8 Ιουνίου, 2016

«Χαμένη Υπόθεση» το σύστημα απονομής δικαιοσύνης;

Την «επιδείνωση» της αποτελεσματικότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας.

Η κατάσταση στον πολύπαθο χώρο της δικαιοσύνης όχι μόνο δε βελτιώνεται, αλλά πλέον έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε αυτό συνέβαλε και η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, εξαιτίας των «εξουθενωτικών» μέτρων του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου. Αστικές, ποινικές υποθέσεις, αλλά και δίκες για καταχρήσεις σε βάρος του Δημοσίου ή οικονομικά σκάνδαλα αναβάλλονται καθημερινά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, αλλά και στέρηση εσόδων από το Δημόσιο. Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, ποιο είναι το κόστος που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αναβολή των δικών, σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ανταποκριθεί το δικαστικό σύστημα στον τεράστιο όγκο εργασίας, που έχει δημιουργηθεί, και πώς θα λύσει το πρόβλημα της αποχής των δικηγορικών συλλόγων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «“Χαμένη Υπόθεση” το σύστημα απονομής δικαιοσύνης;»

Ήδη από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και με την υπ’ αριθμ. πρωτ.3683/03-03-2016 ερώτησή μας σας επισημάναμε το αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας σχετικά με την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και σας επιστήσαμε την προσοχή στις εν γένει παθογένειες του «αργού» ελληνικού δικαστικού συστήματος. Τι έχει γίνει όμως 4 μήνες μετά; H πραγματικότητα διαψεύδει και τους χειρότερους εφιάλτες μας. Η κατάσταση στον πολύπαθο χώρο της δικαιοσύνης όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά πλέον φαίνεται να λαμβάνει όλως ανησυχητικές διαστάσεις. Σε τούτο συνέβαλε ασφαλώς και η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από την άσκηση των καθηκόντων τους, ως αντίδραση στα «εξουθενωτικά» μέτρα του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου, με τις αναβληθείσες υποθέσεις να υπολογίζονται πλέον σε επίπεδο Επικράτειας σε τουλάχιστον 300.000 σε όλα τα δικαστήρια. Διατροφές και επιμέλειες παιδιών, μισθώσεις ακινήτων, λύση συμβάσεων από εμπορικές ή άλλες συναλλαγές δεν εκδικάζονται, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του δικαστικού συστήματος. Μόνο στην Πάτρα οι υποθέσεις, οι οποίες πήραν αναβολή από τον Ιανουάριο, ξεπερνούν τις 25.000 και η αποχή καλά κρατεί. Η λειτουργία της δικαιοσύνης έχει καθηλωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι μόνες υποθέσεις που βρίσκουν το δρόμο τους στις δικαστικές αίθουσες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν ζήτημα παραγραφής.

Εκτός από τις αστικές υποθέσεις, οι ποινικές αναβάλλονται και αυτές καθημερινά, ενώ σε χειρότερα επίπεδα στασιμότητας βρίσκονται δίκες για καταχρήσεις σε βάρος του Δημοσίου ή οικονομικά σκάνδαλα που απασχόλησαν πρόσφατα τις δικαστικές αρχές και την κοινή γνώμη. Και στα Διοικητικά δικαστήρια το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εμφανές γεγονός που στερεί από το Δημόσιο σημαντικά έξοδα και ταυτόχρονα ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες που έχουν προσφύγει για φορολογικά ή άλλα διοικητικά θέματα κατά του δημοσίου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί δικηγορικοί σύλλογοι εξετάζουν ανεξάρτητα με τα λοιπά δικαστήρια να συνεχίσουν και μετά το πέρας της αποχής να «μποϊκοτάρουν» τα Διοικητικά. Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί αφού πολλές υποθέσεις που εκκρεμούν προς κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για μείζονος σημασίας θέματα, όπου κρίνεται η συνταγματικότητα νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και ενδιαφέρουν σχεδόν όλους τους συμπολίτες μας.

Η σημαντική αύξηση των αδίκαστων υποθέσεων αναμένεται να φέρει έναν Γολγοθά στις δικαστικές αρχές για τη διαχείριση αυτών, μόλις λήξει η αποχή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι θα αναγκαστούν να γίνουν ρυθμίσεις στο μέλλον για παραγραφή κάποιων αδικημάτων προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να μπορέσει το δικαστικό σύστημα να λειτουργήσει αποδοτικά. Τα κενά σε υπαλλήλους, σε δικαστές, οι ελλείψεις σε τεχνολογική υποδομή του τομέα της δικαιοσύνης και ακόμα πιο σημαντικό η περαιτέρω αύξηση των δικαστικών υποθέσεων, αν συνυπολογίσουμε τον όγκο που θα δημιουργηθεί από τη διαχείριση και των κόκκινων δανείων. Τέλος, εκτός από τις καθυστερήσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, σημαντικές απώλειες παρουσιάζονται και στο ταμείο του κράτους αφού χάνονται τα έσοδα από τα παράβολα (20% των παράβολων πάει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου) και από τις απώλειες υποθέσεων που έχουν να κάνουν με οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν το κράτος και τους ιδιώτες που του χρωστάνε. Δεδομένων των παραπάνω ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

Έχετε υπολογίσει το κόστος έως τώρα που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αναβολή των δικών και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να μπορέσει το δικαστικό σύστημα να ανταποκριθεί στον σημαντικό όγκο εργασίας που έχει δημιουργηθεί;
Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα της αποχής των δικηγορικών συλλόγων δεδομένου ότι από 1η Ιουλίου τα δικαστήρια ουσιαστικά κλείνουν ή υπολειτουργούν;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας