8 Ιουνίου, 2016

Πάνος Μπιτσαξής

Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Είναι Δικηγόρος Αθηνών, παρ’ Αρείω Πάγω και ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 1981. Η δικηγορική του παρουσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε μεγάλες ποινικές δίκες που απασχόλησαν την δημόσια ζωή είναι ευρύτερα γνωστή.

Άρθρα και μελέτες του σε διάφορα νομικά θέματα έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά και τον τύπο. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος σε θέματα νομοθετικής πολιτικής του Γ. Α. Μαγκάκη, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (1982-1986). Εισηγήθηκε τα προσχέδια μεγάλων τομών που έγιναν στο χώρο του ποινικού δικαίου. Συνέταξε και εισηγήθηκε το κείμενο της μεταγλώττισης του Ποινικού Κώδικα από την καθαρεύουσα στην καθομιλουμένη γλώσσα. Εκπροσώπησε την χώρα σε θέματα δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και διαπραγματεύτηκε διμερείς συμβάσεις νομικής συνεργασίας. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος της Μελίνας Μερκούρη στο Υπουργείο Πολιτισμού, Πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης (1987-1989)
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (2009-2012). Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Ποινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Ποινικό Δίκαιο στη σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι σήμερα 60 ετών, παντρεμένος με την Μαρίνα Μπράβου, Δικηγόρο και Πανεπιστημιακό. Έχει δύο γιούς, τον Βαγγέλη, Δικηγόρο Αθηνών και τον Νίκο, χρηματοοικονομικό αναλυτή και δυο εγγονούς τον Πανούλη και τον Μανώλη.

Αρθρογραφεί σε εβδομαδιαία βάση στο www.iporta.gr

διαβάστε επίσης