17 Μαΐου, 2015

Το Ποτάμι μοχλός σωτηρίας της Πατρίδας

toy Αχιλλέα Γραβάνη Για να σωθεί η χωρα χρειάζονται πρώτα και κυρία πολλές νέες θέσεις εργασίας που θα τις δημιουργήσει μια άλλη οικονομία, που απαιτεί κατακλυσμιαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη φορολογία, στην επιχειρηματικότητα, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία.

Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης

Για να σωθεί η χωρα χρειάζονται πρώτα και κυρία πολλές νέες θέσεις εργασίας που θα τις δημιουργήσει μια άλλη οικονομία, που απαιτεί κατακλυσμιαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη φορολογία, στην επιχειρηματικότητα, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία.

Ποια ειναι η εμπειρία των 4 μηνών Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Μεγέθυνση του κράτους, άλωσή του από κομματικούς στρατούς μετριοτήτων, πρόταση επιστροφής στο κράτος-επιχειρηματία, εσωστρεφή πολιτική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ιδεοληπτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ταχύτατη οπισθοδρόμηση στην παιδεία.

Το σενάριο της Ρήξης που αναδύεται θα πρέπει να βρει το Ποτάμι κάθετα αντίθετο. Πρόκειται για προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος. Η στάση μας θα πρέπει να είναι η καταγγελία της στον λαό και τη Βουλή και το αίτημα για άμεσες εκλογές ΟΧΙ δημοψήφισμα! Τον Ιανουάριο ο λαός δεν ψήφισε αλλαγή καθεστώτος και γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας. Για να υπάρξει αυτός χρειάζεται νέα λαική εντολή!

Αν η Κυβέρνηση  υπογράψει Συμφωνία με τους εταίρους, ποιος ειλικρινά πιστεύει ότι θα την εφαρμόσει; Ιδεολογικά είναι αντίθετη στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι δε εμφανείς εσωτερικές της αντιθέσεις τη δυσκολεύουν αφόρητα στην εφαρμογή της. Είναι σαφές από τις τοποθετήσεις των κορυφαίων της οτι θέλει τα χρήματα για μισθούς-συντάξεις και διορισμούς και τίποτε άλλο.  Ακούσαμε τίποτα για ανάπτυξη; Αν η συμφωνία δε συνοδεύεται από μεγάλες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις μέχρι που θα μας πάει; Μέχρι το φθινόπωρο; Και μετά τι;

Η χώρα χρειάζεται ευρωπαϊκή εναλλακτική πρόταση. Ο Τσίπρας και η αλλοπρόσαλλη παρέα του δε μπορούν να την προσφέρουν, ας μην γελιόμαστε.  Ποια ειναι αυτή; Την έχει προτείνει το Ποτάμι. Κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος, Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ειλικρινά φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Ας αφήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να υποστούν την τύχη των πολιτικών τους αντιθέσεων και της οπισθοδρομικής-χαώδους πολιτικής τους πρότασης, αν υπάρχει κάποια. Δε μπορούμε να τους αλλάξουμε ούτε να τους παράσχουμε ορθολογισμό, δεν τον αντέχουν, είναι μάταιος κόπος και φθορά των δυνάμεών μας. Με Λαφαζάνηδες, Στρατούληδες, Βούτσηδες, Κοτζιάδες, Μπαλτάδες, τι συννενόηση να έχουμε; Πρόσκαιρα έχουν την υποστήριξη, την ανοχή της κοινωνίας, αύριο θα τη χάσουν και θα συμπαρασύρουν κι εμάς.

Το Ποτάμι πρέπει να δουλέψει προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης Εθνικής ενότητας. Και επειδή το παλαιό πολιτικό σύστημα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είναι απαξιωμένο και υπό διαμόρφωση έχει την μεγάλη ιστορική πολιτική ευθύνη να είναι ο κύριος μοχλός ανάδειξης στο λαό της εναλλακτικής αυτής πρότασης. Παρότι είμαστε μικροί πρέπει να το τολμήσουμε. Όπως αναφέρει ο ιστορικός των πολιτικών κομμάτων Ostrogosrki, οι τρεις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν την αγγλική κοινωνία (θρησκευτικές ελευθερίες, κοινοβουλευτικός εκσυγχρονισμός, οικονομική ελευθερία) προτάθηκαν απο τα μικρά κόμματα και έγιναν αποδέκτες απο τα μεγάλα.

Τι πρέπει να κάνει το Ποτάμι;

1) Στο σενάριο Ρήξης να ζητήσει άμεσα εκλογές, αντιτιθέμενο στο αδιέξοδο δημοψήφισμα.

2) Στη Συμφωνία με τους εταίρους ψηφίζει μόνο μετά από δέσμευση στη Βουλή του Πρωθυπουργού για συγκεκριμένες 4-5 βασικές αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Να τις προσδιορίσουμε άμεσα. Όχι Καρτ Μπλανς. Είναι βραχυπρόθεσμα εύκολο, αν μακροπρόθεσμα ανεύθυνο!

3) Στοχεύει σε μια εναλλακτική ευρωπαϊκή  κυβερνητική πρόταση και αναλαμβάνει με αυτοπεποίθηση και αίσθημα ευθύνης πρωτοβουλίες στην προώθηση πολιτικών συνεργασίας των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αν όχι το Ποτάμι ποιός; Οι αριστερές  πλατφόρμες και οι ζαλισμένες παλαιομαρξιστικές συνιστώσες δεν είναι μέσα σ' αυτές. Το αποδεικνύουν τοις πράγμασι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον.

17 Μαϊου 2015