21 Σεπτεμβρίου, 2018

Βλέπω τη συμφωνία των Πρεσπών περισσότερο ως ευκαιρία και λιγότερο ως απειλή

Γιώργος Μαυρωτάς

Το ενδεχόμενο ετεροπροσδιορισμού του Ποταμιού απέρριψε για πολλοστή φορά ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη σημερινή του παρουσία στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» του ραδιοφωνικού σταθμού Νews 247 88,6 FM με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού. Εξήγησε πως είναι άλλο η υπερψήφιση της συμφωνίας από το Ποτάμι και άλλο η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όπου το Ποτάμι είναι αρνητικό, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι το Ποτάμι έχει την «κακή» συνήθεια να ψηφίζει με βάση τις αρχές του και όχι ανάλογα με το «πού φυσάει ο άνεμος».

Υπενθύμισε πως το Ποτάμι, πρώτο, υποστήριξε πως η συμφωνία βρίσκεται στην κατεύθυνση της εθνικής γραμμής και αποτελεί μια ευκαιρία απεγκλωβισμού από ένα ζήτημα που ταλανίζει περί τα 30 χρόνια την εξωτερική μας πολιτική. Δέχθηκε πως η συμφωνία δεν αποτελεί ιδανική λύση, αλλά κατέστησε σαφές πως μία επιλογή πρέπει να συγκρίνεται με τις εναλλακτικές της και όχι με ουτοπίες. Υποστήριξε πως είναι αναγκαία μία βιώσιμη λύση και για την άλλη πλευρά, ώστε να σταθεροποιηθεί η περιοχή με την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τη FYROM να εξελίσσεται σε κράτος με ευρωπαϊκή προοπτική και όχι τουρκικό προτεκτοράτο. Αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις των κ.κ. Αμυρά και Ψαριανού για τη συμφωνία, παραπέμποντας στο συνέδριο του Ποταμιού στις 03-04/11, για την επιβεβαίωση από τη βάση της υπερψήφισής της. Εκτίμησε δε, πως, εκτός από στελέχη που έχουν κτίσει την πολιτική τους καριέρα επί του Μακεδονικού, στη Ν.Δ. κατά βάθος επιθυμούν την υπερψήφιση της συμφωνίας από πλευράς Ποταμιού ώστε να απαλλαγούν από ένα αγκάθι την επόμενη μέρα ως κυβέρνηση.

Ο κ. Μαυρωτάς αντιπαρήλθε της άποψης του κ. Λυκούδη περί κλεισίματος του κύκλου του Ποταμιού, εκτιμώντας πως το κόμμα εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο πιο ώριμο, έχοντας πολλά ακόμα να προσφέρει, και εκτιμώντας πως διαθέτει δυναμική, αρκεί να μην αναλωθεί στην εσωστρέφεια. Αυτό άλλωστε έδειξε και η πρόσφατη δημοσκόπηση της kappa research σε νέους Έλληνες του εξωτερικού που το τοποθέτησε στην 3η θέση. Εκτίμησε πως με τη διαδικτυακή καμπάνια που ξεκίνησε, το συνέδριό του και και κατά τη συζήτηση των επόμενων κοινοβουλευτικών οροσήμων του προϋπολογισμού, της συνταγματικής αναθεώρησης και, ενδεχομένως, της συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για το κόμμα, ώστε να επαναπροβληθούν οι βασικές αρχές του. Αναγνώρισε πως το Ποτάμι δεν αποτελεί κόμμα εξουσίας αλλά το αντίστοιχο του βελτιωτικού που χρειάζεται μια μηχανή σε μικρή ποσότητα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε πως το Ποτάμι δεν δημιουργήθηκε απλώς για να ασκεί κριτική ως αντιπολίτευση αλλά έχει θέσεις και ανθρώπους κατάλληλους για συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Έκανε σαφές πως οποιαδήποτε συμφωνία ένταξής του σε κυβερνητικό συνασπισμό θα προκύψει με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις σε θέματα που το κόμμα θεωρεί πρώτης γραμμής όπως η αντιπελατειακή κατεύθυνση, η ευρωπαϊκή προοπτική, η μεταρρυθμιστική ατζέντα, η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας/δημιουργίας, οι θεσμικές λειτουργίες και τα δικαιώματα.

Ακολουθεί το σχετικό ηχητικό απόσπασμα:

*O Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου

Πηγή: News247 88,6 FM