της Ελένης Παρασκευοπούλου
Τα παρακάτω χαρακτηριστικά του σύγχρονου κόσμου επιβάλλουν ένα Πράσινο New Deal
- Ως τα μέσα του αιώνα υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της γης θα είναι 9000000000
- Δισεκατομμύρια άνθρωποι από την απόλυτη ένδεια θα περάσουν σε ένα σύγχρονο τρόπο ζωής: Άνετα διαμερίσματα, οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, κινητικότητα σε πλανητική κλίμακα, επαγγελματική φροντίδα υγείας και ανερχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης.
- Θα υπάρξουν αυξημένες ανάγκες σε τρόφιμα, στέγαση, ενέργεια, νερό, μεταφορές, εκπαίδευση και υπηρεσίες όλων των ειδών
- Με την ανάπτυξη των πόλεων, θα συμβεί μια άνευ προηγουμένου έκρηξη των οικοδομικών κατασκευών, που θα συνοδευτεί από τη δημιουργία νέων εργοστασίων, σχολείων, νοσοκομείων, οδών κυκλοφορίας και αεροδρομίων.
- Η Ευρώπη, η Β. Αμερική και η Ιαπωνία δεν είναι οι μόνες στην προώθηση της ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας. Η Κίνα αλλά και άλλες αναδυόμενες οικονομίες στοχεύουν στην ανάπτυξη που βασίζεται στη γνώση
- Η ταχύτητα με την οποία έρχονται στον κόσμο νέες διαδικασίες και νέα προϊόντα, θα συνεχίσει να επιταχύνει. Εκπαίδευση, επιστήμη και έρευνα γίνονται ζωτικής σημασίας παραγωγικές δυνάμεις.
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο New Deal
Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό και τη βιομηχανική τεχνογνωσία για να έχει πρωτοποριακό ρόλο στην επόμενη φάση της βιομηχανικής επανάστασης.
Σύμφωνα με το Ralf Fucks, πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Χάινριχ Μπαιλλ, η ιδέα του Ευρωπαϊκού Πράσινου New Deal στοχεύει σε:
Μεγάλες επενδύσεις:
- στην εκπαίδευση και την επιστήμη,
- στην ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας,
- στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών μεταφορών,
- στην ηλεκτροκινούμενη αυτοκίνηση και στην ενεργητική ανανέωση των πόλεών μας για να δώσουν ώθηση σε ένα μακράς διάρκειας κύμα βιώσιμης ανάπτυξης.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος και να περάσουμε σε ένα μοντέλο αεροφόρου ανάπτυξης. Από τη ληστρική εκμετάλλευση της φύσης στην ανάπτυξη μαζί με τη φύση. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιομηχανική επανάσταση, που οδηγεί στην αποσύνδεση της δημιουργίας οικονομικής αξίας από την κατανάλωση των φυσικών πόρων. Αυτό απαιτεί τρεις βασικές λειτουργίες:
- Μια συνεχή αύξηση της παραγωγικότητας των φυσικών πόρων,
- την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και
- τη μετάβαση από τις γραμμικές διαδικασίες παραγωγής σε οικονομία κυκλικών διαδικασιών, στην οποία όλα τα υπολείμματα είναι σημείο εκκίνησης νέων αλυσίδων παραγωγής αξίας.
Σας καλούμε να αλλάξουμε στάση απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα: να σταματήσουμε να τα βλέπουμε κυρίως ως απειλή και να αρχίσουμε να τα σκεφτόμαστε πολύ περισσότερο ως τον οδηγό για τη νέα βιώσιμη ανάπτυξη. Ευημερία και περιβαλλοντική προστασία πάνε μαζί: από τη μία οι νέες μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες και δυνατότητες σχετίζονται και συνδυάζονται με την περιβαλλοντική προστασία, από την άλλη χωρίς περιβαλλοντική προστασία καμία μορφή ανάπτυξης δεν έχει μέλλον.