30 Μαρτίου, 2019

Το Ποτάμι στην εκδήλωση δανειοληπτών: Ισορροπημένες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια

Θόδωρος Τσίκας

Η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών-Καταναλωτών-Πολιτών πραγματοποίησε σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ανοιχτή εκδήλωση διαλόγου με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, επιστημονικών φορέων, επαγγελματικών συλλόγων και κοινωνικών κινήσεων.

Τον Επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, εκπροσώπησε ο Θόδωρος Τσίκας, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής και μέλος της ΜΕΣΥΑ.

Στον χαιρετισμό του ο Θόδωρος Τσίκας επεσήμανε ότι για την επίλυση του φλέγοντος προβλήματος των κόκκινων δανείων και της Α' κατοικίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων των κοινωνικών κατηγοριών: των δανειοληπτών που έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, των δανειοληπτών που είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων, και των καταθετών που φοβούνται ότι οι καταθέσεις τους θα κινδυνεύσουν λόγω των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών. "Απαιτείται", τόνισε, "σοβαρός διάλογος, στάθμιση αγαθών και ισορροπημένες λύσεις". Επεσήμανε επίσης ότι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων, χωρίς ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών και των δανειστών της χώρας, πρέπει να αποφεύγονται διότι επιφέρουν βαρύτερα αποτελέσματα, από αυτά που επιχειρούν να αποτρέψουν ".

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού διατύπωσε δύο προτάσεις, τις οποίες έθεσε προς διάλογο:

- Να κατοχυρωθεί νομικά η προτεραιότητα αποπληρωμής δόσης δανείου για Α΄κατοικία, έναντι της πληρωμής δόσης για ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή να μην υπάρχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις για καθυστέρηση πληρωμής ΕΝΦΙΑ και να μην συμπίπτουν όλες οι πληρωμές μαζί.

- Να αυξηθεί το όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προστατεύεται, με την προϋπόθεση να έχει πληρωθεί ένα σημαντικό ποσοστό του δανείου.

Σχετικά