24 Σεπτεμβρίου, 2014

Οι χαμένες ευκαιρίες τις κεντροαριστεράς

του Γρηγόρη Ψαριανού Οι χαμένες ευκαιρίες τις κεντροαριστεράς τον τελευταίο χρόνο ήταν πάρα πολλές. Είπε ένας φίλος για τους πολίτες πελάτες, το έκανε και η ΔΡΑΣΗ σύνθημα, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξαμε ποτέ πολίτες όλοι, ήμασταν πάντα πελάτες, σχεδόν όλοι.

Οι χαμένες ευκαιρίες τις κεντροαριστεράς τον τελευταίο χρόνο ήταν πάρα πολλές.

Είπε ένας φίλος για τους πολίτες πελάτες, το έκανε και η ΔΡΑΣΗ σύνθημα, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξαμε ποτέ πολίτες όλοι, ήμασταν πάντα πελάτες, σχεδόν όλοι.

Είναι πολύ ενοχλητικό να το λέμε, είναι πολύ ενοχλητικό να το ακούμε να το λένε άλλοι, μας ενοχλεί αλλά είναι αλήθεια. Και είναι αλήθεια γιατί δεν περάσαμε διαφωτισμό. Ποτέ. Δεν ήμασταν ποτέ μια ευρωπαϊκή χώρα. Δεν ήμασταν ποτέ μια πολιτισμένη χώρα. Έχουμε μια έπαρση ότι γεννήσαμε τον παγκόσμιο πολιτισμό, την δημοκρατία, την ελευθερία, την φιλοσοφία, το θέατρο, τους εξωγήινους , τους ελοχίμ , τα νεφελιμ… όλα εμείς τα κάναμε αλλά τώρα δεν έχουμε τίποτα και δεν έχουμε τίποτα. Είμαστε πένητες και ζήτουλες.

Ένας φίλος καμιά ώρα πριν, είπε για τα τρία κάστρα στην Πύλο, στην Μεθώνη και στην Κορώνη. Πάλι καλά που είναι ως τις 2-3 ανοικτά. Κανονικά θα έπρεπε, σε αυτό το Γιουνανιστάν, να είναι ανοικτά κάθε Τρίτη 1 με 2 ας πούμε. Κι οποιανού του αρέσει!
Η Lady Gaga, που δεν της είπαν ότι ήρθε στην πατρίδα της γιατί οι παλιοί Αθηναίοι είναι γκάγκαροι, κανείς δεν της το είπε αυτό. Η Lady Gaga πήγε στο Κολωνάκι προχθές να κολλήσει κάτι αφίσες για την συναυλία της και καλά, και πήγε και σε ένα δισκάδικο να ψωνίσει δίσκους της γιατί έμαθε ότι ο χρυσός δίσκος είναι 3.000 κομμάτια και πήγε να πάρει 2.500 κομμάτια που της λείπουν στην Ελλάδα για να γίνει χρυσός ο δίσκος.

Κόλλησε τις αφίσες αλλά το δισκάδικο ήταν κλειστό την Κυριακή που πήγε. Δεν το ήξερε η γυναίκα, ούτε είχε ειδοποιήσει, ούτε είχε ειδοποιηθεί κανένας. Όπως σε όλα τα κέντρα όλων των μεγάλων πόλεων πήγε να πάρει δίσκους. Να πάρει 2.000 δίσκους, βρε παιδί μου και ήταν κλειστό το δισκάδικο.

Σε μια άλλη ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία θα την πήγαιναν μέσα για αφισοκόλληση, γιατί μπορείς να κολλάς αφίσες μόνο σε προκαθορισμένα σημεία, όχι όπου σου γουστάρει, και θα την άφηναν -πριν την πάνε μέσα- να ψωνίσει από το μαγαζί μερικές χιλιάδες δίσκους που ήθελε.

Η επανάσταση του αυτονόητου θα αργήσει πάρα πολύ να γίνει αλλά πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί να τη κάνουμε ως μια συντελούμενη διαδικασία. Δηλαδή δεν είναι ότι θα βγούμε στο βουνό το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα θα έχουμε την Λαϊκή Δημοκρατία του αυτονόητου. Είναι μια διαδικασία μακρά, επίπονη, είναι μια διαδικασία που θέλει έμπνευση, όραμα, ψυχή, να κοντραριστείς με ένα σύστημα και με τον παλιό εαυτό σου, ίσως και με τον τωρινό εαυτό σου. Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία η επανάσταση του αυτονόητου στην οποία το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει, είναι χρέος του, να συμμετέχει από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε και πιστεύω ότι το κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει. Κάτι τέτοιο το είχα ξαναπεί και στο Λαύριο για την επανάσταση του αυτονόητου.

Το ΠΟΤΑΜΙ – εγώ, αν γινόταν αύριο εκλογές - αν όπως είναι το πολιτικό σύστημα τώρα διαλυόταν αυτή η βουλή και πήγαινα να ψηφίσω, θα ψήφιζα ΠΟΤΑΜΙ εννοείται.

Ενδεχομένως να ήμουν και υποψήφιος στο ΠΟΤΑΜΙ αν κάποιοι δεν με θεωρούν σαπίλα του παλιού πολιτικού συστήματος. Γιατί ακούγονται και διάφορες τέτοιες σαχλαμάρες .

Δεν είναι όλο το πολιτικό σύστημα για πέταμα και δεν είναι όλοι οι πολιτικοί για πέταμα. Ίσως όλες οι πολιτικές που έχουμε ως τώρα ασκήσει είναι για πέταμα. Πρέπει να τις σκίσουμε αυτές τις παλιές πολιτικές και να ξεκινήσουμε με μια διαδικασία στην λογική του αυτονόητου, που όποιος πει το αυτονόητο του λένε όλοι «πω, πω, τι είναι αυτό; Που το σκέφτηκες;» δηλαδή θεωρούν ότι είναι πολύ μεγάλη φιλοσοφία, πολύ προχωρημένο πράγμα.

Πιστεύω ότι το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει και θα είναι βασικός πυλώνας, δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της χώρας το ξέρουμε όλοι στο ΠΟΤΑΜΙ, το ξέρετε όλοι έξω από το ΠΟΤΑΜΙ, το ξέρει και ο καπετάνιος του ποταμόπλοιου ο Σταύρος . Δεν είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας αλλά θα είναι ένας πυλώνας στην διαδικασία για να λυθεί , για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, για να προχωρήσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση, για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα που μπορεί να το θεσπίσουμε να είναι άδικο αλλά να είναι μόνιμο.

Να ξέρει ο κόσμος με ποιον τρόπο ψηφίζει. Όχι αυτές τις μαϊμουδιές που γίνονται ως τώρα. Κάθε 4 ή 8 χρόνια να το αλλάζουμε κατά πως βολεύει τον κάθε γελοίο.

Και επίσης το ΠΟΤΑΜΙ δεν πρέπει να απαντήσει στο αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή με τα γκρουπούσκουλα του Τσίπρα , ή με την Πολιτική Άνοιξη και το Δίκτυο 21. Δεν έχει κανένα λόγο να πει κάτι τέτοιο. Το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει να συμμετέχει σε μια διαδικασία για ένα νέο τύπο διακυβέρνησης της χώρας, σε ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα, που θα έχει στόχο να γίνει η Ελλάδα μια Ευρωπαϊκή χώρα. Να πάψει να είναι Κατσαπλιαδιστάν, να πάψει να είναι Ευρωπαϊκή Σομαλία.

Να γίνει μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.

Κι αν δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε, να δούμε τι κάνουν στην οικονομία οι Δανοί, τι κάνουν στην οικολογία οι Νορβηγοί, τι κάνουν στο πολιτικό σύστημα οι Λουξεμβούργιοι. Να δούμε και εκτός Ευρώπης, τον Καναδά, την Αυστραλία, κάποιες πολιτισμένες χώρες του κόσμου αφού δεν μπορούμε να σκεφτούμε δικά μας καινούργια και σωστά και δημοκρατικά και πρωτοποριακά και αυτονόητα πράγματα που θα διορθώσουν την ζωή μας, ας μιμηθούμε, έτσι και αλλιώς μιμούμαστε κάποιους , τους χειρότερους έχουμε μιμηθεί έως τώρα. Ας μιμηθούμε λοιπόν κάποιες χώρες που έχουν δώσει απαντήσεις πραγματικές και ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα της ζωής. Αυτό πρέπει να κάνουμε, και το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει να είναι πυλώνας σε αυτή την διαδικασία, βασικός παίκτης αυτής της συμπόρευσης των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

διαβάστε επίσης