10 Νοεμβρίου, 2017

Επιπλέον περικοπές στο επίδομα θέρμανσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις περικοπές στο επίδομα θέρμανσης, που προβλέπονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται περικοπή της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%, γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια του επιδόματος για πολλά νοικοκυριά, που την προηγούμενη σεζόν δικαιωματικά επιδοτήθηκαν λόγω εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Επιπλέον περικοπές στο επίδομα θέρμανσης»

Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018, πέραν των άλλων περικοπών σε υπηρεσίες και επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα, έρχεται να προστεθεί και η δεύτερη κατά σειρά περικοπή της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης κατά 50% (47 εκατ. ευρώ έναντι 92 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο).

Το εν λόγω επίδομα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο, αφορά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χαμηλά, πολύ χαμηλά ή και μηδενικά εισοδήματα, προκειμένου να μπορούν να έχουν την δυνατότητα θέρμανσης κατά την χειμερινή περίοδο, με χαμηλότερο κόστος και σύμφωνα πάντα με την γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται o κάθε δικαιούχος.

Με την εφαρμογή της νέας εγκυκλίου για περικοπή των δαπανών κατά 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, νοικοκυριά που την προηγούμενη σεζόν δικαιωματικά επιδοτήθηκαν λόγω εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων, θα χάσουν αυτό το προνόμιο.

Δεδομένου ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους και το αρμόδιο υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε σχετική εγκύκλιο, για τον ορισμό των δικαιούχων επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης, παρότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης όπως ορίζεται ξεκινά από τις 15/10 κάθε έτους.

Δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως κάθε χρόνο αυξάνονται οι πολίτες που έχουν ανάγκη την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης, και ως εκ τούτου αντί περικοπών απαιτείται αύξηση των αντίστοιχων κονδυλίων.

Δεδομένου ότι η περικοπή του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 50%, θα οδηγήσει τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, να στραφούν σε ανορθολογικούς εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, που είναι ανθυγιεινοί για τους ίδιους, την δημόσια υγεία, αλλά και για το περιβάλλον.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πότε προβλέπεται η ανακοίνωση της σχετικής εγκυκλίου για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης;

2) Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που θα παρουσιαστούν στις οικονομικά ασθενείς ομάδες, που με τα νέα μέτρα περικοπών, θα αποκλειστούν από το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης;

3) Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα παρουσιαστούν από τη χρήση ανορθόδοξων εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης στους οποίους μοιραία θα στραφούν οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου