Ερώτηση προς τους Υπουργους Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με το αν υπάρχει από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών ροών σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
Με την Τουρκία να φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες & μετανάστες και με τον κ. Ερντογάν να εξαπολύει όλο και πιο συχνά απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται σαφές, πως η Ελλάδα ως χώρα εισόδου των προσφυγικών ροών κινδυνέυει να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή του διεθνούς προβλήματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στην περίπτωση που η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ναυαγήσει.
Με αυτό το δεδομένο και προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη του θλιβερού σκηνικού των απελπισμένων προσφύγων που ξεβράζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο βουλευτής του Ποταμιού ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, για το αν υπάρχει τόσο εθνικός σχεδιασμός, όσο και αντίστοιχος ενιαίος σχεδιασμός σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση του απευκταίου σεναρίου, εκβιαστικής προς την Δύση χρησιμοποίησης του προσφυγικού από την πλευρά της Τουρκίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κ.κ. 1) Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και 2) Υπουργό Εξωτερικών.
Θέμα: «Εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών ροών σε περίπτωση κατάρρευσης συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας»
Η επιβολή αυταρχικού κράτους στην Τουρκία, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το αντι-δυτικό μένος, το οποίο φαίνεται να διακατέχει τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, μόνο προβληματισμό δημιουργεί.
Μόλις εχθές, ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε ακόμη μια επίθεση κατά των ΗΠΑ, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεωρώντας πως δεν τον συνδράμουν αρκετά, σε σχέση με την αντιμετώπιση των όσων ο ίδιος θεωρεί υπαίτιους του πραξικοπήματος.
«Οι δράστες του πραξικοπήματος ήταν μέσα στην Τουρκία, αλλά το σενάριο γράφτηκε στο εξωτερικό. Δυστυχώς η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό πραξικοπηματιών», δήλωσε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση με ξένους επιχειρηματίες ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Κάθε πρόβλημα στην γειτονική χώρα, μπορεί δυνητικά να εξωτερικευτεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα, ωστόσο μια διάσταση της αντι-δυτικής πλέον εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, έστω και σε επίπεδο ρητορικής, μας αφορά άμεσα και δεν είναι άλλη από το προσφυγικό – μεταναστευτικό, για το οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα «πολύ ανήσυχος».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πρόσφατα πως η Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν.
Δεδομένου ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες & μετανάστες, τις ροές των οποίων προς την χώρα μας και την Ε.Ε. κατά το πρόσφατο παρελθόν με επιτυχία αυξομείωνε, χρησιμοποιώντας τις ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να αποσπάσει τόσο κονδύλια, όσο και διάφορα προνόμια από την Ένωση.
Δεδομένου ότι όπως φαίνεται η Ελλάδα, ως χώρα εισόδου των ροών αυτών θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στην πρώτη γραμμή του διεθνούς προβλήματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Δεδομένου ότι οι δυνατότητες της χώρας μας για την φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, από όσους έχει μέχρι σήμερα δεχθεί είναι από περιορισμένες έως μηδαμινές.
Δεδομένου ότι για να μην γίνουμε θεατές για μια ακόμη φορά του γνώριμου, τραγικού σκηνικού, όπου τεράστιος αριθμός απελπισμένων προσφύγων θα ξεβράζεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Δεδομένου ότι για να αποφευχθούν τα παραπάνω απαιτείται μια έγκαιρα συντονισμένη πολιτική, τόσο με τους εταίρους μας της Ε.Ε., όσο και με το ΝΑΤΟ, το οποίο ήδη εμπλέκεται στην φύλαξη των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων μας.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί :
1. Αν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του απευκταίου σεναρίου, εκβιαστικής προς την Δύση χρησιμοποίησης του προσφυγικού από την πλευρά της Τουρκίας;
2. Αν υπάρχει αντίστοιχος ενιαίος σχεδιασμός σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ;
3. Αν όχι, τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η Ελληνική κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου