Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης αναφέρθηκε ξανά στο εξαιρετικά σημαντικό θέμα της ανάγκης για δίκαιη αμοιβή των δημιουργών στον ψηφιακό κόσμο. Ο κ. Ansip, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες του κ Γραμματικάκη, απάντησε. Διαβάστε την ερώτηση και την απάντηση.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης αναφέρθηκε ξανά στο εξαιρετικά σημαντικό θέμα της ανάγκης για δίκαιη αμοιβή των δημιουργών στον ψηφιακό κόσμο.
Απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, κ. Α. Ansip, ο κ. Γραμματικάκης, τόνισε ότι είναι «υπεύθυνος μίας μεγάλης επανάστασης, της ψηφιακής επανάστασης, που όπως όλες οι μεγάλες επαναστάσεις μπορεί να οδηγήσουν πολλές φορές σε φρικτά αποτελέσματα». Την επανάσταση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Γραμματικάκης, «πρέπει όσο είναι δυνατόν να την καθοδηγήσουμε, να την πάμε σε κανάλια ασφάλειας και δημιουργικότητας».
Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν οι ψηφιακές πλατφόρμες που «συχνά απολαμβάνουν σημαντικά κέρδη από την εκμετάλλευση καλλιτεχνικού περιεχομένου χωρίς να εξασφαλίζουν τη δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών, των δημιουργών και των κατόχων δικαιωμάτων». Ο κ. Γραμματικάκης ρώτησε επίσης τον Επίτροπο αν σκοπεύει «να διερευνήσει τον ρόλο και την ευθύνη των ψηφιακών πλατφορμών που δρουν ως μεσάζοντες καθώς και του κυρίαρχου επιχειρηματικού τους μοντέλου».
Ο κ. Ansip, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες του κ Γραμματικάκη, τόνισε ότι «η εξασφάλιση της δίκαιης αμοιβής των καλλιτεχνών» αποτελεί τη βασική προτεραιότητά του και πρόσθεσε: «Οι δημιουργοί χάνουν ένα σημαντικό ποσό των κερδών τους λόγω της πειρατείας και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι να εξασφαλίσουμε τη νόμιμη πρόσβαση σε ψηφιακό καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ταχύτητας».
3 Μαϊου 2015