23 Μαΐου, 2015

Yπάρχουν περιθώρια άσκησης εξωτερικής πολιτικής

του Αλέξανδρου Μαλλιά Εξακολουθούμε να είμαστε σε φάση αβεβαιότητας. Η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα αξιολογείται τόσο στην ίδια την περιφέρειά της όσο και στο πλαίσιο των θεσμών της.

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς μίλησε το πρωί του Σαββάτου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ και στους δημοσιογράφους Αλφόνσο Βιτάλη και Νότη Ανανιάδη.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο κ. Μαλλιάς απάντησε πως «εξακολουθούμε να είμαστε σε φάση αβεβαιότητας αλλά όλοι μας ευχόμαστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία». Τόνισε, ωστόσο, πως η μεγάλη αυτή παράταση της αβεβαιότητας σίγουρα δεν είναι ένας θετικός οιωνός για την Ελλάδα. «Η αβεβαιότητα έχει ενταθεί τους τελευταίους 5 μήνες αλλά η αγορά υποφέρει εδώ και 10 μήνες και η χώρα αυτή τη στιγμή αυτοχρηματοδοτεί την αποπληρωμή του χρέους» εκτίμησε.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα αξιολογείται τόσο στην περιφέρειά της όσο και στο πλαίσιο των θεσμών της και αυτή η αξιολόγηση δεν γίνεται μόνο από τους δανειστές». Όπως επεσήμανε, «ακόμα και στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, υπάρχουν περιθώρια άσκησης εξωτερικής πολιτικής αλλά έχει σημασία η αξιολόγηση αυτή της χώρας, όπως προαναφέρθηκε».

Ο κ. Μαλλιάς, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε πως έχει έρθει η στιγμή, με μεγάλη ωριμότητα, να γίνει επιτέλους μια συνάντηση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, έστω αυτών που μπορούν να συμβάλλουν στην στήριξη μιας πολύ δύσκολης και οδηνηρής απόφασης. «Ο συμβιβασμός θα είναι αμοιβαία επωφελής αλλά θα είναι ταυτόχρονα και οδηνηρός» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Μίλησε επίσης για τη δυσάρεστη εξέλιξη στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας και εξέφρασε την ανησυχία του ως προς την κατεύθυνση αυτή. Έκρινε, επιπλέον, αυτό ως μείζον θέμα και εκτίμησε ότι το ζήτημα της πΓΔΜ έπεται αυτού του πολύ κρίσιμου ζητήματος. «Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση των σχέσεών μας με την Αλβανία και χρειάζεται και μια συμφωνία-πακέτο» συμπλήρωσε.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

* Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι Πρέσβης επί τιμή και πολιτικός υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων

23 Μαΐου 2015, Πρώτο Πρόγραμμα