Οι Βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών σχετικά με τη δεινή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας του Νομού Αχαΐας.
Οι Βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών σχετικά με τη δεινή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας του Νομού Αχαΐας.
Τα τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία έχει απαξιωθεί μέσω υποστελεχώσεων, υποχρηματοδοτήσεων, αδυναμίας εφαρμογής συνολικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και απορρυθμίσεων. Ενώ τα προβλήματα εμφανίζονται και στην πρωτεύουσα, οι συνέπειες αυτών των επανειλημμένων αστοχιών παρατηρούνται με πολύ μεγαλύτερη ένταση στην Περιφέρεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νομός της Αχαΐας. Oι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας του Νομού Αχαΐας έχουν επέλθει σε δεινή κατάσταση. Τα προβλήματα αφορούν σε υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε αδυναμία αγοράς αναλώσιμων αντιδραστηρίων και άλλων προμηθειών, σε κακές κτιριακές υποδομές ή σε αδυναμία ορθής συντήρησης των υποδομών, σε ελλείψεις ή κακή συντήρηση απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και σε ασάφειες λόγω διοικητικών κενών, μετά την υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Το Ποτάμι πιστεύει στην αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας και αναρωτιέται ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης στα τόσο σοβαρά προβλήματα που μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς: α) τον Υπουργό Υγείας
β) τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Σε δεινή κατάσταση το Σύστημα Υγείας του Νομού Αχαΐας»
Τα τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία έχει απαξιωθεί μέσω υποστελεχώσεων, υποχρηματοδοτήσεων, αδυναμίας εφαρμογής συνολικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και απορρυθμίσεων. Ενώ τα προβλήματα εμφανίζονται και στην πρωτεύουσα, οι συνέπειες αυτών των επανειλημμένων αστοχιών παρατηρούνται με πολύ μεγαλύτερη ένταση στην Περιφέρεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νομός της Αχαΐας.
Ειδικά οι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας του Νομού Αχαΐας, όπως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Νοσοκομείο του Αγίου Αντρέα Πάτρας, τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ του Νομού, έχουν επέλθει σε δεινή κατάσταση, κάτι που μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Τα προβλήματα αφορούν σε υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε αδυναμία αγοράς αναλώσιμων αντιδραστηρίων και άλλων προμηθειών (μερικές φορές οι ασθενείς καλούνται να αγοράσουν από το φαρμακείο τα υλικά για τις αλλαγές τραυμάτων και άλλες ιατρικές πράξεις), σε κακές κτιριακές υποδομές ή σε αδυναμία ορθής συντήρησης των υποδομών, σε ελλείψεις ή κακή συντήρηση απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και σε ασάφειες λόγω διοικητικών κενών, μετά την υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, παρατηρείται μη πληρωμή των εφημεριών (από το Νοέμβριο 2014), στασιμότητα στην κρίση/ εξέλιξη των ιατρών και πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων. Ακόμη, προβληματική είναι και η επιστροφή των ιατρών στα Κέντρα Υγείας μετά την ολοκλήρωση της διακομιδής, που πραγματοποιείται με ταξί και χωρίς τακτική απόδοση των οδοιπορικών εξόδων. Τέλος, η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οδηγεί πλήθος ασθενών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, με αποτέλεσμα οι γιατροί του Νοσοκομείου αντί να ασχολούνται μόνο με την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, να τελούν και το έργο του ελεγκτή για εξιτήρια και αναγραφές στις κλινικές, δηλαδή το παράδοξο ο ελεγκτής να είναι και ο ελεγχόμενος για τις ίδιες αναγραφές.
Παραδείγματα τέτοιων βασικών προβλημάτων αποτελούν τα κάτωθι:
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών: Η κτιριακή υποδομή χρήζει άμεσα συντήρησης, και στερείται περίφραξης (λόγος ώστε να παρατηρούνται κλοπές, καταστροφές οργάνων κ.α.) Υπάρχει σημαντική υποστελέχωση με 267 κενές οργανικές θέσεις, όπως τραυματιοφορέων, τεχνικού προσωπικού για χειρισμό υπερσύγχρονων μηχανημάτων, νοσηλευτικού προσωπικού και φυσικά έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών.
Νοσοκομείο Αγίου Αντρέα Πάτρας: Οι εργασίες αποκατάστασης, μετά το σεισμό του 2008, φαίνεται ότι εξελίσσονται ομαλά, με τις πιστώσεις να αρκούν μέχρι τον Ιούνιο. Η συνέχεια, ολοκλήρωση και παράδοση μέχρι τον Οκτώβριο 2015 θα υλοποιηθεί με νέα εκταμίευση. Σημειώνεται ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, γιατί τα κονδύλια προέρχονται από το ΕΣΠΑ και αν το έργο δεν ολοκληρωθεί στον οριζόμενο χρόνο, η Ελλάδα απειλείται με επιστροφή χρημάτων. Όμως, ο φετινός προϋπολογισμός των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ έναντι των 53,3 του 2009 δεν δίνει περιθώρια για την πλήρη λειτουργία του αναδομούμενου Νοσοκομείου. Οι 417 κενές οργανικές θέσεις είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να καλυφθούν. Επίσης, δεν έχει προβεί σε νέα σύμβαση με συνεργείο καθαριότητας.
Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων: Ο αριθμός των κλινών είναι κατά πολύ μικρότερος των αναγκών και το προσωπικό είναι ελλιπές.
Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας: Μόνο το 50% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες ιατρών όπως καρδιολόγου, παιδιάτρου, ορθοπεδικού, γυναικολόγου ή σε ειδικότητες τεχνικών όπως αναλυτής μικροβιολογικού εργαστηρίου ή χειριστής υπερήχων. Η κτιριακή υποδομή χρειάζεται διορθωτικές κατασκευαστικές αλλαγές και υπάρχει άμεση ανάγκη για προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού όπως ακτινολογικό μηχάνημα.
Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας: Λειτουργεί μόνο με μια (!) νοσηλεύτρια και δε διαθέτει κανένα ασθενοφόρο, καθώς το μοναδικό που υπήρχε κάηκε εν κινήσει κατά τη μεταφορά ασθενούς.
Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας: Όλο το χειμώνα ιατροί και ασθενείς ζούσαν σε συνθήκες ψύχους, λόγω έλλειψης θέρμανσης.
Κεντρικό Κατάστημα ΠΕΔΥ Πάτρας: Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή για τους ασφαλισμένους 1,5 μέχρι 2 μήνες αν θέλουν να εξεταστούν από καρδιολόγο ή ορθοπεδικό ή μικροβιολόγο, ενώ δεν υπάρχει καθόλου νευρολόγος ή ακτινολόγος ή ενδοκρινολόγος. Επίσης, τα αντιδραστήρια του εργαστηρίου δεν λειτουργούν πάντα με αποτέλεσμα κάποιες μέρες να μη γίνονται μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Τέλος, έχουν βλάβη μηχανήματα όπως ο αιματολογικός αναλυτής, ο μαστογράφος και το μηχάνημα για τον έλεγχο οστικής μάζας.
Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί το Σύστημα Υγείας και να καθιερωθεί Εθνική Ασφάλιση Υγείας με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε το ΕΣΥ να μπορεί να χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία με ανάλογη μείωση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, με δωρεάν πρόσβαση στις ευπαθείς ομάδες.
Με βάση τα ανωτέρω σοβαρά προβλήματα και τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει στόχο να καταστήσει εκ νέου την υγεία από θύμα της λιτότητας και των μνημονίων θεμελιώδες, δικαίωμα για κάθε πολίτη της χώρας και τη διακήρυξη του Υπουργού Υγείας περί 4.500 προσλήψεων για την υγεία
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Προβλέπεται να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της Περιφέρειας, όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Νομού Αχαΐας, που χρειάζεται να προχωρήσει η στελέχωση του συνόλου των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, και εάν ναι, πότε και με ποια κριτήρια;
2) Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να μπορούν άμεσα οι Φορείς να προβαίνουν στις αγορές των αναλώσιμων αντιδραστηρίων και άλλων προμηθειών, να διορθωθούν οι κακές κτιριακές υποδομές, να γίνεται ορθή συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών και να έχουν τον απαραίτητο διαθέσιμο τεχνολογικό εξοπλισμό;
3) Προβλέπεται άμεσα να εκδοθούν διοικητικές πράξεις ώστε να διορθωθούν οι υφιστάμενες ασάφειες λόγω διοικητικών κενών και να μπορούν να δουλεύουν ορθά οι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας του Νομού Αχαΐας;
30 Απριλίου 2015