3 Αυγούστου, 2016

Έλλειψη σεβασμού από την κυβέρνηση και στο νομοθετικό έργο

«Η κυβέρνηση θέλει να συζητήσουμε τις συμβάσεις, που αποτελούν το 50% των δράσεων του Δημοσίου και φτάνει το 10% με 15% του ΑΕΠ, με τη διαδικασία του επείγοντος» επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης.

Ο κ. Φωτήλας, αφού χαιρέτισε τη θετική μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), δήλωσε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει υπέρ επί της αρχής όσον αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/23, παρόλο που έχει ενστάσεις σε μερικά άρθρα. Στη συνέχεια απόρησε με την τροπολογία για τις νέες προσλήψεις στα ΕΑΣ, όταν στην ΕΒΟ Αιγίου οι εργαζόμενοι ακόμη περιμένουν τα δεδουλευμένα των δύο τελευταίων μηνών. Όσον αφορά στην τροπολογία για τις προσλήψεις καθαριστριών στα νοσοκομεία, αναρωτήθηκε για την τακτική αριστερής κυβέρνησης να προσλαμβάνει με ατομικές συμβάσεις έργου, κατά παρέκκλιση βέβαια των κείμενων διατάξεων! Τέλος, ζήτησε διευκρινίσεις για ποιο λόγο δε δόθηκε στους βουλευτές το τοπογραφικό της έκτασης του Φαληρικού όρμου, που μέσω τροπολογίας ζητείται να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε το βίντεο της Ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επιτρέψτε μου καταρχάς ένα μικρό σχόλιο για την επικαιρότητα, γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει πέραν κάθε ορίου σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών, με τη χώρα μας να διασύρεται διεθνώς.

Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για τα απαράδεκτα που έγιναν στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες, με την εισβολή αντιεξουσιαστών ακόμα και σε χώρο λατρείας, πέραν των απαράδεκτων καταλήψεων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και τις ανεκδιήγητες δηλώσεις περί κανονικοποίησης των καταλήψεων ή την σύγκριση αυτών με τρομοκρατικές ενέργειες.

Με εντυπωσιάζει που χρειάστηκε η εξαιρετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ώστε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων από κοινού με τον Δικαιοσύνης να βγάλουν μία «χλιαρή» ανακοίνωση καταδίκης του αίσχους.

Ένα περιστατικό επιπλέον που δείχνει τη διάλυση στις υπηρεσίες του κράτους είναι το εξής: Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έψαχνε από προχθές το πρωί να ανακαλύψει την πηγή της διαρροής του απόρρητου εγγράφου του ΥΠ.ΕΞ για την επίθεση με μπογιές της αποκαλούμενης αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνα» στην Τουρκική Πρεσβεία. Τελικά αποδείχθηκε ότι το έγγραφο το είχε συμπεριλάβει η ΕΛΑΣ στα επίσημα έγγραφα της δικογραφίας!!!

Πώς βρέθηκε αλήθεια ένα διαβαθμισμένο έγγραφο μέσα από δικογραφία στα χέρια αναρχικής ομάδας θα μας πείτε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης;

Τι άλλο μπορούμε να καταλάβουμε από αυτό το γεγονός; Πώς η χώρα φαντάζει ένα ξέφραγο αμπέλι που διασύρεται διπλωματικά και φαίνεται να διοικείται και να κυβερνάται από ερασιτέχνες;

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς η επιλογή του επείγοντος της διαδικασίας για τα δύο σχέδια νόμου, το χθεσινό και το σημερινό, που ενσωματώνουν Κοινοτικές Οδηγίες. Είναι δυστυχώς η συνήθης πρακτική της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου να φέρνει άρον άρον στη Βουλή κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων μαζί μάλιστα με δεκάδες σελίδες από τροπολογίες άσχετες με το συζητούμενο νομοσχέδιο.

Η προθεσμία για ενσωμάτωση και της σημερινής Κοινοτικής Οδηγίας ήταν μέχρι τις 18 Απριλίου του 2016, και άρα αυτή εισάγεται προς ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο με σχετική καθυστέρηση, αλλά αυτή η καθυστέρηση αφορά, αποκλειστικά, την Κυβέρνηση και όχι το Κοινοβούλιο.

Αν όμως σε τόσο σοβαρά νομοθετήματα με χιλιάδες σελίδες δεν γίνεται σε βάθος μελέτη και επεξεργασία όλων των θεμάτων, μπορεί να προκληθούν αστοχίες, που είναι δύσκολο στη συνέχεια να αποκατασταθούν.

Όταν δηλαδή Βουλευτές καταλήγουν να προσπαθούν να αφομοιώσουν πολλές φορές 1.500 και 2.000 σελίδες- όπως έγινε και σε αυτό το νομοσχέδιο- μέσα σε λίγες ώρες.

Όλες οι συμβάσεις αφορούν σε δημόσια έργα, στις συμβάσεις παραχώρησης και τις προμήθειες και αποτελούν το 50% των δράσεων του Δημόσιου, που φτάνει το 10% με 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κατά συνέπεια συζητούμε για μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας που έχει προκαλέσει κατά το παρελθόν τόσα προβλήματα στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
Έγιναν επείγουσες λοιπόν οι κυρώσεις Συμβάσεων, διότι δεν κάνατε σωστά τη δουλειά σας, όπως έπρεπε.

Το σημερινό νομοσχέδιο αφορά, όπως ειπώθηκε και από άλλους ομιλητές, την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου του 2014 σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης που περιλαμβάνει τα γνωστά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΣΔΙΤ (Συμπράξεις μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, αλλά σήμερα ως κυβέρνηση έρχεται - και είναι θετική εξέλιξη βέβαια - και ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό νομικό γίγνεσθαι, που ευτυχώς υπάρχει για να μας δείχνει το σωστό δρόμο και σε αυτόν τον τομέα.

Μάλιστα για τα ΣΔΙΤ υπήρχε και σχετικός νόμος που είχε ψηφιστεί από το 2005, ο 3389, που είχε οδηγήσει στην υλοποίηση σημαντικών έργων.
Οι συμβάσεις παραχώρησης σε αντίθεση με άλλου είδους δημόσιες συμβάσεις, δεν έχουν ρυθμιστεί αναλυτικά από το Ευρωπαϊκό-Ενωσιακό Δίκαιο. Η σημερινή κυβέρνηση μάλιστα καθυστέρησε επίτηδες να εφαρμόσει τον προηγούμενο νόμο 4281/14 που προϋπήρχε και είχε και η ίδια ψηφίσει.

Τώρα προβλέπονται εκ νέου ρυθμίσεις στην σωστή κατεύθυνση βέβαια που αφορούν στη διαφάνεια μέσω της δημοσιότητας, στην απλοποίηση και στην επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων και της προ-τυποποίησης των κειμένων της προκήρυξης και των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών.

Θεσπίζονται κανόνες, κριτήρια και διαδικασίες εγγύησης τόσο στο στάδιο της ανάθεσης των συμβάσεων όσο και στο στάδιο της εκτέλεσης αυτών.

Γι’ αυτό κι εμείς υπερψηφίζουμε επί της αρχής τη σχετική Σύμβαση 2014/23 παρόλο που έχουμε ενστάσεις σε μερικά άρθρα και ειδικά σε αυτά που δεν αφορούν στην οδηγία, όπως το άρθρο 67 για το οποίο τοποθετήθηκε σχετικά ο ειδικός αγορητής μας.
Για τις τροπολογίες που εισηγείστε.

Καταρχάς πάλι παρατηρείται το γνωστό φαινόμενο να έρχονται τροπολογίες σε κύρωση Διεθνών Συμβάσεων – Κοινοτικών Οδηγιών. Και τροπολογίες που κατά κύριο λόγο είτε δίνουν παράταση είτε κάνουν νέες προσλήψεις.

Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα στην τροπολογία για τις προσλήψεις στην ΕΑΒ και τα Αμυντικά Συστήματα που μίλησε πιο πριν και η κ. Μπακογιάννη. Έθεσε σωστά το θέμα των προτεραιοτήτων στις προσλήψεις τη στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας για παράδειγμα βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Θέλουμε όμως επιπλέον να μας εξηγήσετε πώς γίνεται να προχωρείτε σε νέες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για μέχρι 5 χρόνια, χωρίς όριο μάλιστα, όταν στην άλλη εταιρεία των Αμυντικών Συστημάτων, στην ΕΒΟ στο Αίγιο, οι εργαζόμενοι ακόμα περιμένουν τα δεδουλευμένα των δύο τελευταίων μηνών, του Ιουνίου και του Ιουλίου!!!

Για να μην μιλήσω βέβαια για τις υποσχέσεις του κ. Καμμένου στην τοπική κοινωνία του Αιγίου περί δήθεν δημιουργία γραμμής παραγωγής ρωσικών όπλων με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του εμπάργκο στη Ρωσία, που μόνο «όνειρο θερινής νυκτός» μοιάζει. Σταματήστε επιτέλους να τάζετε χωρίς αντίκρισμα ειδικά σε κοινωνίες που αντιμετωπίζουν με οξύ τρόπο το πρόβλημα της ανεργίας.

Στην Υπουργική Τροπολογία για τις προσλήψεις καθαριστριών στα νοσοκομεία νομίζω ότι αποτυπώνεται όλη η φιλοσοφία της πολιτικής σας. Προσλαμβάνετε καταρχάς καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις έργου!!!, χωρίς δηλαδή δικαιώματα και κατά παρέκκλιση βέβαια των κείμενων διατάξεων. Πρώτη φορά ατομικές συμβάσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα!!!

Κι όταν σας λένε τα δικαστήρια ότι είστε παράνομοι δια μέσου του κ. Πολάκη κάνετε επίθεση στη δικαιοσύνη. Μόνο όταν βγάζει υπέρ σας αποφάσεις είναι ανεξάρτητη, όταν σας λέει ότι είστε παράνομοι τότε την καταγγέλλετε!!! Ενός ανδρός αρχή!!! Αυτό ονειρεύεται ο κ. Πολάκης! Δε θα του το επιτρέψουμε!

Για τον Φαληρικό όρμο τέλος δεν έχουμε πειστεί ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση γίνεται πραγματικά προς αξιοποίηση της έκτασης προς όφελος των πολιτών και δεν πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Γιατί δεν έχει δοθεί στους βουλευτές το πλήρες τοπογραφικό όπου βρίσκεται η έκταση αυτή; Είδαμε ότι υπάρχει, αλλά δε δόθηκε.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Έχω κουραστεί να σας ζητώ να λειτουργήσετε ως Δημοκρατική κυβέρνηση. Έχω κουραστεί να σας ζητώ το αυτονόητο: Να σέβεστε τους βουλευτές και τους πολίτες! Αλλά θα μου πείτε: Όταν δεν υπάρχει αυτοσεβασμός, πώς να ζητήσω σεβασμό;

Σχετικά