12 Δεκεμβρίου, 2015

«10 μήνες στη διακυβέρνηση, χωρίς κανένα σχέδιο για μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα»

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που είχα απευθύνει ως βουλευτής στον τότε Υπουργό Εσωτερικών και στο νεοσύστατο Υπουργείο Μετανάστευσης, ήταν σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Και η απάντηση που είχα λάβει ήταν ότι είναι ακόμα σε διαβούλευση και ότι θα ήταν άμεσα έτοιμο…10 μήνες μετά, ακόμα είναι σε διαβούλευση αυτό το σχέδιο», τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε η ΝΔ για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε την ανάγκη να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους εταίρους αναφορικά με τη φιλοξενία των προσφύγων, καθώς ο κίνδυνος για ένα νέο GREXIT, αυτή τη φορά από τη συνθήκη Σένγκεν, είναι ορατός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

Η αλήθεια είναι ότι είχα σκοπό να είμαι ιδιαίτερα καταγγελτικός και οξύς, όμως μετά τη πρωτολογία του κ. Υπουργού δεν έχω πια αυτή τη διάθεση. Και αυτό οφείλω να του το καταλογίσω ως μια μικρή νίκη.

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που είχα απευθύνει ως βουλευτής στον τότε Υπουργό Εσωτερικών και στο νεοσύστατο Υπουργείο Μετανάστευσης, ήταν σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Και η απάντηση που είχα λάβει ήταν ότι είναι ακόμα σε διαβούλευση και ότι θα ήταν άμεσα έτοιμο…

10 μήνες μετά, ακόμα είναι σε διαβούλευση αυτό το σχέδιο…

Και ξέρουμε όλοι ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών αλλά και των προσφυγικών, δεν είναι κάτι που προέκυψε επί των ημερών σας. Πολλά χρόνια αυτό το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και πραγματικά η Νέα Δημοκρατία, που κατέθεσε και την επίκαιρη επερώτηση, δεν τα είχε καταφέρει και πολύ καλύτερα.

Από το 2012 μέχρι το 2014 που είχε δεσμευτεί η τότε κυβέρνηση για τη δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας, στο τέλος του 2014 κύριοι συνάδερφοι της Νέας Δημοκρατίας, είχατε δεν είχατε έτοιμες 1000 θέσεις…

Το Ποτάμι από τη πρώτη στιγμή που μπήκε στη Βουλή και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν ήταν τόσο οξύ όσο σήμερα, είχε επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επίσης, είχε τονίσει την ανάγκη η Ελλάδα, ως χώρα εισόδου μεταναστών, να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και ‘διεθνοποίηση’ του ζητήματος. Είχαμε καταθέσει επίκαιρη επερώτηση στον Πρωθυπουργό, η οποία δεν συζητήθηκε και συνοδευόταν από συγκεκριμένες προτάσεις.

Είχαμε προτείνει την ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου για την εύρεση μιας φόρμουλας για δίκαιη κατανομή των αιτημάτων. Σήμερα κ. Υπουργέ στην Υπηρεσία Ασύλου υπηρετούν 60 άτομα! Το θεωρείτε αρκετό;

Ξέρουμε ότι στις προσλήψεις η Κυβέρνηση είχε άλλες προτεραιότητες, αλλά πέρα από τις κομματικές υποχρεώσεις, καλό είναι να λαμβάνονται που και που υπόψη και οι πραγματικές ανάγκες της χώρας. Και δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί, άραγε η παρούσα Κυβέρνησή τι κατάφερε;

Έπειτα από μήνες απραξίας, ατυχών δηλώσεων και σπασμωδικών κινήσεων, για τις οποίες δεν ευθύνεστε εσείς προσωπικά κ. Υπουργέ, αλλά κυρίως η προκάτοχός σας και ο Πρωθυπουργός που την επέλεξε και την κράτησε, και ξέρετε οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφονται.

Φτάσαμε στο σημείο οι ροές των προσφύγων και μεταναστών να είναι εκτός ελέγχου, η χώρα μας να απειλείται με έξωση από τον χώρο Σένγκεν και μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους γύρω μας.

Και μιας και η Ελλάδα δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της, καθότι στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι θαλάσσια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το να γίνουμε μια αποθήκη ψυχών εξαθλιωμένων ανθρώπων, που δεν θα έχουν καμία διέξοδο, ούτε προς τα πίσω, ούτε προς τα μπρος.

Και μέσα σε όλα αυτά, ακούμε ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε στη παραμονή 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, την ώρα που όλες οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου μέχρι τη Βιέννη, έχουν συμφωνήσει να δεχτούν 50.000 πρόσφυγες, όλες μαζί!

Η χώρα μας, με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πρέπει να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες. Επιπλέον όλων των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών και των καραβιών των προσφύγων…

Ειλικρινά, περιμένω να ακούσω από τον αρμόδιο Υπουργό, τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία, και με ποιους όρους και προϋποθέσεις την αποδέχτηκε… Άκουσα κάποια πράγματα στη πρωτολογία, θα ήθελα περισσότερα και πιο συγκεκριμένα.

Κύριε Υπουργέ,

Κακά τα ψέματα, το κακό ξεκίνησε από την προκάτοχό σας, η οποία έπαιρνε μέρος σε μια κυβέρνηση, δεν ήταν μόνη της, άρα όπως είπα η ευθύνη είναι και του Πρωθυπουργού. Ο οποίος μάλιστα την αντάμειψε για τις καλές της υπηρεσίες στο Υπουργείο Μετανάστευσης, βάζοντάς τη πρώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Γιατί ξέρετε οι δηλώσεις της κας Χριστοδουλοπούλου, για μετανάστες που λιάζονται και τη νύχτα εξαφανίζονται…δεν ήταν τυχαίες…

Το έγγραφο δε του κ. Νίτσα που στάλθηκε και την ίδια ημέρα αποσύρθηκε από το Αρχηγείο, στην ουσία είναι σε ισχύ.

Γιατί ο κ. Πανούσης άνοιξε την Αμυγδαλέζα και η πολιτική της κυβέρνησης, κυρίως κατά τη προηγούμενη περίοδο κυρίως, έδωσε το πράσινο φως, στους κατά τόπους δουλεμπόρους να προτιμήσουν τη χώρα μας ως πύλη εισόδου για την ΕΕ.

Αν δείτε τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2014 εισήλθαν στη χώρα μας 40.000 μετανάστες. Και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015, η πορεία ήταν πτωτική. Ξαφνικά από το Μάρτιο και μετά, υπάρχει μια εκτόξευση! Το καταθέτω και στα πρακτικά.

Τι συνέβη άραγε τότε; Ο πόλεμος στη Συρία είναι σε εξέλιξη εδώ και 5 χρόνια, δεν είμαι πολεμικός ανταποκριτής, αλλά εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε κάποια ραγδαία επιδείνωση του πολέμου.

Αντίθετα όμως, υπήρξαν συγκεκριμένες δηλώσεις και πράξεις κυβερνητικών στελεχών, που στην ουσία τους προσκάλεσαν να έρθουν εδώ, μιας και ήξεραν ότι δεν θα συλληφθούν, ούτε θα απελαθούν.

Και ειλικρινά, πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες. Και να μας πει και η Κυβέρνηση, αν τον αποδέχεται αυτό το διαχωρισμό, ή δέχεται ότι δεν υπάρχουν μετανάστες όπως είχε πει η κα Χριστοδουλοπούλου; Τουλάχιστον διακρίνω με χαρά, ότι εσείς κ. Υπουργέ βλέπετε τα πράγματα διαφορετικά.

Σημαντικός παράγοντας αυτής της εξίσωσης, πρόσφυγες-μετανάστες, είναι η Τουρκία. Η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει, ως οφείλει, το υπογεγραμμένο πρωτόκολλο επανεισδοχής, αλλά κατάφερε να διαπραγματευτεί και να λάβει 3 δις για τους πρόσφυγες, αλλά και να εξαιρεθεί από τη δημιουργία hot-spots στο έδαφός της. Και δεν μπορεί κάποιος παρά να αναρωτηθεί: Τελικά η ελληνική κυβέρνηση τι διαπραγματεύτηκε και τι πέτυχε;

Να δεχτεί πρόσφυγες χωρίς χρηματική βοήθεια; Μας είπατε στην πρωτολογία σας ότι θα υπάρξει χρηματική βοήθεια. Διευκρινίστε το. Απαντήστε ξεκάθαρα. Ποια ακριβώς είναι η συμφωνία; Τι θα κερδίσουμε; Γιατί αν το έχετε δεχτεί, χωρίς να έχει υπάρξει και ανάλογη κατανομή στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι τραγικό. Ποιες δεσμεύσεις έχουμε λάβει σαν χώρα μέχρι το τέλος του έτους;

Κύριε Υπουργέ, η χώρα μας κινδύνευσε τελευταία και δεν ξέρω αν κινδυνεύει ακόμα, να δει την έξοδο από το Σένγκεν.

Άκουσα το πρωί τον κ. Πρωθυπουργό, με περίσσιο θράσος να καταγγέλλει κάποιους κύκλους που θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν. Όταν το βιντεάκι που ο ίδιος λέει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα η Ελλάδα από την έξοδό της από το Σένγκεν, παίζει σε όλα τα κανάλια. Δηλαδή κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Θα κλείσω θέτοντας 2 ερωτήματα στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αρμόδιος και κατά τη γνώμη μου σήμερα θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ. Όπως φαντάζομαι και εσείς θα έχετε γνώση κ. Υπουργέ.

Με επισκέφτηκαν προχθές στο γραφείο μου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων. Και μου έθεσαν το ζήτημα του νέου οργανογράμματος της ελληνικής Αστυνομίας το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης. Και για όσους δεν γνωρίζουν, οι υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης συστάθηκαν ακριβώς για το λόγο αυτό, την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Τέτοιες Υπηρεσίες λειτουργούν σε όλους τους συνοριακούς νομούς της χώρας, αλλά και σε περιοχές που δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Αληθεύει αυτό; Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει την φύλαξη των συνόρων από το ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και να το εκχωρήσετε εξ ολοκλήρου στη FRONTEX;

Και μια τελευταία αναφορά στο θέμα της Ειδομένης, στο χρόνο που μου απομένει:

Ο Υπουργός παραδέχτηκε χθες ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο TAE KWON DO και όλα γίνονται βήμα προς βήμα.

Στοιβάξατε άρον άρον 2000 και πλέον ανθρώπους στο γήπεδο, περίπου 1000 από αυτούς αναχώρησαν και ήδη ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους μετάβασης στην Ευρώπη, δηλαδή άντε βρες τους… Εσείς κύριε Υπουργέ δηλώσατε ότι στις 17 του Δεκέμβρη το στάδιο πρέπει να εκκενωθεί, φαντάζομαι και να καθαριστεί, για να παραδοθεί στην αθλητική Ομοσπονδία.

Όμως ακόμα, δεν είστε σε θέση να μας ανακοινώσετε τα επόμενα βήματα. Εν τω μεταξύ, χθες είχαμε επεισόδια στο TAE KWON DO, επενέβη διμοιρία των ΜΑΤ για να αποκατασταθεί η τάξη και είχαμε και τραυματίες. Σήμερα δε το πρωί, πρώτη είδηση στα site είναι η επιστολή των δημάρχων Γλυφάδας, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία καταυλισμού μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, ποιο είναι το σχέδιο για όλους αυτούς που δεν είναι πρόσφυγες και καταφθάνουν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα; Κλείνοντας θέλω από αυτό εδώ το βήμα, να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού που με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν, βγάζουν τη χώρα ασπροπρόσωπη.

Σας ευχαριστώ