15 Απρ, 2019

Τον λαϊκισμό δεν τον πολεμάς με περισσότερο λαϊκισμό

Γιώργος Μαυρωτάς

Στο κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Πρωϊνή Ανάγνωση» παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού και βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς, όπου μίλησε για τις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας πως για το Ποτάμι είναι σημαντικός στόχος, καθότι είναι το κατ’ εξοχήν κόμμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Επίσης, ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα για το εσωτερικό σκηνικό, όπως κάποιες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, πολώνοντας το κλίμα.

Ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε το ευρύτερο καθεστώς παγκοσμιοποίησης, τόνισε πως χρειάζεται μία ενιαία αμυντική συνεργασία, όπως και στο θέμα του μεταναστευτικού, καθώς καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε παγκόσμια προβλήματα. Επίσης, υποστήριξε πως τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά δεν μπορείς να τα πολεμήσεις με επιπλέον λαϊκισμό, όπως αυτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, μίλησε για το προοδευτικό μέτωπο και για το ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργηθεί, αναμοχλεύοντας πρόσωπα και συνταγές από το παρελθόν. Συγκεκριμένα, είπε πως πρέπει να έχουμε μία ατζέντα μέλλοντος, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Νούμερο ένα πρόβλημα στη χώρα μας, που μας έχει οδηγήσει ως εδώ, είναι το πολύ εκτεταμένο πελατειακό κράτος. Άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που δημιουργήθηκε το Ποτάμι ήταν για να βρεθεί ο τρόπος καταπολέμισης αυτής της παθογένειας.

Ο κ. Μαυρωτάς, αναφερόμενος στις συνεργασίες, σχολίασε πως το Ποτάμι είναι μία δύναμη σύνθεσης και συναίνεσης, αλλά σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Εξήγησε πως αρχικά θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους νέους, για το πώς θα μείνουν στην Ελλάδα και πώς θα φτιάξουν την δική τους δουλειά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην παιδεία, η οποία σχετίζεται και αυτή με τους νέους και επέμεινε στο θέμα της αποκομματικοποίησης του κράτους και των πανεπιστημίων. Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για τη μεσαία τάξη και για το πώς θα ανακτήσει τον πραγματικό της ρόλο στην οικονομία και παραγωγή.

Το Ποτάμι, όπως δηλωσε, είναι αυτό που χαρακτηρίζει το φιλελεύθερο προοδευτικό κέντρο και είναι το μόνο, που μπορεί να λέει ναι στη συμφωνία των Πρεσπών και συγχρόνως όχι στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ή μπορεί να λέει ναι στα μη κρατικά Πανεπιστήμια και παράλληλα ναι στην θρησκευτική ουδετερότητα. Με άλλα λόγια, είναι τολμηρό και συνεπές σε αυτά που λέει, χωρίς να κάνει μεταβολή, όταν ήρθε η ώρα του δια ταύτα, όπως έκαναν άλλα κόμματα. Για το λόγο αυτό, βρίσκεται κοντά στον κόσμο, που νιώθει πολιτικά άστεγος και που θέλει να ακούσει κάποιες ψύχραιμες, λογικές φωνές με ατζέντα μέλλοντος και λύσεων και όχι μόνο λόγων.

Κλείνοντας, ο βουλευτής Αττικής τοποθετήθηκε γα τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια, λέγοντας πως είναι υπαρκτά και θα πρέπει οποιοδήποτε κομμάτι της χώρας μας να είναι κομμάτι ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή, ο νόμος θα πρέπει να ισχύει παντού και να μην υπάρχουν μικρά Γαλατικά χωριά, στα οποία ισχύει ο νόμος του «έτσι θέλω». Θεώρησε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης το να επικρατεί η νομιμότητα και στα Εξάρχεια. Τέλος, για το Ποτάμι η ασφάλεια είναι ψηλά στην ατζέντα, και όπως είπε χαρακτηριστικά, «ίσες ευκαιρίες, ίδια αντιμετώπιση, ίδια δικαιώματα για όλους είτε ζουν στα Εξάρχεια, είτε οπουδήποτε αλλού…».

Δείτε το video