Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσαν οι Βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας-Αχαΐας και Γιώργος Μαυρωτάς-Αττικής, σχετικά με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τις συνεχιζόμενες καταλήψεις πανεπιστημίων και δημόσιων χώρων.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσαν οι Βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας-Αχαΐας και Γιώργος Μαυρωτάς-Αττικής, σχετικά με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τις συνεχιζόμενες καταλήψεις πανεπιστημίων και δημόσιων χώρων.
Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές επισημαίνουν, ότι τα επεισόδια και οι καταλήψεις πανεπιστημιακών και δημοσίων χώρων, έχουν εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο για τη ζωή της πρωτεύουσας, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται ενώ παραβιάζεται το ακαδημαϊκό άσυλο και οι φοιτητές δε μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.
Παράλληλα καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο ζήτημα της διατήρησης της τάξης και της νομιμότητας, καθώς η μέχρι τώρα παθητική αντιμετώπιση της αστυνομίας σε αυτά τα φαινόμενα, περισσότερο ενισχύει παρά αποτρέπει τέτοια φαινόμενα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Επεισόδια & Καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και σε πανεπιστημιακούς χώρους
Τις τελευταίες μέρες το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται αντιμέτωπο με έντονο κύμα αναταραχών και επεισοδίων. Το Σάββατο μετά το τέλος της πορείας, σημειώθηκαν επεισόδια στην πλατεία των Εξαρχείων και στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, όπου αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους, ενώ σταμάτησαν ένα τρόλεϊ, αναγκάζοντας τους επιβάτες και τον οδηγό να αποβιβαστούν, και στη συνέχεια το κατέστρεψαν χρησιμοποιώντας ξύλα και πέτρες.
Και τα επεισόδια δεν σταματούν εδώ. Μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών που άφησε πίσω πολλές καταστροφές, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου έγινε και δεύτερη κατάληψη στη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, δεν υπήρξε αντίδραση της αστυνομίας, παρά μόνο διακριτική παρουσία.
Είναι σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να διατηρεί παθητική στάση και να μην επεμβαίνει ακόμα και όταν διαπράττονται έκνομες ενέργειες, καταστροφές και επεισόδια. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση πως «οι καταλήψεις των Πανεπιστημίων είναι ενδοοικογενειακή υπόθεση».
Στο Ποτάμι έχουμε επισημάνει ότι το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας των δικαιωμάτων τους είναι πρωταρχικής σημασίας και βασικός πυλώνας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Με δεδομένο ότι:
-τα αποτελέσματα της μη επέμβασης της αστυνομίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται, καθώς η καταστροφή περιουσιών και επιχειρήσεων οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό την αγορά της πόλης.
-οι φοιτητές των Πανεπιστημίων δεν μπορούν να παρακολουθούν ελεύθερα τα μαθήματά τους.
-τα περιστατικά στα Πανεπιστήμια γίνονται από εξωπανεπιστημιακούς οι οποίοι μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στα Πανεπιστήμια, χωρίς κανένας να τους εμποδίζει.
-με βάση τα άρθρα 242 και 243 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: «Στην περίπτωση που υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την καθυστέρηση ή πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλουν να επεμβαίνουν, έστω και χωρίς παραγγελία του εισαγγελέα, για τη βεβαίωση του εγκλήματος, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων και τη σύλληψη των δραστών».
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη διατήρηση της ασφάλειας και της τάξης στο κέντρο της Αθήνας;
2) Σε περίπτωση που μελλοντικά διαπραχθούν αυτόφωρα αδικήματα εντός των πανεπιστημίων, η Αστυνομία θα παρέμβει ως οφείλει βάσει του νόμου;
3) Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για την αποτροπή αντίστοιχων γεγονότων στο μέλλον; Θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο σκέλος της πρόληψης;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής
31 Μαρτίου 2015