4 Φεβρουαρίου, 2019

Ζητείται συνέπεια

Βασίλης Γκολφινόπουλος

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο διαδραματίζεται ένας πολιτικός κανιβαλισμός με κύριο χαρακτηριστικό την υφαρπαγή κοινοβουλευτικών εδρών. Στόχος του η εξόντωση του Ποταμιού. Σε συνδυασμό με κάποια δημοσιεύματα που μιλούν για «διάλυση», γενικώς και αορίστως, κάποιοι επιθυμούν διακαώς να εξαφανίσουν Το Ποτάμι. Παρόμοια προβλήματα φυσικά αντιμετωπίζουν και άλλα «μικρά» κόμματα καθώς οι περίπου 20 καταγεγραμμένες μετακινήσεις βουλευτών,στην παρούσα βουλή, έγιναν κατ' αποκλειστικότητα από μικρότερα προς μεγαλύτερα κόμματα.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ασυνέπεια του πολιτικού μας συστήματος σε δύο εκφάνσεις.

Η πρώτη είναι η ασυνέπεια αλλά και έλλειψη σεβασμού στην ψήφο των πολιτών από τους εκλεγμένους βουλευτές. Εφόσον δεν έχουμε αλλάξει σύστημα ώστε να ψηφίζουμε ξεχωριστά κόμμα από βουλευτή, όπως π.χ. στη Γερμανία, και ιδιαιτέρως μετά από εκλογές με λίστα, η έδρα ανήκει στο κόμμα και εφόσον ο εκλεγμένος βουλευτής για οποιονδήποτε λόγο βρεθεί εκτός κόμματος, οφείλει να παραδώσει την έδρα. Αυτό, φίλες και φίλοι, αποτελεί συνέπεια! Συνέπεια, πολιτική, προσωπική αλλά και ηθική!

Αντί συνέπειας όμως οι βουλευτές που αλλάζουν κόμματα σαν… τα πουκάμισα, ως επί το πλείστον, αναπτύσσουν μια έφεση προς την «μπουρδολογία», προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αυτό αποφέρει τηλεθέαση και είναι ευπρόσδεκτο στα ΜΜΕ με τελικό αποτέλεσμα την υπέρ-έκθεση τους σε αυτά. Η αναπόφευκτη υψηλή αναγνωρισιμότητα, σε συνδυασμό μετην μεταγραφή τους σε ένα μεγαλύτεροκόμμα, τους εξασφαλίζει συνήθως την πολυπόθητη επανεκλογή. Ο τρόπος λοιπόν που είναι στημένο το πολιτικό σύστημα καταλήγει να επιβραβεύει τον ασυνεπή! Μοιάζει αρκετά με το φορολογικό μας σύστημα.

Η άλλη έκφανση της ασυνέπειας είναι η στάση των κομμάτων σε ένα καίριο και χρόνιο εθνικό ζήτημα που για άλλη μια φορά στην ιστορία μας οδήγησαν στον διχασμό και την διχόνοια!

Από τη μία η Κυβέρνηση που εργαλειοποίησε την συμφωνία αναίσχυντα προκειμένου να την μετατρέψει σε δούρειο ίππο δήθεν υποστήριξης, και από την άλλη η υπόλοιπη αντιπολίτευση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) που ξεχνώντας μέσα σε μια νύχτα την πάγια θέση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών την εκμεταλλεύτηκε για ψηφοθηρικούς σκοπούς.Το Ποτάμι ήταν η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας που πρόταξε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και αντιμετώπισε το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών με συνέπεια και ως αυτό που πραγματικά ήταν, ένα καίριο εθνικό ζήτημα.

Τα ασυνεπή κόμματα λοιπόν βγήκαν κερδισμένα με τον ένα ή άλλο τρόπο ενώ το Ποτάμι συνεπές στις αρχές του, τώρα υπόκειται τον κανιβαλισμό που το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο επιφυλάσσει για τους συνεπείς.

Ποιο είναι λοιπόν το πολιτικό διακύβευμα; Τι έχει ανάγκη ο τόπος από το πολιτικό σύστημα και προσωπικό; Ποιο είναι το ζητούμενο που θα βοηθήσει την χώρα να βγει από την πολύπλευρη κρίση που έχει πέσει με ουσιαστικό τρόπο και με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα; Η απάντηση, για ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό σκεπτόμενων πολιτών που εκδηλώνουμε αναφυλαξία στην ανεύθυνη και τυχοδιωκτική συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων και προσωπικού είναι η συνέπεια! Πολίτες που αναζητούμε συνέπεια στις αρχές και στις θέσειςσε μία προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτοί οι πολίτες, ως θεματοφύλακες της κοινής λογικής θα εξασφαλίσουμεμε την ψήφο μας, ότι το συνεπέστερο ελληνικό κόμμα, το Ποτάμι, θα μας εκπροσωπήσει τόσο στο επόμενο κοινοβούλιο όσο και στο ευρωκοινοβούλιο.

Ζητείται συνέπεια, λοιπόν! Ζητείται Ποτάμι!

*Ο Βασίλης Γκολφινόπουλος είναι μέλος πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού

Πηγή: pelop.gr