1 Ιουνίου, 2016

«Η υποκρισία και ο λαϊκισμός αμφισβητούν τον Κοινοβουλευτισμό»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης, για την επίμαχη κυβερνητική τροπολογία της τελευταίας στιγμής, σχετικά με τη συμμετοχή σε offshore των πολιτικών προσώπων.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/W7FF8_JpQOA

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η υποκρισία και ο λαϊκισμός που χαρακτήριζαν την πολιτική ζωή για πολλά χρόνια, έφεραν τη χώρα στην χρεοκοπία.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας όμως, πως δυστυχώς, η συνέχιση αυτής της υποκρισίας και του λαϊκισμού δουλεύουν για όσους αμφισβητούν και πολεμούν τον κοινοβουλευτισμό.

Σήμερα, όσοι έχουν σημαντικότατες ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας βρέθηκαν να είναι οι τιμητές των πάντων.

Και η κυβέρνηση, όμως, δεν δικαιούται να μιλάει για γκεμπελισμό.
Ας δεχθούμε πως υπήρξε πρόβλημα λόγω χρόνου με την ενσωμάτωση ή όχι της GRECO στο ελληνικό δίκαιο.

Πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση ακολουθούσε τους κανόνες του ευ νομοθετείν.

Αν νομοθετούσαμε όπως πρέπει, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο σήμερα.

Εν πάση περιπτώσει, προσεγγίζοντας καλοπροαίρετα το θέμα εμείς θέλουμε να διασφαλιστεί ότι όντως δεν υπάρχει θέμα αμνήστευσης και άρα δεν υπάρχει καμιά σκιά στις επιλογές και τις πρακτικές της κυβέρνησης, σε σχέση με τη λειτουργία ισχύος του άρθρου 178 του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε την προ-προηγούμενο σαββατοκύριακο.
Θέλουμε να γίνει σαφές από την κυβέρνηση πως δεν θα υπάρξει δηλαδή παραγραφή ή αμνήστευση των ανομημάτων του χτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν είναι σώφρον να νομοθετούμε εν πανικώ και μέσα σε ένα δημόσιο κλίμα που δεν τιμά τον κοινοβουλευτισμό.

Ένα κλίμα που εντείνει το χάος που υπάρχει μεταξύ του πολιτικού προσωπικού και της κοινωνίας, ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται από σύγχυση και οργή και βεβαίως δεν βοηθά στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε αυτό.

Είναι βέβαιο πως υπάρχουν κενά στον σχετικό νόμο Καστανίδη του 2010.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ενενήντα πέντε δομές καταπολέμησης της διαφθοράς.

Και όμως αυτές οι ενενήντα πέντε δομές δεν κατάφεραν να αποφύγουν τα σκάνδαλα, τα οποία όλοι έχουμε υπόψη μας.

Να θυμίσω ότι στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου δεν βοήθησε κάποια προαναφερθείσα δομή καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά το πόθεν έσχες του.

Και προφανώς πρέπει να πάψουμε να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο.

Είναι σαφές πως είναι εν πανικώ η ρύθμιση που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση, με την καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων στην υγιή οικονομική ζωή.

Πράγμα που οδηγεί στην αυτονόμηση του πολιτικού συστήματος από την πραγματική ζωή.

Αυτήν της οικονομίας και της δημιουργίας.

Για να μη φτάσουμε, λοιπόν, σε τραγελαφικά φαινόμενα όπου συγγενείς πρώτου βαθμού πολιτικών προσώπων δεν θα δικαιούνται να συμμετέχουν σε μια start up στη Βρετανία ή στην Αμερική, νομίζω πως θα πρέπει να δούμε μερικά πράγματα, όπως η διατύπωση της τροπολογίας για το τροποποιούμενο άρθρο 8 του ν. 3213/2003.

Το δεύτερο μέρος του, το οποίο αναφέρεται στους γενικούς γραμματείς της αποκεντρωμένης διοίκησης, στους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς κ.τ.λ. αναφέρει στην 5η και 6η σειρά «η πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή σε κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς κ.τ.λ.».

Γιατί να μη γίνεται αυτή η διάκριση και στα πολιτικά πρόσωπα της παρ. 1;

Γιατί η πλήρης απαγόρευση του αρθρ. 1 να μην ακολουθήσει τις διατυπώσεις των απαγορεύσεων για τα λοιπά πρόσωπα της δημόσιας ζωής του αρθρ.2;

Έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε κάτι που θα είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματικό και το οποίο δεν έχει μακρά ζωή, πέρα από το γεγονός πως αποτελεί μία γενικευμένη εξωπραγματική απαγόρευση, που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας σειράς άλλων προβλημάτων.

Επειδή μίλησα προηγουμένως για γενικευμένη υποκρισία και λαϊκισμό, εμείς, Το Ποτάμι, έχουμε κάνει μία δημόσια πρόταση σε όλους τους συναδέλφους, όλων των κομμάτων.

Θα πρέπει να προβούμε σε πρωτοβουλίες τέτοιες που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των χρημάτων που έφυγαν αυτά τα έξι χρόνια της κρίσης σε τράπεζες του εξωτερικού, από πολιτικά πρόσωπα.

Είναι καιρός να βοηθήσουμε την κοινωνία επιτέλους να ισορροπήσει, αλλά και να βοηθήσουμε το τραπεζικό σύστημα να ξεφύγει από την περίοδο αυτής της αβεβαιότητας.

Ευχαριστώ.

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου