3 Νοεμβρίου, 2018

Χαιρετισμός Γιώργου Παπανδρέου στο 3ο συνέδριο του Ποταμιού

Αγαπητέ Σταύρο, αγαπητοί Σύνεδροι,

Το Συνέδριο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, γίνεται σε μια συγκυρία με ιδιαίτερα μεγάλες προκλήσεις για όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα. Πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές αριστεράς - δεξιάς, που όσο κι αν κάποιοι θέλουν να τις υποβαθμίσουν, ισχύουν και σήμερα, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο, υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζουν την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την προώθηση μιας ανοιχτής κοινωνίας, τη διαφάνεια, τον ουσιαστικό πατριωτισμό και των δυνάμεων που με τη ρητορική και τη δράση τους ενδυναμώνουν τον στείρο εθνικισμό, τον λαϊκισμό, την εσωστρέφεια και το μίσος απέναντι σε ό,τι διαφορετικό.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε φαινόμενα, πράξεις και ρητορική, που οδήγησαν στο μακελειό στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ ή και την αποστολή βομβών σε ηγέτες και ΜΜΕ επειδή είναι της αντίπαλης παράταξης.

Δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην καλλιέργεια μιας αντίληψης - από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις σε πολλά μέρη του κόσμου, από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία μέχρι και ορισμένες της Ευρώπης, ότι για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που δημιουργούν π.χ. η ανισότητα ή οι μετακινήσεις πληθυσμών, πρέπει οι πολίτες να πάρουν τα όπλα στα χέρια τους. Αυτού του είδους η ρητορική, που στοχοποιεί εξιλαστήρια θύματα και καλλιεργεί ακόμα και τη βία, δυστυχώς, υπάρχει και στη χώρα μας.

Αν οι δημοκράτες πολίτες δεν κινητοποιηθούν, μπορεί να κινδυνεύσουν πολλές από τις κατακτήσεις που κερδίσαμε μετά τη Μεταπολίτευση.

Είναι στα χέρια των πολιτικών στελεχών να κάνουν τα δημοκρατικά κόμματα ελκυστικά και ισχυρά στην κοινωνία. Να μεταφέρουν τη συζήτηση από τις προσωπικές αντιπαραθέσεις, την πελατειακή νομή της εξουσίας, και την εκλογική σεναριολογία, στην πραγματική πολιτική.

Έχουμε όλοι ευθύνη να συζητήσουμε, νηφάλια και απλά, τα αίτα της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Να αναδείξουμε τις διαφορετικές απόψεις για το πώς η Ελλάδα θα βγει απο αυτήν την κρίση, πώς θα αποκτήσει ξανά μια ισχυρή θέση στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας, πώς θα βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των πολιτών. Μόνο τότε θα έχει νόημα ο διάλογος και ο ανταγωνισμός θα γίνεται στο επίπεδο των ιδεών, των προτάσεων, των πραγματικών προτεραιοτήτων.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, αποτελεί συλλογική μας ευθύνη να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Να μην επιτρέψουμε ο φόβος και το μίσος να κυριεύσουν τον χώρο της πολιτικής.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι γόνιμες συζητήσεις και καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας.

*O Γιώργος Παπανδρέου είναι Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς