30 Μαρτίου, 2019

Βαδίζουμε αντί να τρέχουμε

Γιώργος Μαυρωτάς

Τη σημασία της παραγωγής στην προσπάθεια για ανάπτυξη περιέγραψε με εμφατικό τρόποο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Τι Λέει ο Νόμος» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής με την Αλεξία Κουλούρη, το βράδυ της Πέμπτης 28/03.

Υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει υποστεί δραματική αποεπένδυση κατά τη δεκαετία της κρίσης, προέτρεψε στην εγκατάλειψη του κυρίαρχου μοντέλου της ιδιωτικής κατανάλωσηςκαι τη στροφή στους διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους, με εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονασμάτων της χώρας (πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός, logistics, φάρμακα) και την οικονομία έντασης γνώσης, στην οποία η νοοτροπία της Κυβέρνησης βάζει εμπόδια. Υπολόγισε πως απαιτούνται αυξήσεις των εξαγωγών και των επενδύσεων σε ποσοστά 6-7 % και 8-9% αντιστοίχως, προκειμένου να επιτευχθεί ο αναγκαίος για να ορθοποδήσει η οικονομία ρυθμός ανάπτυξης 3%. Έκρινε πως οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος κάνει βήματα την ώρα που χρειάζεται τρέξιμο. Απέδωσε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της και τους κλειστούς θεσμούς. Υποστήριξε πως το τρίπτυχο του Ποταμιού «Δημιουργία-Αξιοκρατία-Δικαιώματα» εξυπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, επεσήμανε πως δεν αποτελούν απλώς ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά αντιμετωπίζονται ευρύτερα στην Ευρώπη, με διαφορετικά μοντέλα. Υπενθυμίζοντας πως οι περιπτώσεις δανείων με εμπλοκή της πρώτης κατοικίας, αποτελούν ένα μέρος του συνόλου, ευχήθηκε τα εκταμιευόμενα από τον προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ να κατευθυνθούν στη διευκόλυνση αναξιοπαθούντων και όχι στρατηγικών κακοπληρωτών. Περαιτέρω, πρότεινε να δοθεί χρόνος σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και να εφαρμοστεί μείωση επιτοκίων ή αύξηση του χρόνου αποπληρωμής ενώ για τους συνεπείς δανειολήπτες εκτίμησε ότι η επιβράβευση μπορεί να έλθει από τις Τράπεζες όχι μέσω κουρέματος αλλά με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ώστε να μην συντηρείται η νοοτροπία πως όποιος δεν πληρώνει βγαίνει κερδισμένος.

Εκτίμησε ως συμβολική παρά ουσιαστική την επικείμενη απελευθέρωση των SNPs και ANFAs στις 5 Απριλίου από το Eurogroup, καθώς θα δώσει το μήνυμα πως η Ελλάδα ορθοποδεί. Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως καθήκον του πολιτικού συστήματος είναι να λειτουργεί ως γεννήτρια σταθερότητας και όχι αβεβαιότητας ώστε να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, παραπέμποντας στη συναίνεση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος περί αποδέσμευσης προεδρικής εκλογής από τον εκλογικό κύκλο.

Δείτε το βίντεο