7 Μαρτίου, 2018

«Ώρα να μιλήσουμε για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στη Βουλή»

Oμιλία Γ. Μαυρωτά στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της Κύρωσης Σύμβασης για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

Κατά την συζήτηση της Κύρωσης Σύμβασης για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ στην Ολομέλεια της Βουλής, στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, αφού αναφέρθηκε στον σημαντικότατο ερευνητικό ρόλο του Ιδρύματος και στην προσφορά του εδώ και έναν αιώνα στην ελληνική κοινωνία, τόνισε πως η επικαιροποίηση σχετικών συμβάσεων είναι αναγκαία προκειμένου να ακολουθούνται οι επιστημονικές εξελίξεις και να ικανοποιούνται νέες ανάγκες που προκύπτουν σε λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ακολούθως, διατύπωσε μια γενική παρατήρηση που αφορά ευρύτερα στη διοίκηση Οργανισμών, αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ της μη μονιμότητας και της συνέχειας στη διοίκηση, και ίσως η προοδευτική ή περιοδική αλλαγή ενός ποσοστού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων να είναι η βέλτιστη επιλογή. Συνέχισε, επικρίνοντας το ότι τόσο καιρό δεν υπάρχουν οι εσωτερικοί κανονισμοί όχι μόνο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ αλλά και πολλών ερευνητικών κέντρων και όλο ζητούνται παρατάσεις, όπως έγινε και στον πρόσφατο νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο βουλευτής στάθηκε στο γεγονός πως η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει τροπολογία για το θέμα των συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σε μία κύρωση σύμβασης με το Ινστιτούτο Παστέρ αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ίσως είχε στο μυαλό της την «παστερίωση», δηλαδή συντήρηση των προσδοκιών ορισμένων εργαζομένων. Για το ζήτημα της επιλογής του νέου υπεύθυνου του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, σχολίασε πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται, και συνεπώς είναι σωστό να δοθούν τα βιογραφικά των υπόλοιπων συνυποψήφιων για να δούμε ποιοι ήταν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στην έξοδο από την Δανειακή σύμβαση τον Αύγουστο και σε όσα ακούγονται για την επόμενη μέρα, για καθαρή έξοδο, για πιστοληπτική γραμμή, για «μαξιλάρια» κτλ., σχολιάζοντας πως ελπίζει τα «μαξιλάρια» να μην παραπέμπουν σε όνειρα θερινής νυκτός που συμβαδίζουν με πολιτικά αφηγήματα αλλά όχι με την οικονομική πραγματικότητα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε σχετικά με το σοβαρότερο θέμα της επικαιρότητας και τις εξελίξεις στα διάφορα εθνικά ζητήματα, σε συνέχεια και του χθεσινού σχολίου του Πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο ίδρυσης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ότι το Ποτάμι έχει καταθέσει πρόταση νόμου από τον Δεκέμβριο του 2016 (σε ανύποπτο χρόνο) για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και που υπάρχει σε πολλές δυτικές χώρες.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ συμπληρώνει ένα αιώνα δράσης και προσφοράς στην ελληνική κοινωνία.
Η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ προέκυψε μέσα από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν από την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατού στις αρχές του 20ου αιώνα ύστερα από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υποστήριζε την ίδρυση του Ινστιτούτου, στο πλαίσιο τόσο της κοινωνικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία, όσο και της σύσφιξης των διμερών σχέσεων με τη Γαλλία.

Το Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία φαίνεται να έχει παλιές ρίζες, παλαιότερες από αυτές της δεκαετίας του '70 που το σύνθημα κυριαρχούσε.

Στις 26 Απριλίου 1919, εγκρίθηκε με Βασιλικό Διάταγμα η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ-Ιδρύματος Ζαχάρωφ ως «Ελληνικόν Ινστιτούτον Pasteur, ιδρυθέν υπό Β. Ζαχάρωφ» με αποστολή να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αφορούσαν στη Δημόσια Υγεία της χώρας εκείνη την εποχή.

Το εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον ελληνικής καταγωγής Sir Basil Zaharoff, φίλο και υποστηρικτή του Βενιζέλου.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι.Π.) έχει ως αποστολή την πρόληψη και τη θεραπεία των μολυσματικών νοσημάτων μέσω της βασικής έρευνας, της εκπαίδευσης και της προσφοράς υπηρεσιών στη Δημόσια Υγεία.

Πέρα από την εστίαση στην καταπολέμηση των μολυσματικών νοσημάτων, στόχο της έρευνας στο Ε.Ι.Π. αποτελεί και η καταπολέμηση άλλων νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, τα νευροεκφυλιστικά, τα νευρομυικά και διάφορες μορφές καρκίνου.

Σήμερα το Ε.Ι.Π. αποτελεί κέντρο αναφοράς και αριστείας για τις νευροεπιστήμες και τα νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος στα οποία εντάσσονται το Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον και οι τραυματισμοί της κεντρικής σπονδυλικής στήλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας και το δεύτερο παλαιότερο μετά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας με το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι και άλλα Ινστιτούτα του Δικτύου στη Βόρεια και Κεντρική Αφρική, στην ΝΑ Ασία, την Ευρώπη και τον Καναδά.

Με το παρόν νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζονται οι δραστηριότητες που αναπτύσσει το Ε.Ι.Π. στους τομείς (Δημόσια Υγεία, βιοϊατρική, έρευνα, εκπαίδευση κ.λπ.), και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η λειτουργία Τμήματος Διάγνωσης και Κέντρων Αναφοράς, καθώς και η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών σε νέους ερευνητές, γεγονός πολύ σημαντικό προκειμένου να αναχαιτιστεί η διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό.

Όπως είπαμε και κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα υπερψηφίσουμε το παρόν σχέδιο νόμου, το οποίο έρχεται να επικυρώσει μια Σύμβαση που αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας, του Ε.Ι.Π. και του (μητρικού) Ινστιτούτου Παστέρ, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελληνικού Ινστιτούτου, σε αντικατάσταση της από 08.03.2008 Σύμβασης μεταξύ των ίδιων συμβαλλομένων, που είχε κυρωθεί με το Ν. 3733/2009.

Σε εφαρμογή άλλωστε του νόμου αυτού, προέκυψε η ανάγκη εκ νέου νομοθέτησης, καθώς υπήρχε πρόβλεψη για 5ετή διάρκεια, με δυνατότητα 5ετούς σιωπηρής ανανέωσης.
Και μάλιστα αξίζει εδώ να το σημειώσω, πως η δεκαετής διάρκεια εκπνέει τον Ιανουάριο του 2019, οπότε εγκαίρως συνάπτεται η νέα Σύμβαση.

(Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ σε αναδρομικές ρυθμίσεις, που μας προκάλεσε μια ευχάριστη έκπληξη ότι τα δέοντα πραγματοποιούνται εντός προθεσμίας.)
Θα συμφωνήσουμε όλοι νομίζω πως η επικαιροποίηση σχετικών συμβάσεων είναι αναγκαία προκειμένου να ακολουθούνται οι επιστημονικές εξελίξεις και να ικανοποιούνται νέες ανάγκες που προκύπτουν σε λειτουργικό/επιχειρησιακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό και σωστά, ακολουθώντας την προκάτοχό της η προς κύρωση Σύμβαση προβλέπει τη διάρκειά της σε 5+5 έτη, οπότε σε μία δεκαετία, μάλλον κάποιοι άλλοι θα βρίσκονται εδώ να συζητούν για την επικύρωση μιας νέας σύμβασης.

'Ενα χαρακτηριστικό της Σύμβασης είναι ο περιορισμός της διάρκειας των θητειών σε 4 έτη από 5, ενώ παραμένει η δυνατότητα ανανέωσής τους για μία φορά.
Μια γενική παρατήρηση που έχουμε εδώ αφορά ευρύτερα τη διοίκηση Οργανισμών, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ της μη μονιμότητας και της συνέχειας στη διοίκηση.
'Ισως η προοδευτική ή περιοδική αλλαγή ενός ποσοστού των μελών Δ.Σ. να είναι η βέλτιστη επιλογή.
Επί των άρθρων κάναμε τις παρατηρήσεις μας στην Επιτροπή.

Για μας είναι ένα θέμα ότι μετά τόσο καιρό δεν υπάρχουν οι εσωτερικοί κανονισμοί όχι μόνο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ αλλά και πολλών ερευνητικών κέντρων και όλο ζητούνται παρατάσεις (και στον πρόσφατο νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο άρθρο 20).

Για τις τροπολογίες (φαντάζομαι θα έρθει η κ. Γεροβασίλη να υποστηρίξει την τροπολογία της)
Σε μία κύρωση σύμβασης με το Ινστιτούτο Παστέρ έρχεται το θέμα των συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Έχετε πραγματικά χιούμορ.
Φαίνεται επειδή θέλετε να προχωρήσετε σε παστερίωση δηλαδή συντήρηση, διατήρηση των προσδοκιών κάποιων εργαζομένων, το φέρατε στο κατάλληλο νομοσχέδιο.
Για το θέμα της επιλογής του νέου υπεύθυνου του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή τα είπε ο κ. Γρηγοράκος.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται.
Διαφάνεια λοιπόν, βιογραφικά εφόσον αυτή τη φορά έγινε ανοικτή προκήρυξη για να δούμε ποιοι ήταν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι και ας κάνετε εσείς την επιλογή σας. Κρίνεστε άλλωστε γι αυτό.
Για την έξοδο από την Δανειακή σύμβαση τον Αύγουστο ακούγονται πολλά για την επόμενη μέρα. Για καθαρή έξοδο, για πιστοληπτική γραμμή, για «μαξιλάρια».

Ελπίζω τα «μαξιλάρια» να μην παραπέμπουν σε όνειρα θερινής νυκτός (Αύγουστός γαρ) που συμβαδίζουν με πολιτικά αφηγήματα αλλά όχι με την οικονομική πραγματικότητα.
Επιτρέψτε μου να κλείσω με το σοβαρότερο θέμα της επικαιρότητας.
Αφορά τις εξελίξεις σε διάφορα εθνικά ζητήματα.

Ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός την σκέψη για ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου από τον Δεκέμβριο του 2016, σε ανύποπτο χρόνο, για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και υπάρχει σε πολλές δυτικές χώρες.

Σκοπός του θα είναι η συνδιαμόρφωση σε ανώτατο επίπεδο ενός συγκεκριμένου αλλά και συνεχώς επικαιροποιούμενου Σχεδιασμού Εθνικής Ασφάλειας, ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη απέναντι σε κάθε σοβαρό ενδεχόμενο.

(Και έχουν πυκνώσει τα σοβαρά θέματα εθνικής ασφάλειας τελευταία).
Άλλωστε, Το Ποτάμι έχει επισημάνει ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με θυμικές αντιδράσεις ή διακομματικές αντιπαλότητες και ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας προϋποθέτουν συνεννόηση και συναίνεση.

Στην αρμοδιότητα του Σ.Ε.Α εντάσσονται, μεταξύ άλλων, θέματα εξωτερικής πολιτικής, διπλωματικής και αμυντικής αντιμετώπισης απειλών κατά της χώρας, στρατηγικής άμυνας, συντονισμού πληροφοριών και ασφάλειας πολιτών και πόρων.

Ανασύρετε λοιπόν την πρότασή Νόμου που είχαμε υποβάλει από τον Δεκέμβριο του 2016, μελετήστε την και φέρτε την στη Βουλή να τη συζητήσουμε να την τροποποιήσουμε αν χρειάζεται και να την νομοθετήσουμε. Θα έπιανε πολύ περισσότερο τόπο. αντί να συζητάμε για το παρελθόν με επικοινωνιακούς όρους, να μιλήσουμε για το μέλλον, με ουσιαστικούς όρους.