11 Μαρτίου, 2016

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Είναι Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο ενώ υπήρξε Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Αθήνας του Ποταμιού (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015). Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο London School of Economics στο Λονδίνο.
Γεννήθηκε το 1959, και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Institute of Development Studies στο Πανεπιστήμιο του Sussex (MPhil, DPhil). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο City University of New York και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales in Paris στο Παρίσι. Η έρευνά της ξεκίνησε από θέματα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, και εξελίχθηκε προς τα οικονομικά της μετανάστευσης, του φύλου αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού. Κοινό σημείο είναι η έμφαση στους μετασχηματισμούς που συντελούνται στις παραγωγικές σχέσεις και στις αγορές εργασίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Για πολλά χρόνια ήταν ακτιβίστρια της Αction Aid Hellas με παρουσία κυρίως στην Αφρική.
Προερχόμενη από την Αριστερά, ήταν στην ΚΕ του ενιαίου Συνασπισμού το 1989 μέχρι το 1996. Μπήκε στην κεντρική πολιτική τον Ιούνιο του 2012 ως επικεφαλής της λίστας Επικρατείας της Δράσης, με το σκεπτικό ‘Πριν αποφασίσουμε αν θα πάμε Σποράδες ή Κυκλάδες, πρέπει να φροντίσουμε να μην πάμε στον πάτο’. Στο Ποτάμι εντάχθηκε ενεργά στο Συνέδριο του Λαυρίου, μετά τις Ευρωεκλογές του 2014. Στο πρόσφατο Συνέδριο του Ποταμιού (Φεβρουάριος 2016) εξελέγη στη ΜΕΣΥΑ και στη συνέχεια στο Πολιτικό Συμβούλιο.

διαβάστε επίσης