22 Ιανουαρίου, 2015

Γιατί με το Ποτάμι;

του Φώτη Ζγούρη Να βρούμε το θάρρος και να κάνουμε την υπέρβασή μας, να κάνουμε το βήμα μπροστά: Να το ψηφίσουμε, να μην επιβραβεύσουμε και πάλι το παλιό.

Γράφει ο Φώτης Ζγούρης

Ήταν στα τέλη του 2013, όταν συζητάγαμε με μια παρέα για το αδιέξοδο που είχαμε βρεθεί – και προσωπικά αλλά και έως χώρα. Τα δημοσιονομικά μεγέθη τότε είχαν αρχίσει να βελτιώνονται, αλλά όλοι βλέπαμε ότι η κατάσταση οδηγείται στο…πουθενά!

Η υπερφορολόγηση μισθωτών/συνταξιούχων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών είχε οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων και όσοι ακόμα μπορούσαν να σταθούν στην αγορά έβλεπαν το μέλλον αβέβαιο. Το χειρότερο όλων ήταν ότι ήδη οι λύσεις σε πολιτικό επίπεδο που είχαμε μπροστά μας ήταν ακόμα χειρότερες και δεν έδιναν καμιά προοπτική. Από την μια η κυβέρνηση, να επιβάλει συνέχεια περισσότερους φόρους στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα δεν προχώραγε καμία μεταρρύθμιση και προσπαθούσε να διασώσει συντεχνίες και συμφέροντα – τους «πελάτες» της δηλαδή – από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια…

Και κάπου εκεί στις αρχές του 2014 δημιουργήθηκε το Ποτάμι. Ο λόγος αλλά και η εικόνα που είχα για τον Σταύρο Θεοδωράκη με έκανε να στρέψω αμέσως τις κεραίες μου προς τα εκεί. Ασχολήθηκα ενεργά, γνώρισα και άλλον κόσμο που έκανε το ίδιο και διαπίστωσα ότι τελικά δεν είμαστε τόσο λίγοι αυτοί που στο μυαλό τους επικρατούσε η κοινή λογική, όσο νόμιζα! Πράγματα που θεωρούσα αυτονόητα, ιδέες και λύσεις που δεν είχα ακούσει ποτέ από άλλο κομματικό οργανισμό, ξαφνικά βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας συζήτησης από ανθρώπους που πραγματικά πάσχιζαν για το κοινό καλό.
Πέρασε αρκετός καιρός από τότε… Το Ποτάμι μεγάλωσε, ακούστηκε και έκανε αρκετούς ακόμα συμπολίτες μας να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έδωσε την πρώτη ευχάριστη έκπληξη: περίπου 400.000 ψηφοφόροι το τίμησαν με την ψήφο τους και έβαλαν τις βάσεις για να καταλάβουν όλοι ότι το Ποτάμι είναι εδώ και ήρθε για να μείνει και να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής στην χώρα μας.

Είχα την τιμή και τύχη να συμμετέχω στην Πανελλήνια Επιτροπή αλλά και στη Συντονιστική ομάδα του Ποταμιού και είδα με ακόμα περισσότερη σαφήνεια πόσο καθαρά νερά έχει και το βασικότερο: πόσα λαμπρά μυαλά συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια!

Κάποιοι έκαναν ένα ακόμη βήμα μπροστά – μεταξύ των οποίων και εγώ προσωπικά – και μπαίνουν στην μάχη των εκλογών ως υποψήφιοι. Αυτό όμως είναι το λιγότερο… Η μεγάλη δύναμη του Ποταμιού μας είναι εκεί έξω, στην κοινωνία. Άνθρωποι που γνωρίζουν ότι η λύση δεν βρίσκεται ούτε στο παλαιό κομματικό προσωπικό που έριξε την Ελλάδα στα βράχια, ούτε στις αλλοπρόσαλλες υποσχέσεις που δίνει η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση – η λύση δεν θα έρθει απ το 30% αριστερά ή το 30% δεξιά! Το καινούριο που τόσο πολύ επιθυμούσαμε οι περισσότεροι είναι ήδη εδώ. Αρκεί όλοι μας να βρούμε το θάρρος και να κάνουμε την υπέρβασή μας, να κάνουμε το βήμα μπροστά: Να το ψηφίσουμε, να μην επιβραβεύσουμε και πάλι το παλιό…

Για να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα!

* Ο Φώτης Ζγούρης είναι υποψήφιος στη Θεσπρωτία

22 Ιανουαρίου 2015

διαβάστε επίσης