4 Μαΐου, 2016

Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές συνυπέγραψαν κοινή επιστολή για το προσφυγικό ζήτημα

Δεκαοχτώ Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές συνυπέγραψαν κοινή επιστολή για το προσφυγικό ζήτημα, την οποία απευθύνουν προς όλους τους συναδέλφους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για την ανάγκη συναντίληψης των ευρωβουλευτών και συμβολής τους στην ασφαλέστερη και ταχύτερη επίλυση του προβλήματος. Η επιστολή αυτή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή Γ. Γραμματικάκη, με στόχο την αναζήτηση κοινών δράσεων για το προσφυγικό.

«Η Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή, «έχει αναλάβει ένα δυσανάλογο βάρος του προσφυγικού κύματος ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη» και τονίζεται ότι «το προσφυγικό δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για την Ελλάδα ή την ηγεσία της Ευρώπης αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Για τούτο οι ευρωβουλευτές καλούνται να εντείνουν τις πιέσεις τους για την τήρηση των σοβαρών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη-Μέλη της όσο και η Τουρκία.

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην αλληλεγγύη των απλών Ελλήνων, οι οποίοι, παρά τις σκληρές οικονομικές συνθήκες που βιώνουν, εξαντλούν κάθε δυνατότητα φροντίδας και περίθαλψης των προσφύγων. Την πραγματικότητα αυτή καλούνται να γνωρίσουν από κοντά οι ευρωβουλευτές και να μεταφέρουν την προσωπική τους εμπειρία στους πολίτες της δικής τους πατρίδας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται και η σύγκλιση μιας έκτακτης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα από τα ελληνικά νησιά που έχουν πιεσθεί περισσότερο από τις προσφυγικές ροές.

Ο κ. Γραμματικάκης δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που οφείλεται στην εποικοδομητική διάθεση των συναδέλφων μου κι ελπίζουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα. Θα ευχόμουν, μόνον, την ίδια συναινετική διάθεση να επιδείξει και ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα, για όλα τα θέματα όπου το εθνικό συμφέρον το επιβάλλει.»

Δείτε παρακάτω την επιστολή:

Επιστολή προσφυγικό

διαβάστε επίσης