15 Ιουνίου, 2017

Ποτάμι, διαΝέοσις και Ευρ. Δήμος συζητούν στις Βρυξέλλες για την ανάπτυξη

"Κανένα κόμμα εξουσίας δεν θέλει να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του πελατειακού κράτους, ούτε να επιφέρει ρήξη στις πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους. Ένα (μικρό) μεταρρυθμιστικό κόμμα που θα έχει καταθέσει στην κοινωνία το επιχειρησιακό σχέδιο των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που αφορούν την διοίκηση και θα έχει ψηφιστεί για το σχέδιο αυτό, μπορεί. Και εαν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη λύση των εύκολων δηλώσεων για ευθύνες του Σόιμπλε και του ΔΝΤ, αυτό θα γίνει μόνο βάση στοιχείων και τεκμηριωμένης έρευνας, με συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής και κυρίως με συστηματική δουλειά πάνω στην αναδιάρθρωση της διοίκησης, τη σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου και τη συντόμευση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης" ανέφερε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι Μίλτος Κύρκος. Η εκδήλωση με θέμα: "Φοροδιαφυγή και Πολυνομία - οι αόρατοι εχθροί της ανάπτυξης", συνδιοργανώθηκε μαζί με την Ινώ Αφεντούλη, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δήμου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης στη σύντομη παρέμβασή του είπε πως τα στοιχεία που συλλέγονται με μεγάλη επιμέλεια και μεθοδικότητα από το Ινστιτούτο Π², οι τεκμηριωμένες έρευνες της διαΝΕΟσις θα έπρεπε να είναι η βάση για τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις προκειμένου να υλοποιήσουν τις τομές που χρειάζονται. Αλλά αντί να αξιοποιηθούν βρίσκουν ώτα μη ακουόντων.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις μίλησε για την φοροδιαφυγή: «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου από την εκκίνηση της κρίσης και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και μετά. Αυτό το οποίο επεδίωξε να κάνει η έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την Ernst and Young ήταν κατ'αρχήν να αποτυπώσει το φαινόμενο, δηλαδή να μετρήσει το επίπεδο της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Βρήκαμε ότι η φοροδιαφυγή είναι ίση με 6-9% του ελληνικού ΑΕΠ, ένα νούμερο ιδιαίτερα υψηλό. Επίσης, προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε, με δεδομένη την έλλειψη επισήμων στοιχείων, το ποιοι είναι εκείνοι που πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, ανά επίπεδο εισοδήματος, καθώς και το ποιές βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις θα πρέπει να συντελεστούν ώστε να καταφέρουμε να μετριάσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο, αυξάνοντας τα διαθέσιμα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.»

O Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις αναφέρθηκε στην πολυνομία: «Τα δίδυμα προβλήματα της πολυνομίας και της κακονομίας στην Ελλάδα προκαλούν μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία του κράτους, από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μέχρι την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης και τη διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς του κράτους. Οι ερευνητές της διαΝΕΟσις μελέτησαν όλες τις νομικές ρυθμίσεις που εκδόθηκαν από το 2001 μέχρι το 2015 και ανέλυσαν τον αριθμό και το περιεχόμενό τους. Το αποτέλεσμα είναι μια ακτινογραφία του προβλήματος, που συνοδεύεται από μια σειρά 22 προτάσεων για την καταπολέμησή του.»

Ενώ, ο Πάνος Τσακλόγλου καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο: «Η ρίζα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα βρίσκεται στην ραγδαία μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας οφείλεται στην εγκατάλειψη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το ίδιο διάστημα. Από το 2010 ως το 2014 η Ελλάδα πραγματοποίησε μία θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και ισοσκελισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ενώ, ταυτόχρονα, υλοποίησε σειρά μεταρρυθμίσεων. Η πορεία αυτή διεκόπη βίαια το 2015 και τώρα, ουσιαστικά, προσπαθούμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή επάνοδο της χώρας σε θετικούς διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η αταλάντευτη προσήλωση στην υλοποίηση σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο δημόσιο τομέα και στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, η εγκατάλειψη της διχαστικής πολιτικής ρητορείας και η προώθηση θεσμών που βελτιώνουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και αυξάνουν το κοινωνικό κεφάλαιο είναι κεφαλαιώδους σημασίας.»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της εκδήλωσης «Ανάπτυξη στην πράξη» από το νεοσύστατο Ινστιτούτο Π² στην Αθήνα με κοινό σκοπό την παρουσίαση λύσεων στα διαχρονικά προβλήματα που εμποδίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Δείτε φωτογραφίες