Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, σχετικά με την ανάγκη βιωσιμότητας του ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας, κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας.
Η κατάργηση του ενός από τις τρία τμήματα της Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας στην Ελλάδα, που αποτελεί και ένα από τα αρχαιότερα αυτής της κατεύθυνσης, έχει διττή επιβάρυνση στους κατοίκους της περιοχής: Από τη μια οικονομική, στις οικογένειες των παιδιών στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων και από την άλλη κοινωνική, αφού δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», η συνδρομή σε ΑμεΑ και οι ψυχολογικές κλινικές επιβιώνουν λόγω της εργασίας των εν λόγω αποφοίτων, αλλά ακόμη και μέσω της πρακτικής τους εξάσκησης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
Θέμα: Ανάγκη βιωσιμότητας του ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας
Με τις ρυθμίσεις του Σχεδίου «Αθηνά» το 2013 καταργήθηκε το ένα από τα τρία τμήματα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Πάτρας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του τότε Υπουργείου Παιδείας σταμάτησε η εισαγωγή νέων φοιτητών στο τμήμα και οι εναπομείναντες δύνανται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έως το 2018.
Η κατάργηση-συγχώνευση του αρχαιότερου τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, με εξαιρετικής ποιότητας υλικοτεχνική υποδομή, που διαχρονικά προσφέρει στην Αχαΐα και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, είναι ακατανόητη. Ακόμη, η Αθηνοκεντρική στρατηγική της Κυβέρνησης να διατηρεί μόνο τις σχολές της πρωτεύουσας, με ελάχιστες εξαιρέσεις τμημάτων στην Περιφέρεια (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση το αντίστοιχο Τμήμα της Κρήτης) το μόνο που επιτυγχάνει είναι να επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες των παιδιών της Περιφέρειας και στη ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.
Σε μια περίοδο που διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, η διατήρηση εφαρμοσμένων επιστημών όπως η Κοινωνική Εργασία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», συνδρομή σε ΑμεΑ, ψυχολογικές κλινικές επιβιώνουν λόγω της εργασίας των εν λόγω αποφοίτων, αλλά ακόμη και μέσω της πρακτικής τους εξάσκησης.
Το Ποτάμι δεν υποστηρίζει την οριζόντια περικοπή κοινωνικών δαπανών. Πιστεύει ότι όλες οι δραστηριότητες πρέπει να γίνονται με βάση την αξιοκρατία, τη σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων και το καλό όλων των πολιτών, είτε ζουν στην πρωτεύουσα είτε σε περιοχές της Περιφέρειας.
Επειδή δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών και του κοινωνικού κράτους στην Αχαΐα και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα με την αποδυνάμωση δομών που αποδεδειγμένα βοηθούν στη διατήρηση του κοινωνικού κράτους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει να επανεξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Πάτρας και συνακόλουθα τη συμπερίληψή του στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Σχολών Εισαγωγής για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16;
2. Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί;
Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας