26 Φεβρουαρίου, 2019

Το Ποτάμι κάνει καλό!

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Η ομιλία του Γιάννη Κωνσταντινίδη στα πέμπτα γενέθλια του Ποταμιού

Θυμάμαι ζωντανά την περίοδο της γέννησης του Ποταμιού. Να κάθομαι στο γραφείο μου στη Θεσσαλονίκη και να σταθμίζω δημοσκοπικά ποσοστά ενός εκλογικού σώματος που δηλώνει απογοητευμένο και ανασφαλές, διχασμένο μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών κομμάτων. Ο δείκτης ανεργίας ήταν στο 27%. Ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν έχει ήδη ξεπεράσει τις 300.000.

Πέντε χρόνια μετά, διαπιστώνω απλώς ότι το εκλογικό σώμα παραμένει το ίδιο απογοητευμένο, ανασφαλές και διχασμένο. Τότε για το Μνημόνιο και τώρα για το Μακεδονικό. Με την ανεργία να έχει πέσει -στα χαρτιά- στο 19%, αλλά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα να έχει ξεπεράσει πλέον το μισό εκατομμύριο. Βλέπω απέναντί μου πολιτκούς να έχουν αλλάξει απλώς κοστούμια. Οι λαϊκιστές να έχουν γίνει άτολμοι και οι άτολμοι λαϊκιστές. Και ανάμεσά τους βλέπω τον Σταύρο Θεοδωράκη, να στηρίζει με παρακινδυνευμένη τόλμη τα ίδια και τα ίδια!

Σκεφτείτε, θυμηθείτε, ψάξτε τι έλεγαν οι πολιτικοί αρχηγοί μας τότε και τώρα. Αυτό είναι ενα δυνατό Five-Year Challenge! Σας προκαλώ να το κάνετε. Αναρτήστε δηλώσεις και βίντεο στα social media χρησιμοποιώντας το hashtag #Five_Year_Challenge. Κάντε το απόψε κιόλας και αναλογιστείτε ποιες είναι οι επιλογές σας στις εκλογές που έρχονται.

Ας κάνω εγώ την αρχή.

Πέντε χρόνια πριν, είναι άλλη μια μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλει -ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- κρυφή συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά για μείωση των συντάξεων και αύξηση φόρων. Είναι άλλη μια μέρα που ορκίζεται ότι θα σκίσει τα Μνημόνια. Άλλη μια μέρα που καταγγέλει το δικομματισμό και την ανίερη συγκυβέρνηση της Δεξιάς με τους Σοσιαλιστές.
Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός, «με το δικό του» Τρίτο Μνημόνιο, με τις «δικές του» μειώσεις συντάξεων, με «τις δικές του» συνεχείς αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων που πνίγουν την αγορά, με τη «δική του» ανίερη συμμαχία με την άκρα δεξιά.

Πέντε χρόνια πριν, είναι οι μέρες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον αποδεχθεί τον μνημονιακό δρόμο -αφού πρώτα έχει καταψηφίσει το Πρώτο Μνημόνιο, μην το ξεχνάμε αυτό(!)- και «μεταρρυθμίζει» τη δημόσια διοίκηση, από τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είναι οι μέρες που απολύει με συνοπτικές διαδικασίες σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς. Όποιον βρήκε μπροστά του χωρίς αξιολόγηση.
Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός εν αναμονή. Τι κάνει τώρα; Καταγγέλει τη μείωση των συντάξεων που και ο ίδιος ψήφισε μέσω του Τρίτου Μνημονίου. Και μοιράζει, ακούμε, τις θέσεις διοικητών και διευθυντών του δημόσιου τομέα που ετοιμάζεται να ξαναπέσει στα χέρια της ΝΔ.

Πέντε χρόνια πριν, είναι οι μέρες που η Φώφη Γεννηματά περνά ανέμελα τις ώρες της εκτελόντας χρέη Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Αμύνης στην απόλυτη σκιά της πολιτικής ουσίας και μάλλον δεν της έχει περάσει καν από το μυαλό η σκέψη να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, που τότε λέγεται ΕΛΙΑ, σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί το στίγμα του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, η Φώφη Γεννημματά περνά τις ώρες που η Βουλή συζητά για τα ατομικά δικαιώματα στο σπίτι της. Παρόλα αυτά, με κάθε ευκαιρία, δεν παραλείπει να δηλώσει ότι είναι η εκπρόσωπος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που τώρα λέγεται ΚΙΝΑΛ, συνεχίζοντας την προσπάθεια να ξεχαστεί το στίγμα του ΠΑΣΟΚ.

26 Φεβρουαρίου 2014. Ο Σταύρος Θεοδωρακης ιδρύει το Ποτάμι. Στη συνέντευξη τύπου εκείνης της ημέρας, μιλά για «δικαιοσύνη, αξιολόγηση και αξιοκρατία». Τα τρία πράγματα που θα κρατήσουν στην Ελλάδα, όπως λέει, «τα νέα μυαλά, αυτά τα μυαλά που φεύγουν σαν κυνηγημένα, γιατί ξέρουν ότι στην πατρίδα μας δουλειές κάνουν οι "κολλητοί" και τα "λαμόγια"».

Πέντε χρόνια μετά, το Ποτάμι έχει κάνει πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις μας. Ψήφισε όλα τα νομοσχέδια που στήριζαν τα ατομικά δικαιώματα, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Εναντιώθηκε σε όσα νομοσχέδια αντιτίθονταν στον αξιακό μας κώδικα. Τρανταχτό παράδειγμα η καταψήφιση -απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- των διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των κομματικών δανείων. Κοινώς το Ποτάμι τους είπε «δώστε πίσω τα χρωστούμε και μετά κουνήστε το δάχτυλο στους πολίτες για τα κόκκινα δάνεια». Και πάνω από όλα αψήφησε το πολιτικό κόστος ψηφίζοντας μια συμφωνία που κάποιοι άλλοι δείλιασαν να στηρίξουν, παρότι για δεκαετίες επαναλάμβαναν το περιεχόμενο της.

Η συνέχεια στις οθόνες των κινητών και των υπολογιστών σας. Κάντε το! Είναι μια δυνατή πρόκληση. #Five_Year_Challenge!

Φίλες και φίλοι, έχουμε μόνο δύο επιλογές. Η μία είναι η μοιρολατρεία του «όλοι ίδιοι είναι» ή του «αυτός είναι τουλάχιστον καλύτερος από τον άλλον» ή του «γιατί, ο προηγούμενος καλύτερος ήταν;». Η άλλη είναι να υπερασπιστούμε την κοινή λογική. Απλά πράγματα! Την κοινή λογική που μας επιβάλλει να μην καπνίζουμε μέσα στο αυτοκίνητο με τα παιδιά μας. Αυτή που προφανώς λείπει από τα κόμματα που δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον αντί-καπνιστικό νόμο εδώ και δέκα χρόνια. Ναι, αυτοί που υπόσχονται τα πάντα όλα, τη μείωση της ανεργίας και των φόρων, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τη βελτίωση της υγείας, της παιδείας και των υπηρεσιών, την ισονομία και την αξιοκρατία. Είναι οι ίδιοι που δεν μπορούν να βρουν τρόπο για να εφαρμοστεί ένας απλός νόμος, ώστε να μην είμαστε από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε καρκίνο του πνεύμονα! Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό θα ήταν για γέλια.

Πρέπει να τους κόψουμε από τη ζωή μας. Όπως πρέπει να κόψουμε το τσιγάρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Βλάπτουν τη δημοκρατία, τον πολιτικό λόγο, την αισθητική μας. Το Ποτάμι κάνει καλό. Γιατί είναι συνεπές.

Αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί είναι στοχευμένο. Οι εκλογές που έρχονται, οι Ευρωπαϊκές Εκλογές, είναι μια ευκαιρία να το σκεφτούμε όλοι αυτό. Ποιοι θα υπηρετήσουν την Ευρώπη; Εκείνοι που με ευκολία τη δαιμονοποιούν; Εκείνοι που την απαρνούνται όταν οι αρχές της κοντράρουν την εθνικοφροσύνη τους; Ή μήπως εκείνοι που μοιράζονται τις αξίες και τις πρακτικές της Ευρώπης; Την κοινωνική και διαγενεακή αλληλεγγύη, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την πράσινη ανάπτυξη. Προφανώς οι τελευταίοι. Προφανώς εκείνοι που μιλούν στοχευμένα για πολιτικές, εκείνοι που παράγουν νομοθεσία στην Ευρώπη για τη φιλοξενία των προσφύγων, για το δικαίωμα στην άμβλωση, για τις πλαστικές σακούλες. Όχι οι διαδρομιστές της μικροπολιτικής.

Μην έχετε καμία αμφιβολία. Τα άλλα κόμματα θα μετατρέψουν τις Ευρωεκλογές σε δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές και τα Ευρωψηφοδέλτια σε καλλιστεία από σταρ του πενταγράμμου και της τηλεόρασης. Το Ποτάμι θα τις μετατρέψει σε ευκαιρία να μιλήσουμε «ευρωπαϊκά». Θυμηθείτε το, το Ποτάμι θα είναι το μόνο κόμμα που θα μιλήσει αυτούς τους μήνες για τα όσα απασχολούν σήμερα την Ευρώπη: τα ατομικά δικαιώματα, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, την ισλαμοφοβία, την ακροδεξιά.

Για αυτό το Ποτάμι κάνει καλό. Γιατί είναι στοχευμένο. Και στοχευμένα αναζήτησε σε ολόκληρη την ήπειρο τους Έλληνες της Ευρώπης! Ανθρώπους που βιώνουν την Ευρώπη στην καθημερινότητά τους. Ανθρώπους που σκέφτονται, τεκμηριώνουν, συζητούν, σέβονται. Ανθρώπους που αποφάσισαν να μη μείνουν θεατές. Ανθρώπους που θα κάνουν την πολιτική «αλλιώς»!

Φίλες και φίλοι, οι 15 πρώτοι υποψήφιοι του Ποταμιού για τις Ευρωεκλογές είναι εδώ.

03_ΓΙΑΝΝΗΣ

04_ΓΙΑΝΝΗΣ

06_ΓΙΑΝΝΗΣ

08_ΓΙΑΝΝΗΣ

09_ΓΙΑΝΝΗΣ

11_ΓΙΑΝΝΗΣ

*O Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι εκπρόσωπος της καμπάνιας του Ποταμιού για τις Ευρωεκλογές