4 Μαΐου, 2017

Το Ποτάμι συνομιλεί με προτάσεις για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ

Γιώργος Μαυρωτάς

Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) είχε την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς μαζί με συνεργάτες του κινήματος ειδικούς για θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, αναδεικνύοντας μια σειρά από καίρια ζητήματα αλλά και πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα μετά και την τελευταία αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο «Κατρούγκαλου».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ, τα οποία οφείλονται στον κακό σχεδιασμό και τα οποία συνεχίζουν να δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επισημάνθηκαν τα κενά στα μητρώα των ασφαλισμένων, οι απώλειες στοιχείων και τα λάθη στις εγγραφές, ενώ ειδική μνεία έγινε στην έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και σωστά σχεδιασμένου πληροφοριακού συστήματος. Όπως παρατήρησε ο κ. Μαυρωτάς το γνωστό θέμα στη δημόσια διοίκηση εμφανίζεται και στην περίπτωση του ΕΦΚΑ, όπου η έλλειψη διαλειτουργικότητας των διαφόρων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων έχει οδηγήσει σε πολλά προβλήματα και τελικά την ταλαιπωρία του πολίτη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι η ενοποίηση των ταμείων έγινε δίχως να έχουν εξασφαλιστεί οι ελάχιστες προϋποθέσεις ενώ επανέλαβαν τη σταθερή άποψή τους για την ύπαρξη 3 διακριτών ταμείων: μισθωτών, μη μισθωτών και αγροτών.

Κοινός τόπος κατά τη συζήτηση ήταν η εμπέδωση της αξιοκρατίας στον χώρο της δημόσιας διοίκησης και η ανάγκη εφαρμογής στην πράξη του ν. 4369 για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, έναν νόμο τον οποίο άλλωστε ψήφισε μεν η παρούσα κυβέρνηση αλλά δυστυχώς συνεχίζει να τον κρατά ανενεργό. Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα έλλειψης οργανογράμματος στον ΕΦΚΑ, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν συσταθεί τα υπηρεσιακά συμβούλια καθώς και μια τάση υπερσυγκεντρωτισμού στον επιμερισμό της άσκησης καθηκόντων εκ μέρους της διοίκησης του ΕΦΚΑ τα οποία όλα μαζί δημιουργούν συνθήκες επιλεκτικής μεταχείρισης των εργαζομένων και όχι αντικειμενικής και αξιοκρατικής προσέγγισης.

Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της συζήτησης ήταν η προβληματική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ απέναντι στους εκπροσώπους των εργαζομένων δυσκολεύοντας τους διαύλους επικοινωνίας δίχως να έχουν πρόθεση να ακούσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για λειτουργικά θέματα των υπηρεσιών τους. Για ακόμη μία φορά αναδείχθηκε η παλαιοκομματική λογική του ΣΥΡΙΖΑ με φαινόμενα τοποθέτησης με μη αξιοκρατικούς τρόπους ημετέρων σε θέσεις ευθύνης αλλά και η ύπαρξη «περίεργων» μεταθέσεων προσωπικού.

Τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και τα στελέχη του Ποταμιού εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ αλλά και για την έγκαιρη έκδοση των συντάξεων στους συμπολίτες μας τις οποίες έχουν άμεση ανάγκη. Θίχτηκε επίσης το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μαύρης και αδήλωτης εργασίας που με το νέο ασφαλιστικό σύστημα έχει ενθαρρυνθεί.
2017-05-02 16.41.43

2017-05-02 16.41.53
* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού