Πελαγία Κυριαζή

Εικαστικός

Κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά στη Νέα Υόρκη για είκοσι χρόνια, χωρίς να χάσει την επαφή της με την Ελλάδα. Εκθέσεις της φιλοξενήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στην Ελλάδα και συμμετείχε στην εκπροσώπηση της χώρας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επίσης, έχει δημοσιεύσει κείμενα για την τέχνη και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες στο πλαίσιο εκθέσεων και πολιτιστικών διοργανώσεων.

Με υποτροφία Fulbright πήγε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει την έρευνά της πάνω στις τεχνικές της ζωγραφικής τα ψηφιακά μέσα και χαρακτική. Στα πειραματικά χαρακτικά της έργα που διακρίθηκαν χρησιμοποίησε τη βιομηχανική επιφάνεια του γυαλόχαρτου.

Παρουσίασε ζωγραφική στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Συμμετείχε σε εκθέσεις του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς στο Μουσείο Φρυσίρα και στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου. Έργο της διατέθηκε για τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου.

«Η τέχνη δεν μένει αμέτοχη στα μεγάλα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής ή των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι σημάνσεις της πρέπει να ταξιδέψουν και έξω από τους εθνικούς εκθεσιακούς χώρους. Η τέχνη μπορεί να είναι ένας ευρωπαϊκός δρόμος προβολής των πολιτικών αιτημάτων για την υπεράσπιση της διαφορετικότητας. Πιστεύω ότι το Ποτάμι μπορεί να ενισχύσει αυτή την τάση και να την ολοκληρώσει».