2 Σεπτεμβρίου, 2019

Ως ευ παρέστητε!

Γιώργος Κακλίκης

Καλοδεχούμενος ο νέος πρέσβης της Γερμανίας που εμφανίστηκε στο Ελληνικό κοινό με ένα καλά προετοιμασμένο βίντεο. Ο κ. Ράιχελ, εκπροσωπώντας την οικονομικά πιο ισχυρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιθυμεί να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στην Ελλάδα και αυτό είναι ευνόητο και λογικό. Ας συγκρατήσει όμως ότι το ελληνικό κοινό μπορεί να αντιδρά θετικά  όταν κάποιος μιλά, έστω και λίγο, τη γλώσσα του, όταν εμφανίζεται “με τα καλά του” δείχνοντας σεβασμό προς το ακροατήριό του, όμως δεν στερείται της ικανότητος να ανασύρει στη μνήμη πολύ πικρές στιγμές όχι του απώτερου αλλά του πρόσφατου παρελθόντος. Όπως τότε που η γερμανική προσωπικότητα, που διαφέντευε την οικονομία της  χώρας της και της Ευρώπης, χρησιμοποιούσε επίμονα την πιο σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα ωθώντας την  εξευτελιστικά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και δίνοντας λαβή σε κάθε μορφής λαϊκιστές και παρουσιαστές να την διασύρουν στα μάτια του κοινού τους.

Η Ελλάδα δεν ήταν άμοιρη ευθυνών για την οικονομική της κατάντια. Και χρειαζόταν σιδηρά πειθαρχία τόσο για να αντιληφθεί τα σφάλματα που διέπραττε όσο και για να μάθει ξανά πώς να πορεύεται στο δρόμο που η ίδια είχε επιλέξει. Όμως εδώ η Γερμανία αστόχησε. Και παρά την ηπιότητα και τους καλούς τρόπους της κυρίας Μέρκελ, ο μάγιστρος  της οικονομίας της επέλεξε τον Δρόμο της Κακίας από εκείνον της Αρετής. Και μια άθλια ορχήστρα “λειτουργών” της ενημέρωσης τον πλαισίωνε με πύρινα άρθρα και σχόλιά της κατά της “τριτοκοσμικής” Ελλάδας, ξεχνώντας ότι το ύφος αυτό της ευτελούς κριτικής  έφερε στη μνήμη εικόνες του παρελθόντος στο οποίο κάνει αναφορά ο κ. Ράιχελ  “αιθανόμενος ντροπή για αυτό”.

Μπορεί η εικόνα της Ελλάδας στο Eurogroup, στα χρόνια του σκότους, να αλλοιώθηκε και με τα ναρκισσιστικά καμώματα μιας ιδιόρρυθμης εκπροσώπησής της, η χλεύη όμως και η απαξίωση δεν άρμοζαν σ΄αυτήν από μια χώρα που διαθέτει τόσες περγαμηνές ικανότητας σε τόσους τομείς.

Ευχή όλων μας, στον νέο πρέσβη της Γερμανίας, είναι να πετύχει τον σκοπό του στην Ελλάδα αλλά και να μεταφέρει στη χώρα του την πίκρα και ενόχληση του ελληνικού κοινού για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η χώρα του από τους “λογιστές” της δικής του. Και ας αναλογιστούν οι πρωτοστάτες της εκστρατείας χλεύης και απαξίωσης της Ελλάδας πόσα καλά θα είχαν να δρέψουν αν είχαν φροντίσει να τηρήσουν μια ισορροπημένη στάση απέναντι στη χώρα που αιμορραγούσε τότε γονατιστή. Μια στάση αντίστοιχη με εκείνη της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών… Έστω και τώρα, “είναι στο χέρι τους να φτιάξουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον”. Και κυρίως, να διασκεδάσουν κάθε φόβο για χρήση του ίδιου ύφους στο προσεχές ή το απώτερο μέλλον. Με όποια ευκαιρία!

ΠΗΓΗ: analystsforchange.org

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή