7 Νοεμβρίου, 2018

Το Ποτάμι είναι η χρήσιμη επιλογή σε μια κρίσιμη εποχή

Γιώργος Μαυρωτάς

Απάντηση στις «κατηγορίες» που παρουσιάζουν το Ποτάμι ως προσωποκεντρικό κόμμα,  χαρακτήρισε την εκλογή του σε θέση Αντιπροέδρου, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά την πρωινή παρουσία του στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής με την Κέλλυ Κοντογεώργη.

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία χαρακτήρισε, την κατ’ εξοχήν συναινετική νομοθετική διαδικασία καθώς εκτείνεται σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, με την πρώτη να αποφασίζει το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και τη δεύτερη το περιεχόμενό τους, κάλεσε την Κυβέρνηση να αντιληφθεί τον αμφίδρομο χαρακτήρα της συναίνεσης, προβαίνοντας σε μια περισσότερο γενναιόδωρη πρόταση, σε αντίθεση με τη λειψή λόγω ιδεοληψίας πρότασή της που δεν περιλαμβάνει το άρθρο 16 περί μη κρατικών πανεπιστημίων. Τόνισε την παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία της απαγόρευσης μη κρατικών πανεπιστημίων και ότι η σχετική αναθεώρηση του άρθρου 16 θα δράσει και υπέρ των Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση συμφωνίας Πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου, υπενθύμισε τη σταθερή θέση του Ποταμιού υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους-Εκκλησίας, επ’ ωφελεία αμφοτέρων. Χαρακτήρισε, κατ’ αρχήν με βάση τις πρώτες πληροφορίες, θετικό το βήμα αυτό, σημειώνοντας όμως τόσο τις έντονες αρνητικές αντιδράσεις κληρικών, όσο και την ανάγκη να ληφθεί υπ’ όψιν η γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου λόγω Νέων Χωρών.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα για το σκάνδαλο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν στο πλαίσιο της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής, εκτίμησε πως δεν αποδεικνύονται ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, υπάρχουν όμως πολιτικές ευθύνες. Έθεσε ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα. Προέβλεψε την πιθανότητα ping pong μεταξύ δικαιοσύνης και βουλής.

Εξηγώντας την πολιτική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του Ποταμιού που προέκυψε με πλειοψηφία 90%, περιέγραψε αυτόνομη πορεία μέχρι τις εκλογές στη βάση επτά σημείων, όπως η αντίθεση στο πελατειακό κομματικό κράτος, η στήριξη της μεσαίας τάξης και της ιδιωτικής πρωτοβουλία ως μοχλών ανάπτυξης, η σύγχρονη παιδεία απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και κομματισμό, η προάσπιση των δικαιωμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος η διαγενεακή δικαιοσύνη και κυρίως η ευρωπαϊκή προοπτική. Προέτρεψε τα μέλη της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας να εστιάσουν περισσότερο στην ατζέντα που τους ενώνει και όχι στην επιλογή εταίρου που τους διαφοροποιεί. Εξέφρασε τη βούληση του κόμματος να συμβάλει στην κυβερνησιμότητα της χώρας μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, καθώς η πολιτική σταθερότητα αποτελεί βασικό ζητούμενο από το οποίο εξαρτώνται και η οικονομική ανάπτυξη.

Υπενθυμίζοντας πως το Ποτάμι, σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research τον Σεπτέμβριο αποτελεί την τρίτη δύναμη μεταξύ των νέων Ελλήνων του εξωτερικού, περιέγραψε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του κόμματος En Marche του Γάλλου Προέδρου E. Macron με αντικείμενο τη συνεργασία στις ευρωεκλογές για ένα ευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στον λαϊκισμό και την ακροδεξιά, με δυνάμεις του ευρωπαϊκού προοδευτικού φιλελεύθερου κέντρου.

Ολοκληρώνοντας, επανέλαβε την πεποίθησή του πως ο κύκλος του Ποταμιού δεν έχει κλείσει, χαρακτηρίζοντας ως χρήσιμη την ψήφο σε αυτό και παρομοιάζοντάς το με βελτιωτικό μηχανής που προσφέρει μεγάλη απόδοση με μικρή ποσότητα.

Δείτε το σχετικό τηλεοπτικό απόσπασμα:

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι αντιπρόεδρος στο Ποτάμι

Πηγή: Κανάλι της Βουλής