20 Σεπτεμβρίου, 2017

Τώρα αποφυλακίζουν και τρομοκράτες

Τομέας Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας

Ένα από τα «εμβληματικά» νομοθετήματα της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαχειρίζεται τα θέματα της Δικαιοσύνης, ο «νόμος Παρασκευόπουλου» για την απελευθέρωση κρατουμένων υπό προϋποθέσεις, παίρνει επίσημα παράταση με τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Η Κυβέρνηση έχει περιορίσει το έργο της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού της σωφρονιστικής νομοθεσίας στην εμβαλωματική ρύθμιση για οριζόντιες, χαριστικές αποφυλακίσεις βαρυποινιτών, η οποία έχει ήδη κοστίσει ακριβά και έχει διασύρει τη χώρα μας παγκοσμίως. Είναι εξοργιστικό και αποκαρδιωτικό ότι, για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, «σωφρονιστική» πολιτική είναι να αδειάζουμε τις φυλακές, χωρίς όραμα για τη μετασωφρονιστική φροντίδα, χωρίς σχέδιο για αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων, σε υποδομές και θεσμικό υπόβαθρο.

Η κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση στην αρχιτεκτονική της ποινικής διαδικασίας, ώστε να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της ταχείας απονομής δικαιοσύνης, χωρίς να απεμπολούνται τα υπερασπιστικά δικαιώματα και να παρακάμπτονται οι εγγυήσεις μίας «δίκαιης δίκης». Την ίδια στιγμή, αποτυγχάνει πλήρως να βελτιώσει, έστω και στοιχειωδώς, τις συνθήκες κράτησης, περιοριζόμενη στην τεχνητή αποσυμφόρηση του πληθυσμιακού προβλήματος, με προφανείς δραματικές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την πρόληψη της εγκληματικότητας.

Αυτή τη φορά μάλιστα, ενώ αναγνωρίζουν το λάθος του νόμου Παρασκευόπουλου για την -χωρίς εξαιρέσεις- αποφυλάκιση, ανεξαρτήτως της βαρύτητας του εγκλήματος, προβλέποντας εξαίρεση για μια σειρά σοβαρών εγκλημάτων, ανάμεσα σε αυτά δεν περιλαμβάνονται, για λόγους περισσότερο από προφανείς, εγκλήματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, με αποτέλεσμα να αποφυλακίζονται εύκολα οι δράστες των πράξεων αυτών.