19 Ιουλίου, 2016

Ανοίξτε τη συζήτηση κ. Επίτροπε. Πού είναι οι μεταρρυθμίσεις;

Στην χθεσινή επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Θεμάτων κ. Μοσκοβισί στη Βουλή των Ελλήνων από την πλευρά του Ποταμιού τοποθετήθηκε ο Μ. Κύρκος ο οποίος εξέθεσε τις γνωστές απόψεις του κόμματός μας για τις ευθύνες της Ευρώπης και των διαδοχικών κυβερνήσεων. Ακολουθεί η τοποθέτηση του Μ. Κύρκου καθώς και απόσπασμα του κλεισίματος του Γάλλου Επιτρόπου ο οποίος χαμογελαστά ανατρέπει κάθε τι που είχε πει για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον χώρο της διοίκησης, καθώς αποδέχεται πως τίποτε ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Η καθαρή στήριξη στην κυβέρνηση πρέπει να αναζητηθεί λοιπόν σε άλλους, πιο μικροκομματικούς λόγους. Όπως είπαμε, λάθος μνημόνια, λάθος κυβερνήσεις, αλλά και λάθος Ευρώπη.

Κύριε Επίτροπε,

Σας χαιρετώ όχι μόνο εκ μέρους του Ποταμιού, αλλά και ως μέλος της κοινής μας ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Παρακολούθησα με προσοχή τον λόγο σας. Δε θέλω να έχω τον άχαρο ρόλο να αμφισβητήσω κάποιες πλευρές ή να μπω στις λεπτομέρειες. Αλλά το μνημόνιο είναι στην ουσία μία καταγραφή δράσεων. Και οι δράσεις περιγράφονται εκεί. Είναι περίπου 240 δράσεις, εκ των οποίων:
Οι 129 - μεταρρυθμίσεις - δεν έχουν αγγιχθεί.
Οι 46 από αυτές έχουν περάσει από την Βουλή, αλλά δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι δευτερεύουσες αποφάσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθούν.
Βλέπουμε δηλαδή ότι μιλάμε για μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμα είτε ξεκινήσει είτε προχωρήσει.

Μεταρρυθμίσεις πάρα πολύ βασικές, όπως:
H διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται, αλλά - θυμάστε - είχε εφαρμοστεί πιλοτικά  και από την προηγούμενη κυβέρνηση
Το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνών, τα σκάνερ που έχουν χαριστεί στο δημόσιο σκονίζονται στις αποθήκες
Ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης που πάει από το κακό στο χειρότερο. Χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματικότητα, για να μην αναφέρουμε και τις επιδράσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών
Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για την φοροδιαφυγή - εσείς είστε ειδικός στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Ακόμα καθυστερούμε την έκδοση των τιμολογίων μόνον ηλεκτρονικά ή την σύνδεση των ταμειακών μηχανών
Τις χρήσεις γης - χωρίς καθαρές χρήσεις γης δεν μπορεί να υπάρξει επένδυση.
Είναι θέματα τα οποία έπρεπε να είχαν προχωρήσει.

Γιατί τα λέω αυτά;

Γιατί παρακολουθούμε τρίτη κυβέρνηση, δωδέκατη αξιολόγηση, τρίτο μνημόνιο.

Και βλέπουμε πως αναπαράγονται τα ίδια λάθη. Εφαρμόζουμε ένα λάθος μνημόνιο, δομικά λάθος γιατί μεταφέρει συνταγές άλλων χωρών που δεν ταιριάζουν με την ελληνική πραγματικότητα.

Παραδείγματος χάρη: προχθές το ΔΝΤ ανακάλυψε ότι "Πω πω με τέτοια διοίκηση δεν μπορεί να γίνει καμία μεταρρύθμιση".
Σωπάτε !!! Με τέτοια διοίκηση δεν μπορεί να γίνει καμία μεταρρύθμιση;
Και δεν αφορά στη διοίκηση της κυβέρνησης που είναι τώρα επάνω. Αφορά στη διοίκηση των τελευταίων δεκαετιών.

Το γνωρίζαμε αυτό πάρα πολύ καλά.

Αυτό είναι το λάθος μνημόνιο. Από εκεί και πέρα, είναι λάθος και οι κυβερνητικές επιλογές. Γιατί μονίμως υπάρχει μία τάση ικανοποίησης των προαπαιτούμενων: των φορολογικών μέτρων, των δημοσιονομικών μέτρων - αυτών δηλαδή που φέρνουν  άμεσα χρήματα στα Ταμεία -  τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του χρέους.

Δεν μπορεί να γίνει έτσι ανάπτυξη και θα έπρεπε να το είχαμε καταλάβει.

Όμως όχι. Έχουμε ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο εφαρμόζεται από μία κυβέρνηση η οποία αντί να προχωρήσει - στον χρόνο που κερδίζει -  με τα επώδυνα μέτρα που είναι υποχρεωμένη να λάβει, ή που κάποια είναι δικές της λανθασμένες επιλογές, αλλά τέλος πάντων μπορεί να γίνουν ανεκτές αν μας δίνουν χρόνο για να κάνουμε τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή στην οικονομία που χρειαζόμαστε, εμείς πετάμε τον χρόνο αυτό από το παράθυρο. Αυξάνουμε όλα τα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα: ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις στις επιχειρήσεις, μείωση του αφορολογήτου. Μέτρα που θα μπορούσαν ίσως να γίνουν αποδεκτά αν μας έδιναν τον χρόνο για να  αλλάξουμε όλα τα άλλα, αλλά αντί για αυτό κρατάμε και όλα τα άλλα όπως είναι. Άρα στην ουσία υποθηκεύουμε το μέλλον.

Και το 3ο, κ. Επίτροπε, είναι η λάθος Ευρώπη.

Εσείς, οι προκαθήμενοί σας, και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μας εξηγούν πόσο καλά πάει αυτή η χώρα... Ε όχι. Αν πήγαινε τόσο καλά όσο μας λέτε, θα έπρεπε σήμερα να είχαμε μια γιορτή και να βγαίνουμε από τα μνημόνια, όπως κάνουν άλλες χώρες. Όχι συναντήσεις για το πως θα μπορέσουμε αυτό το πολύ επώδυνο μνημόνιο να το φέρει η κυβέρνηση εις πέρας, με τις δικές μας επιπλέον πιέσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Λάθος μνημόνιο

Λάθος κυβέρνηση

Λάθος Ευρώπη

Γιατί τα λέω λοιπόν όλα αυτά;

Όχι για να μαστιγώσω την κυβέρνηση. Ούτε γιατί δεν τα ξέρετε, είμαι σίγουρος ότι τα ξέρετε.
Η επιλογή που κάνετε αυτή τη στιγμή ερχόμενος εδώ είναι πολιτική.

Τα λέω όλα αυτά γιατί στο ευρωκοινοβούλιο, μετά από πρόταση του κ. Τσίπρα, έχουμε δημιουργήσει ένα working group το οποίο ασχολείται με την Ελλάδα. Ας τα θέσουμε εκεί αυτά και ας τα κουβεντιάσουμε και στην Ολομέλεια. Με απόλυτα νούμερα όμως, όχι με γενικές ιδέες. Με το excel με το οποίο πρέπει κανείς να προσεγγίζει το μνημόνιο και όχι με αφηρημένες ρόδινες προτάσεις.

Δέχομαι ότι κάποια από τα λάθη της κυβέρνησης οφείλονται σε ιδεοληψίες: οι συγκρούσεις για την Cosco, οι συγκρούσεις για τα λιμάνια, το προσφυγικό της πρώτης περιόδου. Τα αφήνουμε αυτά στην άκρη. Πιστεύουμε πως και στην κυβέρνηση υπάρχουν δυνάμεις που πραγματικά προσπαθούν να δουν πώς θα ξεφύγουμε από τα μνημόνια.

Αυτή την κουβέντα θα θέλαμε κ. Επίτροπε, με την Επιτροπή Οικονομικών, να την κάνετε και στην Ελλάδα για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Να δούμε αυτό το διάλογο όλοι μαζί, έξω από τις εύκολες καταγγελίες, κατά πόσο μπορούμε πραγματικά να τον οδηγήσουμε ώστε να φέρει αποτελέσματα.

Και πρέπει επιτέλους, αυτή τη στιγμή που δεν πάει άλλο, να βρούμε τον τρόπο να χτυπήσουμε το τέρας του πελατειακού κράτους. Εκτός αν το θέλουμε και περιμένουμε είτε να το αγκαλιάσουμε ξανά, είτε να το δυναμώσουμε περισσότερο.

Δείτε το βίντεο: