19 Σεπ, 2015

«Το Ποτάμι είναι το μοναδικό κόμμα που είχε και έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα από την πρώτη στιγμή»

Κώστας Μπαργιώτας

Σε συζήτηση σε εκπομπή της Θεσσαλία TV, συμμετείχε ο υποψήφιος βουλευτής του Ποταμιού στη Λάρισα, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Ο κ. Μπαργιώτας κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι εξακολουθούν να είναι ως επί το πλείστον λαϊκίστικα, «Η τακτική των μεγάλων κομμάτων συνεχίζει να χαρακτηρίζεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από λαϊκισμό, με τη λογική του «κλείνουμε πάλι το μάτι» σε ορισμένες τάξεις για να μας ψηφίσουν, λέμε μισές αλήθειες ή ξεχνάμε να παραδεχτούμε ορισμένα πράγματα, ότι τα ισοδύναμα με τα οποία θα ελαφρύνουμε το βάρος σε μια τάξη θα φορτωθεί σε άλλη. Όσον αφορά τους αγρότες για παράδειγμα, θα πρέπει να το συζητήσουμε, γιατί πέραν της φορολογίας εισοδήματος, είναι τεράστιο θέμα η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και το 23% ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, που αυξάνει το κόστος για τους αγρότες και υποβαθμίζει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων. Η κατάσταση μετά τις εκλογές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, ανεξάρτητα του ποιος είναι πρώτος και ποιος δεύτερος και ποια συμμαχία θα σχηματιστεί. Και τα δυο μεγάλα κόμματα – από διαφορετικές αφετηρίες το καθένα – είναι εξίσου απρόθυμα να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ούτε η ΝΔ μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις περιστάσεις από ότι το έκανε πριν έξι μήνες, με τα ίδια πρόσωπα και κυρίως τις ίδιες πολιτικές αντιλήψεις, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κρατικιστικές αγκυλώσεις που τον διατρέχουν και την παλαιοκομματική του τακτική. Εμείς δεχόμαστε να συνεργαστούμε και με τα δυο κόμματα, με την προϋπόθεση όμως ότι μπορεί να υπάρξει ένα πολιτικό σχήμα που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.».

Στη συνέχεια ανέδειξε τις ανεπάρκειες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, «οι ιδιωτικοποιήσεις επί Σαμαρά ήταν μια οικτρή αποτυχία. Δεν συζητήθηκε σοβαρά καμία ιδιωτικοποίηση. Για παράδειγμα, τα περιφερειακά αεροδρόμια, που ήταν και η επένδυση που προχώρησε κάπως, βρίσκονται σε τριτοκοσμική κατάσταση και καθώς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να επενδύσει καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθούν για να έχουμε έσοδα τα οποία θα μπορέσουμε να κατευθύνουμε σε άλλες ανάγκες του δημοσίου. Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ξεπουλάμε την δημόσια περιούσια είναι ένα απαύγασμα λαϊκισμού και είναι ψέμα γιατί δεν τα πουλάμε, αλλά τα παραχωρούμε για ορισμένο χρονικό διάστημα».

Την αναγκαιότητα μια ευρείας συναίνεσης σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων επεσήμανε ο κ Μπαργιώτας, «το Ποτάμι είναι το μοναδικό κόμμα που είχε και έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα από την πρώτη στιγμή, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είχαν πολύ κακές επιδόσεις σε αυτό τον τομέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να γίνει συμβατό με την Ευρώπη, καθώς είναι ένα κόμμα λαϊκίστικο, κρατικιστικό, γεμάτο αντιφάσεις και με δεδομένη αδυναμία ανάγνωσης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Από την άλλη έχουμε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν εξαντλήσει τον παλαιοκομματισμό και τον λαικισμό τα προηγούμενα χρόνια. Όσο ήταν στην κυβέρνηση είδαμε πως έγιναν οι απολύσεις, πως δεν έγινε η αξιολόγηση, πως χρησιμοποιήθηκε η αξιολόγηση για την χειραγώγηση των υπάλληλων, όλα αυτά υπάρχουν ως εγγενή προβλήματα στον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Το Ποτάμι θέλει να φέρει κοντά τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις τις χώρας που είναι συμβατές με την Ευρώπη και να γίνει ο καταλύτης της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με βάση πλέον όχι τον λαϊκισμό, αλλά τον ορθολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν βέβαια πρόσημο, και αριστερό και δεξιό, αλλά για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το πρόσημο, θα πρέπει να βγούμε από το τέλμα».