27 Δεκεμβρίου, 2018

Το θέλω των γυναικών για το 2019: ασφάλεια

Ολυμπία Αναστασοπούλου

Το 40% των γυναικών που ρωτήθηκαν φοβούνται τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σωματική βία. Η πρόταση του Ποταμιού για συνεχείς περιπολίες ποδηλατών αστυνομικών στις «κόκκινες περιοχές», θα σταματούσε το ντόμινο της ερήμωσης ολόκληρων περιοχών.

Ως δικηγόρος με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας κοντά στην Ομόνοια σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας βιώνω καθημερινά το ακόλουθο σκηνικό: Παραμελημένοι δρόμοι, σκουπίδια, εγκαταλελειμμένα καταστήματα και άνθρωποι σπρωγμένοι στο περιθώριο. Από ιερόδουλες και εξαρτημένους, μέχρι επαίτες και άστεγους. Περιβάλλον που βοηθά την δράση μικρών και μεγάλων συμμοριών.

Κατά συνέπεια μπορώ να καταλάβω τους κατοίκους των Μεγάρων που πλήττονται από την εγκληματικότητα.

«Ακόμη και το πρωί είναι επικίνδυνο για μια γυναίκα να κυκλοφορεί μόνη στην περιοχή. Κουβαλάς τσάντα, τα πράγματα της δουλειάς, και νιώθεις ανασφάλεια πλησιάζοντας στην επόμενη γωνία», δήλωσα πρόσφατα σε σχετικό ρεπορτάζ του Σταρ... Επιπλέον, «Όταν πέσει ο ήλιος ακόμη και η αστυνομία μας συνιστά να μην κυκλοφορούμε μόνοι στους δρόμους και έτσι πολλές φορές αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε τα γραφεία μας, νωρίτερα, πριν πέσει ο ήλιος».

Οι έρευνες δείχνουν ότι το κέντρο της Αθήνας είναι μακράν η περιοχή με τους περισσότερους «φοβισμένους» πολίτες. Ιδιαίτερα οι γυναίκες δηλώνουν ότι αποφεύγουν να κυκλοφορούν μόνες σε περιοχές με αρνητική δημοσιότητα λόγω εγκληματικών δραστηριοτήτων. Το 40% των γυναικών που ρωτήθηκαν φοβούνται τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σωματική βία. Απογοητευτικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία για κλοπές και άσκηση βίας σε τουρίστριες που κινήθηκαν σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Τα Μέγαρα αλλά και άλλες πόλεις στην Ελλάδα βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις. Η πρόταση του Ποταμιού;

Συνεχείς περιπολίες ποδηλατών αστυνομικών – που κινούνται γρήγορα και αθόρυβα – στις «κόκκινες περιοχές», θα μετέδιδε ένα αίσθημα ασφαλείας σε πολίτες και επισκέπτες και θα σταματούσε το ντόμινο της ερήμωσης ολόκληρων περιοχών.

Πολλές γυναίκες για να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους καταφεύγουν σε σχολές πολεμικών τεχνών και άμυνας. Ως κάτοχος όμως μαύρης ζώνης στο τάε κβον ντο θεωρώ ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η λύση και σίγουρα δεν απαλλάσσει την πολιτεία από την ευθύνη της να προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της!

*H Ολυμπία Αναστασοπούλου είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και υπεύθυνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης.