2 Απριλίου, 2018

Εκτός από την αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ, θα κάνετε κάτι με τα περιστατικά βίας κε Υπουργέ Παιδείας;

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας καθώς και ο αριθμός των εισακτέων σε αυτά αυξάνονται με πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας. Την ίδια ώρα, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνουν πως θα προχωρήσουν μέχρι και σε κλείσιμο της Σχολής εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία ώστε να τερματιστεί η κατάσταση βαριάς παρανομίας στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Και δεν είναι μόνο η Νομική Αθηνών. Αριστοτέλειο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου είναι μερικά μόνο από τα Ανώτατα Ιδρύματα που πλήττονται αλλεπάλληλα από κάθε φύσεως παράνομες πράξεις όπως εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, κλοπές εξοπλισμού, ληστείες εις βάρος φοιτητών και καθηγητών, παρεμπόριο. Ενώ οι βανδαλισμοί, οι καταλήψεις, οι «παρεμβάσεις» εξωπανεπιστημιακών εν ώρα μαθημάτων ή διαλέξεων και οι προπηλακίσεις καθηγητών αποτελούν τα τελευταία χρόνια ρουτίνα.

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προστατεύσει τα Πανεπιστήμια μας από την γενικευμένη ανομία που έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση τους; Ποιο είναι το κόστος από τις ζημιές, τις κλοπές και τους βανδαλισμούς και ποιος επιβαρύνεται με αυτό; Πόσες φορές έχει συνεδριάσει, πόσες επισκέψεις σε Α.Ε.Ι. έχει πραγματοποιήσει και τι προτάσεις έχει υποβάλλει η «Επιτροπή για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης» που σύστησε για τον σκοπό αυτό ο Υπουργός Παιδείας; Είναι μερικά από τα ερωτήματα για τα οποία ζητάει απαντήσεις από τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών ο βουλευτής από το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τους Υπουργούς:
1. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
2. Εσωτερικών

Θέμα: «Χωρίς τέλος τα περιστατικά βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια της χώρας»

Την ώρα που τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και ο αριθμός των εισακτέων σε αυτά αυξάνονται με πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας, η κατάσταση σε πολλά από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα πανεπιστήμια μας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας έχουν γίνει πια καθημερινότητα ενώ πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται ως κακουργηματικού χαρακτήρα.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Νομική Σχολή Αθηνών, είναι μερικά από τα Ανώτατα Ιδρύματα που πλήττονται αλλεπάλληλα από κάθε φύσεως παράνομες πράξεις και τείνουν να μετατραπούν σε γκέτο ανομίας και ορμητήρια διαφόρων παραβατικών ομάδων που δεν έχουν καμία θέση και σχέση με τον πανεπιστημιακό χώρο και την ανώτατη εκπαίδευση: εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, κλοπές εξοπλισμού εντός των κτιρίων των ιδρυμάτων, ληστείες εις βάρος φοιτητών και καθηγητών, παρεμπόριο μέχρι και καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων είχαμε τους τελευταίους μήνες. Ενώ οι βανδαλισμοί, οι καταλήψεις, οι «παρεμβάσεις» εξωπανεπιστημιακών εν ώρα μαθημάτων ή διαλέξεων και οι προπηλακίσεις καθηγητών αποτελούν τα τελευταία χρόνια ρουτίνα.

Τα περιστατικά παράνομων πράξεων έχουν αυξηθεί σημαντικά από το καλοκαίρι του 2017, με την ψήφιση του Νόμου 4485 και την επαναφορά του καθεστώτος του ασύλου όπου πλέον για να επέμβουν οι αστυνομικές αρχές μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο πρέπει να δοθεί άδεια από το εφταμελές Πρυτανικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει και ένας φοιτητής.

Σε πρόσφατη επιστολή τους προς πολλαπλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη, ο υπουργός παιδείας και ο υπουργός δικαιοσύνης, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών απευθύνουν έκκληση για πολλοστή φορά προς όλους τους αρμόδιους για την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων ώστε να τερματιστεί η «κατάσταση βαριάς παρανομίας στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο». Οι καθηγητές κάνουν λόγο για απραξία της πολιτείας, η οποία «ανέχεται αυτή την κατάσταση», διαμαρτύρονται για την «διαστροφή της έννοιας του ασύλου», παραπέμπουν σε σωρεία καταγγελιών προς τις αρμόδιες αρχές από το 2015 με «μηδαμινή ανταπόκριση» και δηλώνουν πως «εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα και δεν αντιμετωπισθεί το φαινόμενο από την πολιτεία» θα υποχρεωθούν να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, ακόμη και επώδυνο.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) με αφορμή το νέο περιστατικό που σημειώθηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες στο, μέχρι πρόσφατα εκτός κάδρου βίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλαν σε αμφιθέατρο και επιτέθηκαν φραστικά και με ρίψη μπογιάς στην καθηγήτρια που εκείνη την ώρα δίδασκε. Στην ανακοίνωση της η ΠΟΣΔΕΠ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της αναφέροντας πως «είναι φανερό ότι οι ομάδες αυτές έχουν ως στόχο την τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών, την κατάλυση δηλαδή του ακαδημαϊκού ασύλου το οποίο υποτίθεται ότι επικαλούνται και υπερασπίζονται».

Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας στα παραπάνω ήταν η συγκρότηση δωδεκαμελούς επιτροπής στην οποία προΐσταται ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, με σκοπό την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των Α.Ε.Ι.

Επειδή τέτοιου είδους φαινόμενα δεν συμβαίνουν σε κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα του πολιτισμένου κόσμου, μας προσβάλουν ως χώρα και ως κοινωνία και πλήττουν σοβαρά την εικόνα και το κύρος των σημαντικότερων Ανώτατων Ιδρυμάτων μας.

Επειδή, σκοπός του Πανεπιστημίου είναι η προαγωγή της γνώσης, της Επιστήμης και της παιδείας, η καλλιέργεια της πνευματικής ελευθερίας και της αξίας του διαλόγου σε περιβάλλον ασφάλειας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Επειδή είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην μόρφωση

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι στις προθέσεις σας να προστατεύσετε τους χώρους των Πανεπιστημίων καθώς και τους καθηγητές, τους φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό από τις παραβατικές ενέργειες κάθε είδους εξωπανεπιστημιακών περιθωριακών ομάδων και ατόμων και με ποιους τρόπους;

2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσετε τα περιστατικά παράνομων και εγκληματικών ενεργειών που σας έχουν καταγγελθεί;

3. α)Πόσες φορές έχει συνεδριάσει και πόσες επιτόπιες επισκέψεις / αυτοψίες σε Α.Ε.Ι. έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα επιτροπή για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης του Υπουργείου Παιδείας;

β) Πόσα και ποια σχέδια και προτάσεις έχει υποβάλλει η εν λόγω επιτροπή προς τους αρμόδιους Υπουργούς;

4. Προτίθεστε να καταργήσετε ή να τροποποιήσετε την διάταξη του άρθρου 3 του ν. 4485/2017 και να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς ώστε σε θέματα παραβατικότητας και όταν διαπράττονται αδικήματα να μπορούν οι αστυνομικές αρχές να επεμβαίνουν, όπως ισχύει δηλαδή για όλους τους υπόλοιπους χώρους της επικράτειας;

5. Σε τι ύψος ανέρχεται το κόστος από τις ζημιές, τις κλοπές και τους βανδαλισμούς που έχουν γίνει το τελευταίο έτος στους χώρους των Πανεπιστημίων και ποιος επιβαρύνεται με αυτό;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών