27 Μαΐου, 2017

Δεν υπάρχει δυστυχώς ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τα ασυνόδευτα παιδιά

«Αυτό που ζητάμε διαρκώς στις συνεδριάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι οι ευρωβουλευτές κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα. Είναι υποκριτικό να κατηγορούνται διαρκώς η Ελλάδα και η Ιταλία, όταν όλες σχεδόν οι χώρες γυρίζουν την πλάτη στο πρόβλημα. Η αλληλεγγύη δυστυχώς δεν επιβάλλεται. Ελπίζω επιστρέφοντας στις χώρες τους να μεταφέρουν την ανάγκη και υποχρέωση να αναλάβει κάθε κράτος μέλος την ευθύνη που τους αναλογεί στο προσφυγικό.»

Νόμιμες αλλά δυστυχώς χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου, προβλήματα στην ταυτοποίηση ευάλωτων ατόμων και στην κράτηση όσων περιμένουν την επιστροφή, αλλά και καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση και την οικογενειακή επανένωση διαπίστωσε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) στο προσφυγικό κατά την τετραήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα από τις 22 - 25 Μαΐου 2017. Οι ευρωβουλευτές, στο πλαίσιο αυτής της διακομματικής διερευνητικής αποστολής του ΕΚ, επισκέφτηκαν κέντρα διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Αττική καθώς και τα hotspots στην Κω και στη Λέσβο.

Για τις συνθήκες στα hotspots ο κ Κύρκος ανέφερε ότι «ιδίως στη Μόρια της Λέσβου είναι οριακές λόγω υπερπληθυσμού», ενώ επανέλαβε την έκκληση που είχε απευθύνει στον Επίτροπο Αβραμόπουλο στην Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο: «Το ελάχιστο που ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να πάρει πρωτοβουλίες για τα ασυνόδευτα παιδιά. Όχι σήμερα, χτες».

Για το ζήτημα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Κύρκος τόνισε ότι «φυσικά δεν είναι η ιδανική λύση αλλά είναι η μόνη που έχουμε και δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν εναλλακτικό ευρωπαϊκό σχέδιο», ενώ για τον νέο Κανονισμό του Δουβλίνου ότι «υποχρεώνει τα κράτη μέλη αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Μέχρι τότε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα πρέπει να εφαρμόζεται».

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και εκπροσώπους διεθνών ΜΚΟ που ασχολούνται με τα θέματα ασύλου, ενώ συνομίλησε και με αιτούντες άσυλο.


* O Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού