Τη διαφωνία του με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ο ίδιος (!) έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, σχετικά με την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης νωπού γάλακτος για την παρασκευή γιαουρτιού, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνας Μάρκου, που συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης.
Η κ. Μάρκου επεσήμανε, πως η συγκεκριμένη ΚΥΑ, αν ισχύσει, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στην ελληνική γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφία, αλλά και σημαντικό πλήγμα στο υψηλής οικονομικής αξίας brand name «ελληνικό γιαούρτι», αφού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αθρόα εισαγωγή ξένων πρώτων υλών, στην ομογενοποίηση όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και στην ακύρωση της οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας του γιαουρτιού ελληνικής παραγωγής. «Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν το οικονομικό πλεονέκτημα του όρου «ελληνικό γιαούρτι» και την αναγνωρισιμότητά του σε όλον τον κόσμο χωρίς το αντίστοιχο κόστος. Δυστυχώς, αυτό ισχύει και για την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, που μπροστά στα πρόσκαιρα οφέλη θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ιδιαιτερότητα του προϊόντος»
Ο Υπουργός ένιψε τας χείρας του, παραπέμποντας στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν μας αρέσει, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά». Προανήγγειλε σχέδιο δράσης και ελέγχου της αγοράς γάλακτος κατά μήκος όλης της αλυσίδας, σύστημα ιχνηλασιμότητας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους, χωρίς βέβαια να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.
Η κ. Μάρκου μίλησε ακόμα για την απουσία ελέγχων, την αδιαφάνεια όσον αφορά τα ισοζύγια γάλακτος και την αδυναμία διασταύρωσης των σχετικών στοιχείων με αποτέλεσμα αθρόες εισαγωγές ξένου γάλακτος «Αντί να παράγουμε μόνο θα καταναλώνουμε και θα εισάγουμε; Αυτό είναι το όραμά σας για την αγροτική πολιτική;» αναρωτήθηκε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση που επικρατεί στα χωριά της Θεσσαλονίκης, «Φάρμες οι οποίες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά, κινδυνεύουν με κλείσιμο. Γιατί, εν αναμονή της ρύθμισης, ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τις γαλακτοβιομηχανίες. Το γάλα τον προηγούμενο μήνα το έπαιρναν με 0,35 λεπτά -κάτω του κόστους- και για τον επόμενο μήνα, τον Μάιο, θα είναι στα 0,32 λεπτά και εάν θέλουν. Υπάρχει λίστα αναμονής στα σφαγεία» και κάλεσε τον Υπουργό έστω και τελευταία στιγμή «να συνειδητοποιήσετε ότι η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας θα έρθει από την Ελλάδα που παράγει».
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης