Γιάννης Κωνσταντινίδης

Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση σε θέματα Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας. Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένη Πληροφορική, Ποσοτικές Μεθόδους και Πολιτική Επιστήμη στην Ελλάδα και στη Βρετανία.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Επιλέγοντας: η κοινή γνώμη και τα κόμματα στην Ελλάδα και στον κόσμο, 2015-2017», έχει επιμεληθεί την έκδοση δύο συλλογικών τόμων και τριών μεταφράσεων ακαδημαϊκών συγγραμμάτων του αντικειμένου του στην ελληνική γλώσσα. Έχει επίσης συγγράψει 28 άρθρα ή κεφάλαια βιβλίων σε διεθνή ή ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις. Έχει συντονίσει ένα τριετούς διάρκειας και συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιστημονικό έργο δι-ιδρυματικού χαρακτήρα με θέμα τη μέτρηση του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος και συντονιστής του Δικτύου Μελέτης των Εκλογών, της Κοινής Γνώμης και των Κομμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Από το 2012 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον κλάδο των δημοσκοπήσεων, αρχικά ως Διευθυντής της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στη συνέχεια, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ως Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας Prorata.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στην Αλεξανδρούπολη. Είναι πατέρας του Αλέξη και της Άλκηστης.