχουμε επισημάνει με ερωτήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία ξανά και ξανά. Η αναποτελεσματικότητά σας και η ανεπάρκειά σας να χρησιμοποιήσετε χρήματα από τα σχετικά Ταμεία (ΤΕΑ, ΤΑΜΕ) προκειμένου να βελτιώσετε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων έχουν οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τα hotspot σε αδιέξοδο και δυσφορία.

Επίσης στην ερώτησή μας πριν λίγο καιρό σας ρωτήσαμε και για τα χρήματα που απορροφούν οι ΜΚΟ. Μας δώσατε στοιχεία μόνο για ένα πρόγραμμα που «τρέχει», μία συγκεκριμένη τέτοια οργάνωση. Αλήθεια γνωρίζετε αν έχουν χρηματοδοτηθεί άλλες οργανώσεις; Πόσα χρήματα έχουν εισπράξει αυτές; Εκπλήρωσαν τους σκοπούς για τους οποίους πήραν τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις ή τις έχετε αφήσει ανεξέλεγκτες; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα δεν μας έχετε απαντήσει. Ελπίζαμε σήμερα να ακούσουμε κάτι.

Αντ’ αυτού, ακούσαμε τον Υπουργό να λέει, πάλι, για άλλη μια φορά ότι δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα έχουν δοθεί ούτε τι έχουν γίνει αυτά τα χρήματα και αν έχουν αξιοποιηθεί.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ήδη το ανακοίνωσε ξεκάθαρα. Η πρόβλεψη με βάση τα πιο ευνοϊκά σενάρια, υπολογίζει το κόστος διαχείρισης του θέματος για το 2016 ότι θα φτάσει τα €600εκ. Την ίδια στιγμή όμως το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης προβλέπει ότι σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη, - που εδώ είστε και εδώ είμαι θα ενεργοποιηθεί!-, εξαιρείται το 0.2% του ΑΕΠ για το προσφυγικό. Ξέρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σε τι ποσό ανέρχεται το 0.2% του ΑΕΠ; Αντιστοιχεί σε €350εκ., ενώ το προσφυγικό για το 2016 θα στοιχίσει σχεδόν τα διπλάσια. Που θα τα βρούμε αυτά τα λεφτά κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης;

Ολοκληρώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, πρέπει να δεχτώ ότι καλώς ή κακώς το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα λυθεί αύριο. Καλώς ή κακώς όσο είστε εσείς στην εξουσία θα πρέπει εσείς να το διαχειριστείτε. Και δυστυχώς, στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν «από μηχανής θεοί». Οπότε θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσετε να εργάζεστε.

Σας ευχαριστώ.

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας