30 Νοεμβρίου, 2016

Χαριστική βολή το χαλάζι για τις καλλιέργειες του Νομού Ηρακλείου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης, αναφορικά με τις ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες και κυρίως στην ελαιοπαραγωγή σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Ηρακλείου, που προκάλεσαν η χαλαζόπτωση και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης ανταπόκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου, προκειμένου να επισπεύσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών, καθώς ο αγροτικός κόσμος του νησιού δεν σταματάει να μετρά ζημιές και ανεπανόρθωτες καταστροφές από τα παρατεταμένα και αλλεπάλληλα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν την παραγωγή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Χαριστική βολή το χαλάζι για τις καλλιέργειες του Νομού Ηρακλείου»

Μετά από την παρατεταμένη ανομβρία που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους ελαιώνες της Κρήτης, σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές προκάλεσαν η χαλαζόπτωση και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που ακολούθησαν προσφάτως, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται το σύνολο της ελαιοπαραγωγής, αλλά και των υπόλοιπων καλλιεργειών συγκεκριμένων περιοχών του νομού Ηρακλείου.

Αν και τα εν λόγω καιρικά φαινόμενα ήταν σύντομης διάρκειας, στάθηκαν ωστόσο αρκετά για να δώσουν το οριστικό χτύπημα σε αρκετούς παραγωγούς, ιδιαιτέρως, των χωριών του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Δεδομένου ότι αυτά τα πρωτοφανή για την Κρήτη καιρικά φαινόμενα φέρνουν σε απόγνωση τους καλλιεργητές του νομού Ηρακλείου, αλλά και των λοιπών περιοχών του νησιού, και κυρίως εκείνους για τους οποίους η ελαιοκομία αποτελεί μοναδική πηγή βιοπορισμού, οι οποίοι δε σταματούν να μετρούν ζημιές στην παραγωγή τους.

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης επείγει και χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί άμεσα, και βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών στην διαδικασία καταγραφής των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει η αποζημίωση των παραγωγών και των καλλιεργητών που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά