Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την τραγική κατάσταση των Δημοσίων ΙΕΚ.
Τα πολλαπλά προβλήματα των ΔΙΕΚ που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, αφορούν αφενός τις σοβαρές ελλείψεις που εντοπίζονται σε υλικά γραμματειακής υποστήριξης και εκπαίδευσης και αφετέρου τις εκκρεμείς πληρωμές χιλιάδων εκπαιδευτών. Παράλληλα, βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση υπογραφής των συμβάσεων του τρέχοντος Α’ εξαμήνου 2018.
Η παραπάνω κατάσταση είναι φανερό, πως οδηγεί στην απαξίωση των Δημοσίων ΙΕΚ και επηρεάζει άμεσα τόσο τους 8.000 εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά, όσο και τους χιλιάδες σπουδαστές τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς : 1. Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και 2. Οικονομίας
Θέμα: «Κατάσταση απαξίωσης για τον θεσμό των ΔΙΕΚ»
Ο θεσμός των Δημοσίων ΙΕΚ οδηγείται στην απαξίωση, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους. Τα προβλήματα των ΔΙΕΚ αφορούν αφενός τις σοβαρές ελλείψεις που εντοπίζονται σε υλικά γραμματειακής υποστήριξης και εκπαίδευσης και αφετέρου στις πληρωμές χιλιάδων εκπαιδευτών, ενώ παράλληλα εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση υπογραφής των συμβάσεων του τρέχοντος Α’ εξαμήνου 2018.
Συγκεκριμένα, πολλά ΙΕΚ ακόμη περιμένουν εγκρίσεις προσφορών για υλικά τόσο γραμματειακής υποστήριξης, όσο και εκπαίδευσης που σχετίζονται άμεσα με την κατάρτιση των σπουδαστών. Επίσης, σύμφωνα με την Πανελλήνια Κίνηση Εκπαιδευτών δημοσίων ΙΕΚ, παρά τις αλλεπάλληλες σχετικές υποσχέσεις από την πλευρά του Υπουργείου, συνεχίζουν να μην καταβάλλονται στους εκπαιδευτές τα δεδουλευμένα από τις 9 Οκτωβρίου 2017 (β’ εξάμηνο 2017) δηλαδή, του προηγουμένου χειμερινού εξαμήνου κατάρτισης, του οποίου η σύμβαση έργου έχει λήξει από 07.02.2018. Το γεγονός αυτό τους οδηγεί ακόμα και στο ενδεχόμενο αποχής από τις εξετάσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας και εξάντλησης, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις των σπουδαστών να κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα. Παράλληλα, καθιστά τους άνεργους εκπαιδευτές (από 30 Ιουνίου 2018) να μην δύνανται να αιτηθούν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται. Στον αέρα βρίσκεται και ο καθορισμός αμοιβής για πιστοποιημένους ή μη πιστοποιημένους εκπαιδευτές.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, λόγω φαινομένων αδυναμίας ή γραφειοκρατίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δημιουργείται ένα σοβαρό και κοινωνικό πλέον, πρόβλημα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτών έχουν μοναδική βιοποριστική απασχόληση τα Δ.ΙΕΚ.
Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των χιλιάδων εκπαιδευτών και ειδικά εκείνων που έχουν ως μοναδική βιοποριστική απασχόληση αυτή των Δ.ΙΕΚ, έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Δεδομένου ότι οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για επίσημη ενημέρωσή τους από τους εμπλεκόμενους φορείς για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και τον χρονικό προσδιορισμό καταβολής των δεδουλευμένων, έχουν καταστεί άκαρπες.
Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα, πέρα από τους 8.000 εκπαιδευτικούς, τους χιλιάδες σπουδαστές στα Δ.ΙΕΚ.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Ποιος ο σχεδιασμός για την άμεση επίλυση των προβλημάτων και της δυστοκίας των διαδικασιών που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού;
2. Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για την καταβολή των δεδουλευμένων του τρέχοντος εξαμήνου 2018 (Α’), αλλά και του προηγούμενου εξαμήνου (2017 Β’) για τους εκπαιδευτικούς των Δ.ΙΕΚ;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου