11 Φεβρουαρίου, 2016

«Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: αντιμέτωπο με προβλήματα λόγω έλλειψης πόρων»

Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο του Ε.Α.Α. πέραν του επιστημονικού, κυρίως λόγω της κοινωνικής του προσφοράς και την εκλαΐκευση της επιστήμης που προσφέρει. Το Ε.Α.Α. όπως είπε, δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση των νέων με τις επιστήμες.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ερευνητικό έργο, δράσεις και δυσχέρειες λειτουργίας)» παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κανάρη Τσίγκανο, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στα κυριότερα προβλήματα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) που είναι η έλλειψη πόρων και η έλλειψη προσωπικού.

Στο σημείο αυτό, τόνισε το πολύ σημαντικό πρόβλημα της γήρανσης του επιστημονικού προσωπικού, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξίσου και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κάτι το οποίο πρέπει να αντιστραφεί.
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του Ε.Α.Α. έθεσε το ερώτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων φύλαξης, ασφάλειας και συντήρησης των εγκαταστάσεων, θέματα που άπτονται της έλλειψης πόρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μαυρωτά:

Θα ήθελα και εγώ να σας ευχαριστήσω κύριε Τσίγκανε για την πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση που μας κάνατε για το Αστεροσκοπείο, το οποίο θα έλεγα ότι είναι ένας γνώριμος χώρος για μένα γιατί έχω αρκετούς συναδέλφους οι οποίοι είναι ερευνητές στο Αστεροσκοπείο, Χημικούς Μηχανικούς, και έχουμε συνεργαστεί σε διάφορα προγράμματα, οπότε μπορώ να επιβεβαιώσω αυτά που είπατε για το πολύ ωραίο κτίριο στο λόφο του Θησείου, αλλά και γενικότερα για τις υποδομές.

Απ' ό,τι κατάλαβα, τα προβλήματα είναι ουσιαστικά η έλλειψη πόρων, η έλλειψη προσωπικού, το οποίο ουσιαστικά θα μπορέσει να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, απλώς δεν έχουμε την δυνατότητα τώρα να κάνουμε αυτό το κόστος επένδυσης που χρειάζεται για να έχουμε αυτά τα οφέλη.

Επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι το Αστεροσκοπείο έχει την ιδιαιτερότητα να έχει μια κοινωνική προσφορά με τις επισκέψεις που γίνονται, με την εκλαΐκευση της επιστήμης και θεωρώ ότι μπορεί κάποιο παιδάκι να γίνει επιστήμονας παγκόσμιας εμβέλειας, επειδή ακριβώς έκανε μια επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο και του έκανε αυτό το «κλικ», ώστε να στραφεί προς τα εκεί. Και αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικός του ρόλος και πρέπει να συνεχιστεί.

Σχετικά μ’ αυτό που είπαμε προηγουμένως κι εγώ το είχα σημειώσει για να θίξω, το θέμα της πυραμίδας των επιστημόνων, δηλαδή τη γήρανση του επιστημονικού προσωπικού και το αναπόφευκτο brain-drain, το οποίο το ζούμε και στα πανεπιστήμια και είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει ν’ αντιστρέψουμε. Τα θέματα που ρώτησαν οι συνάδελφοι, ήταν και δικές μου ερωτήσεις. Δηλαδή, το θέμα των προϋπολογισμών και το θέμα της άποψής σας για το νομοσχέδιο για την έρευνα, το οποίο έρχεται. Θα πούμε και περισσότερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων γι' αυτό, που είναι σε λίγη ώρα.
Τέλος, θα ήθελα, να κλείσω. Είδα πολλές υποδομές, πολλές εγκαταστάσεις. Προβλήματα φύλαξης και ασφάλειας και συντήρησης υπάρχουν σ' αυτές τις εγκαταστάσεις; Είναι και αυτό ένα θέμα, το οποίο άπτεται, βέβαια, των πόρων αλλά, ειδικά, για τα ερευνητικά κέντρα που είναι τόσο μεγάλοι θησαυροί υποδομών θα έλεγα.

Να σας ευχαριστήσω και πάλι πολύ για την παρουσία σας.

Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής

Σχετικά