8 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει στην επόμενη Βουλή κανέναν νέο φόρο

Ποτάμι

«Στο Ποτάμι έχουμε πει πως θα μειώσουμε το κράτος. Δεν εννοούμε ότι θα κυνηγήσουμε τους υπαλλήλους που δουλεύουν, αλλά θα μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της εξουσίας. Είμαστε η χώρα με τις περισσότερες Γενικές Γραμματείες και αυτό σημαίνει υψηλοί μισθοί στα στελέχη του κομματικού μηχανισμού είτε της Ν.Δ., είτε του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το ποιος κυβερνάει» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Creta TV και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Μεταξά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια ανέφερε ότι «Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει στην επόμενη Βουλή κανέναν νέο φόρο, αυτό να το εκλάβετε ως δέσμευση. Γιατί έχουμε εντοπίσει τα σημεία της σπατάλης, και μπορούμε τα λεφτά που θα χρειαστούμε, τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε, να τα εξασφαλίσουμε χτυπώντας τη σπατάλη και φυσικά τη φοροδιαφυγή».

Δεν απέφυγε να τοποθετηθεί και στην προεκλογική πόλωση που έχει δημιουργηθεί τονίζοντας ότι «υπάρχει πόλωση τις τελευταίες μέρες και ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λύση βρίσκεται ή στο άσχημο παρελθόν της Ν.Δ., ή στο γνώριμο και πρόσφατο άσχημο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η λύση δεν βρίσκεται στο παρελθόν». Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πολύ με τη Ν.Δ.» και ότι «ο σενάριο συνεργασίας «δεν είναι απίθανο». Επεσήμανε ότι τα δύο αυτά κόμματα «μοιάζουν σε πολλά πράγματα, από το πως αντιλαμβάνονται το μοίρασμα της εξουσίας, έως τους διορισμούς των φίλων και των συγγενών και το παλαιοκομματικό σύστημα στο δημόσιο».

Τέλος, αναφερόμενος στο γιατί πρέπει κάποιος να στηρίξει το Ποτάμι δήλωσε «ένα Ποτάμι δυνατό που θα αναγκάσει σε συζητήσεις τους δυο μεγάλους ώστε να καταλήξουμε σε μια μεγάλη κυβέρνηση. Όχι να μοιράσουμε τις καρέκλες και τα υπουργεία, αλλά να κάνουμε μια δυνατή κυβέρνηση με βάση ένα πρόγραμμα».

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης:

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

-Χαίρομαι που η Κρήτη θα έχει τρεις υποψήφιους αρχηγούς, δύο στο Ηράκλειο και εμένα στα Χανιά. Όμως όταν αποφασίζεις να έρθεις στην Κρήτη θα πρέπει να ξέρεις ότι αναμετράσαι με ένα τόπο που έχει τόλμη, γνώση, δύναμη, και που του αρέσουν οι αλήθειες. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν αποφασίσει ότι θα πολιτευθούν με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που τους έχουμε συνηθίσει και πολύ φοβάμαι ότι οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης εκπροσωπούν ουσιαστικά έναν τύπο πολιτικής που δεν πάει και πολύ στους Κρητικούς, την πολιτική των υποσχέσεων και των ψεμάτων.

- Αυτά που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από 7 μήνες έγιναν; Τίποτα δεν έγινε. Αυτά που η Ν.Δ. είχε υποσχεθεί πολύ παλιότερα στην Κρήτη, έγιναν; Ούτε αυτά έγιναν. Δεν θέλω να μιλάμε πολύ για το παρελθόν, αλλά νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι και η Κρήτη είναι γεμάτη από υποσχέσεις αλλά αποτέλεσμα μηδέν.

-Υπάρχει πόλωση τις τελευταίες μέρες και ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λύση βρίσκεται ή στο άσχημο παρελθόν της Ν.Δ., ή στο πολύ γνώριμο και πρόσφατο άσχημο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η λύση δεν βρίσκεται στο παρελθόν αλλά στο μέλλον και η Κρήτη θα είναι πρωτοπόρα σε αυτή την προσπάθεια στο να αποδείξει δηλαδή ότι η χώρα έχει ανάγκη από νέα πολιτικά πρόσωπα και πολιτικούς που δεν κουβαλάνε τις δεσμεύσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος.

-Θέλω να ψηφίσουμε θετικά, επειδή έχουμε μελετήσει, στο βαθμό που μπορούμε, τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών και τα προγράμματα των κομμάτων. Το Ποτάμι δεν επιζητά να πάρει ψήφο διαμαρτυρίας.

-Νομίζω ότι αυτό το 6% που πήρε το Ποτάμι ήταν το πιο χρήσιμο 6% στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Πιστεύετε ότι εάν δεν υπήρχε το Ποτάμι η προηγούμενη Βουλή θα είχε ενωθεί σε μια ευρωπαϊκή πορεία; Το Ποτάμι την ένωσε και να σας πω γιατί. Το παλιό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν τα δικά τους μνημόνια, τα δικά τους απωθημένα. Έψαχναν αφορμή να εκδικηθούν το ΣΥΡΙΖΑ. Να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λοιπόν είπαμε στη Βουλή ότι αυτό που προέχει δεν είναι να ηττηθεί σε μια ψηφοφορία ο Τσίπρας αλλά να σώσουμε τη χώρα. Εκτιμώ δηλαδή ότι χωρίς το Ποτάμι η θέση της χώρας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη και ίσως να μην είχαμε αποφύγει την μεγάλη καταστροφή.

- Η χώρα χρειάζεται μια δυνατή κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα νέο δυνατό πόλο. Το σχέδιό μου είναι απλό. Ένα Ποτάμι δυνατό που θα αναγκάσει σε συζητήσεις τους δυο μεγάλους ώστε να καταλήξουμε σε μια μεγάλη κυβέρνηση. Όχι να μοιράσουμε τις καρέκλες και υπουργεία, αλλά να κάνουμε μια δυνατή κυβέρνηση με βάση ένα πρόγραμμα.

-Θα είναι τρελός κάποιος να θέλει επαναληπτικές εκλογές. Άρα, πρώτον, αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι θέλουμε σταθερότητα και πρέπει από αυτή την διαδικασία να προκύψει κυβέρνηση. Ο εκλογικός νόμος δίνει μια απόλυτη προτεραιότητα στο πρώτο κόμμα άρα η υποχρέωση του τρίτου κόμματος είναι να συζητήσει με το πρώτο κόμμα. Είναι υποχρέωσή μας. Το εάν θα κάνουμε κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από τα μυαλά που θα κουβαλάνε.

-Μοιάζει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και μην θεωρείται απίθανο το σενάριο να συνεργαστούν. Μοιάζουν σε πολλά πράγματα, από το πως αντιλαμβάνονται το μοίρασμα της εξουσίας, έως τους διορισμούς των φίλων και των συγγενών και το παλαιοκομματικό σύστημα στο δημόσιο. Διάβασα τις διακηρύξεις του Μεϊμαράκη και του Τσίπρα και τα ίδια πράγματα λέγανε. Ελαφρύνσεις στους αγρότες, λεφτά στην περιφέρεια, θα κόψουμε τους φόρους, θα δώσουμε λεφτά στην υγεία. Ποια είναι η διαφορά; Εμείς λέμε ότι αυτά που σας λένε είναι ψέματα.

-Στο Ποτάμι έχουμε πει πως θα μειώσουμε το κράτος. Δεν εννοούμε ότι θα κυνηγήσουμε τους υπαλλήλους που δουλεύουν, αλλά θα μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της εξουσίας. Είμαστε η χώρα με τις περισσότερες Γενικές Γραμματείες και αυτό σημαίνει υψηλοί μισθοί στα στελέχη του κομματικού μηχανισμού είτε της Ν.Δ., είτε του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το ποιος κυβερνάει.

-Εμείς λέμε ψαλιδίστε τους δυο μεγάλους, μειώστε τα ποσοστά τους για να μπορεί το Ποτάμι να επιβάλει κανόνες. Γιατί εάν αυτοί φύγουν μπροστά και το Ποτάμι πάρει ένα 5%, δεν θα έχουμε πολλά περιθώρια να διαπραγματευτούμε μαζί τους. Αλλά εάν το Ποτάμι έχει ένα 10% και τα κόμματα τα λεγόμενα εξουσίας έχουν από 25% τότε θα μας ακούσουν, γιατί θα καταλάβουν ότι ο λαός έδωσε το πράσινο φως σε μια καινούργια ανερχόμενη δύναμη.

- Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της υγείας και της παιδείας. Ήμασταν οι πρώτοι στη Βουλή που δηλώσαμε την αντίθεση μας στο ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία. Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση; Ενδιαφέρεστε για την πλουτοκρατία. Έχουν στο μυαλό τους ότι η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα απευθύνεται στα παιδιά των πλουσίων. Βέβαια τώρα που έχουν καταλάβει τι λάθος κάνανε αρχίζουν και λένε ότι θα το αλλάξουν. Έβαλαν όμως και έναν δεύτερο απαράδεκτο φόρο. Το 23% στα γηροκομεία. Μιλάμε για κάποιους ανθρώπους, πλουσιόπαιδα κατά βάση, που δεν αντιλαμβάνονται ποια είναι η πραγματική ζωή, τι σημαίνει ο παππούς στο γηροκομείο, τι σημαίνει να έχεις ανάγκη να πάει το παιδί σου σε ένα φροντιστήριο για να έχει ένα καλύτερο μέλλον.

- Οι άνθρωποι κάνουν την κυβέρνηση, όχι οι τίτλοι. Ο θεσμός του δημάρχου, του υπουργού, του Γενικού Γραμματέα, μπορεί να είναι ουσιαστικός εάν πετύχεις καλό άνδρα και μπορεί να είναι εις βάρος της χώρας αν πετύχεις ένα μπαγαπόντη, έναν απατεώνα, έναν που θέλει να τα κονομάει, που είναι ανίκανος. Οι θεσμοί από μόνοι τους δεν λένε τίποτα. Το θέμα είναι ο άνθρωπος. Εμείς λοιπόν πως θα δώσουμε μάχη για να υπάρξει ένα Υπουργικό Συμβούλιο πατριωτών, αποφασισμένων ανθρώπων, επαϊόντων που ξέρουν τη δουλειά τους.

-Ποιος Έλληνας πίστεψε ότι ο Χαϊκάλης θα έλυνε το ασφαλιστικό; Το είπε ο Τσίπρας, ο οποίος ήξερε για την offshore. Δεν μπόρεσε το κόμμα του να τον καλύψει και τον βγάζει λίγο στην άκρη μήπως και τον ξεχάσουμε. Ο Τσίπρας όμως τον έκανε Υπουργό και αυτό δείχνει παντελή άγνοια της πραγματικότητας. Τι εκτιμούσε, ότι ο Χαϊκάλης είναι η Μελίνα Μερκούρη της σύγχρονης πολιτικής; Να σας πω τι; Ήθελε να βολέψει τους συνεταίρους του συνεταίρου του και δεν τον ενδιέφερε το μέλλον της χώρας.

- Δεν παίζουμε με την ψήφο μας, γιατί βλέπω ότι υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις του χαβαλέ, ψεκασμένες καινούριες δυνάμεις- που εμφανίζονται και οι οποίες προσελκύσουν ψήφο. Η ψήφος είναι ότι σημαντικότερο έχουμε, γιατί πλέον πάρα πολλά πράγματα από τη ζωή μας καθορίζονται από αυτόν τους ανθρώπους που θα στείλουμε στη Βουλή και που θα κυβερνήσουν τον τόπο. Άρα αυτούς που ψηφίζεις πρέπει να τους έχεις σκεφτεί προσεκτικά.
-Στην πολιτική δεν έχεις να επιλέξεις πάντα ανάμεσα στο καλό και στο καλύτερο, μπορεί να έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο χειρότερα. Εάν λοιπόν το Ποτάμι έλεγε δεν ψηφίζω το μνημόνιο του Τσίπρα, θα μας ακολουθούσε και η Νέα Δημοκρατία, γιατί θα φοβόταν ότι θα παίρναμε όλη τη δόξα του νέου αντιμνημονιακού αγώνα. Μετά θα μας ακολουθούσε και το ΠΑΣΟΚ και αυτή η συμφωνία δε θα υπογραφόταν και εάν δεν υπογραφόταν σήμερα θα μιλάγαμε σε μία χώρα που θα ζούσε με τη δραχμή. Άρα η απάντηση είναι στους λίγους πατριώτες που με ρωτάνε «γιατί το ψήφισες Θεοδωράκη», είναι ότι επέλεξα το λιγότερο κακό για τη χώρα εκείνη τη στιγμή.

-Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει στην επόμενη Βουλή κανέναν νέο φόρο, αυτό να το εκλάβετε ως δέσμευση. Γιατί έχουμε εντοπίσει τα σημεία της σπατάλης, και μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποια από τα λεφτά που χρειαζόμαστε χτυπώντας τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή. Υπολογίζουμε ότι χάσαμε τα τρία τελευταία χρόνια από τη φοροδιαφυγή, 15 δις..

- Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία αλλά παράλληλα να διορθώσουμε και τα λάθη του Τσίπρα. Να βελτιώσουμε το πρόγραμμα ώστε να γίνει πιο κοινωνικά δίκαιο. Αυτό το κλείσιμο του ματιού που υπονοεί ότι μπορεί και να μην το εφαρμόσουμε σημαίνει ότι «κοίτα να δεις, βγάλε με εμένα, να ζήσω τέσσερα καλά χρόνια στην εξουσία και μετά άσε τους άλλους να τραβιούνται μ’ ένα καινούριο μνημόνιο». Αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τα μνημόνια πρέπει να κάνουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά, να μειώσουμε το σπάταλο κράτος, να δώσουμε χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να δημιουργήσουμε δουλειές. Ο τρόπος και η μέθοδος μπορεί κάποιες στιγμές να αλλάζει, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν. Εάν συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά θα έρθει και το επόμενο μνημόνιο.

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, πριν την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν το δικό τους στίγμα για το διακύβευμα της κάλπης, θέτουν τα δικά τους πολιτικά διλήμματα ενόψει των εκλογών και επιχειρούν να συσπειρώσουν ευρείες κοινωνικές βάσεις για τα μείζονα ζητήματα αυτής της ιδιαίτερης προεκλογικής ατζέντας, αλλά και τους εκλογικούς στόχους και το μετεκλογικό σχεδιασμό του Ποταμιού. Απόψε έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τον Πρόεδρο του κόμματος τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, που φιλοξενούμε εδώ απόψε στο στούντιο της τηλεόρασης CRETA.
Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Καλώς ορίσατε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μεγάλη μου χαρά.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Και δική μας.
Θέλω με αφορμή και την παρουσία σας στην Κρήτη, να σας ρωτήσω ειδικότερα για τους εκλογικούς σας στόχους στο νησί και να σχολιάσετε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξαν μια εκλογική περιφέρεια της Κρήτης, το Ηράκλειο συγκεκριμένα, για να τεθούν επικεφαλής στις εκλογικές λίστες των κομμάτων τους.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ χαίρομαι που έρχονται εδώ. Χαίρομαι που η Κρήτη θα έχει τρεις υποψήφιους αρχηγούς, όπως φαίνεται. Δύο στο Ηράκλειο και εμένα στα Χανιά. Σημασία έχει όμως ότι όταν έρχεσαι, όταν αποφασίζεις να έρθεις στην Κρήτη, πρέπει να έχεις πάρει κάποιες αποφάσεις. Δηλαδή επί παραδείγματι, θα πρέπει να ξέρεις ότι αναμετράσαι με ένα τόπο που έχει τόλμη, γνώση, δύναμη, αλλά του αρέσουν και οι αλήθειες.
Θα πρέπει δηλαδή να έχουν αποφασίσει ότι θα πολιτευθούν με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που τους έχουμε συνηθίσει και πολύ φοβάμαι ότι οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης εκπροσωπούν ουσιαστικά ένα τύπο πολιτικής που δεν πάει και πολύ στους Κρητικούς.
Δηλαδή είναι η πολιτική των υποσχέσεων και των ψεμάτων. Πρέπει να αλλάξουν λοιπόν μυαλά εάν θέλουν να περνάνε καλά στην Κρήτη.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Εσείς αυτές τις αποφάσεις που μας λέτε τις είχατε πάρει και το Γενάρη, όταν για πρώτη φορά είχατε τεθεί επικεφαλής του κόμματος; Στα Χανιά είναι η δεύτερη φορά.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι μπορείς να το κατηγορήσεις για πολλά πράγματα. Κάποιοι μας λένε ότι είμαστε κυνικοί, λέμε τα πράγματα σκληρά κλπ. Αλλά κανείς δεν έχει βρεθεί να μας πει ότι λέμε ψέματα και ότι δώσαμε υποσχέσεις. Όπως ξέρεις, έχουμε από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί στα προβλήματα της Κρήτης και της χώρας με απόλυτη σαφήνεια. Δεν μας αρέσουν οι υποσχέσεις. Δεν μας αρέσει ο παλιός ψεύτικος κόσμος. Και προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά.
Το έχουμε καταφέρει και αυτό είναι ξέρετε λίγο επιζήμιο για τους πολιτικούς, γιατί στα καφενεία, στα χωριά θέλουν να ακούν ωραίες κουβέντες, να ακούν υποσχέσεις, αλλά επειδή εγώ θέλω να είμαι καθαρός και την επόμενη μέρα να μπορώ να αντικρίσω πάλι τους πατριώτες μου, έχω επιλέξει τον άλλο δρόμο. Το δρόμο του να λέω αυτό που πιστεύω, να λέω αυτό που είναι η πραγματικότητα για μένα, αυτό που είναι η αλήθεια και όχι αυτό που απλώς μαζεύει ψήφους.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Ναι, αλλά γιατί εντοπίζετε μια τέτοια διάθεση από τους πολιτικούς σας αντιπάλους και όχι καλή πρόθεση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα γιατί το αποδεικνύει η ιστορία τους. Εάν είχαν εμφανιστεί τώρα, θα λέγαμε ναι όντως μπορεί να λένε διάφορες απόψεις και θα δούμε εάν θα ισχύσουν. Αυτά που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από 7 μήνες έγιναν; Τίποτα δεν έγιναν.
Αυτά που η Ν.Δ. είχε υποσχεθεί πολύ παλιότερα στην Κρήτη, έγιναν; Ούτε αυτά έγιναν. Να σας πω κάτι, δεν θέλω πολύ να μιλάμε για το παρελθόν, αλλά νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι και η Κρήτη είναι γεμάτη από υποσχέσεις. Αποτέλεσμα όμως μηδέν.
Οι πολιτικές αποφάσεις είναι πάντα σχεδόν στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υπόσχονται οι πολιτικοί μας.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Ειδικότερα για την Κρήτη, θέλω να τα κουβεντιάσουμε για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, τα μεγάλα έργα και στη συνέχεια, μιας και βρισκόμαστε στον αστερισμό των debate και επειδή πολλοί αρχηγοί μαζευτήκατε υποψήφιοι στην Κρήτη, να το πω έτσι πολύ απλά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τραπέζι, μια κουβέντα με την δική σας παρουσία, με του κ. Μεϊμαράκη, του κ. Τσίπρα με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα, θέματα που αφορούν στην Κρήτη; Μια άτυπη τηλεμαχία μόνο σε τοπικό επίπεδο;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με μεγάλη μου χαρά. Από τη στιγμή που είναι αρχηγοί και κατεβαίνουν στην Κρήτη, εμείς είμαστε διατεθειμένοι και δίνουμε τη δυνατότητα στους Κρητικούς δημοσιογράφους να οργανώσουν debate και ο Θεοδωράκης θα είναι εδώ.
Φοβάμαι όμως ότι ο Μεϊμαράκης και ο Τσίπρας δεν θα είναι εδώ. Πολύ το φοβάμαι.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Πάντως εμείς με μεγάλη μας χαρά να σας φιλοξενήσουμε και θα ήταν και πάρα πολλά πράγματα που θα είχαμε να πούμε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οργανώστε το.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Θα το επιχειρήσουμε.
Στις εκλογές του Γενάρη -θέλω να πάμε πίσω μερικούς μήνες- το Ποτάμι συμμετέχοντας τότε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, είχε καταφέρει να εκλέξει δυο βουλευτές στο νησί. Ένα στο Ηράκλειο τον κ. Δανέλλη και εσάς στα Χανιά. Οι στόχοι σας για τις επικείμενες εκλογές σε τοπικό επίπεδο, όχι μόνο ως προς τις έδρες, αλλά και γενικότερα τους πολιτικούς συσχετισμούς ποιοι είναι;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω την αίσθηση ότι και στο Ηράκλειο και στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο θα αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Είμαι σίγουρος. Ο εκλογικός νόμος είναι λίγο παράξενος. Με το τι θα συμβεί με τους βουλευτές δεν μπορεί να είμαι σίγουρος.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Γι’ αυτό δεν θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στις έδρες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και καλά κάνετε. Αυτό όμως που σας διαβεβαιώ και αυτό είναι το μήνυμα που παίρνουμε από όλα τα μέρη του νησιού είναι ότι ο κόσμος έρχεται στο Ποτάμι, μπαίνει στο Ποτάμι. Υπάρχει μια πόλωση τις τελευταίες μέρες, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λύση βρίσκεται ή στο άσχημο παρελθόν της Ν.Δ., ή στο πολύ γνώριμο άσχημο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η λύση δεν βρίσκεται στο παρελθόν. Η λύση βρίσκεται στο μέλλον και νομίζουμε ότι η Κρήτη θα είναι πρωτοπόρα σε αυτή την προσπάθεια. Να αποδείξει δηλαδή ότι η χώρα έχει ανάγκη από νέα πολιτικά πρόσωπα, από νέους πολιτικούς, όχι για κανένα άλλο λόγο, γιατί αυτοί οι πολιτικοί δεν κουβαλάνε τις δεσμεύσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Εδώ όμως υπάρχουν και κάποιες λεπτές ισορροπίες για την περίφημη ψήφο διαμαρτυρίας. Προσδοκάται και σε αυτή;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Δεν θέλω και νομίζω ότι όσο μεγαλώνουμε, εννοώ ως λαός, όσο η δημοκρατία φορτώνει χρόνια στην πλάτη μας, πρέπει να φύγουμε από τη λογική της άρνησης και της διαμαρτυρίας. Να ψηφίσουμε θετικά. Να ψηφίζουμε επειδή έχουμε μελετήσει, στο βαθμό που μπορούμε, τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων και να δίνουμε επιβεβαίωση σε αυτές τις απόψεις. Δεν θέλω να πάρω αρνητική ψήφο. Δεν θέλω να πει κάποιος ότι ναι θα διαμαρτυρηθώ.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Δηλαδή δεν μου κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μου κάνει η Ν.Δ., θα ψηφίσω το Ποτάμι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μπορούσαμε και νομίζω ότι θα είναι μια κατάκτηση, να πάμε σε μια θετική ψηφοφορία. Να αναμετρηθούμε στις απόψεις, να αναμετρηθούμε στα σχέδια μας για τη χώρα, τις λύσεις που προτείνουμε για τη χώρα και με βάση αυτή την αναμέτρηση, να ψηφίσει ο κόσμος το Ποτάμι.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Για να κλείσουμε το πρώτο κεφάλαιο που αφορά στην Κρήτη, θεωρείτε, ή προσδοκάτε ότι θα κεφαλαιοποιήσετε με την παρουσία σας στο νησί γενικότερα ως βουλευτής Χανίων;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από τους Χανιώτες εξαρτάται κατ’ αρχήν να εκτιμήσουν ότι το Ποτάμι έβγαλε δυο βουλευτές στα Χανιά που ήταν δυο από τους 17 βουλευτές που κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη. Ο ρόλος μας ήταν πολύ σημαντικότερος από το 6% που πήραμε. Και θα σας το πω έτσι όπως το αισθάνομαι.
Νομίζω ότι αυτό το 6% που πήρε το Ποτάμι ήταν το πιο χρήσιμο 6% στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Φαντάζεστε τη συνεδρίαση της Βουλής, την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής χωρίς το Ποτάμι; Φαντάζεστε τις μάχες για την Ευρώπη χωρίς το Ποτάμι; Θέλετε να κάνετε ένα flash back; Θέλετε να πιστέψετε στο παρελθόν; Πιστεύετε ότι εάν δεν υπήρχε το Ποτάμι, ότι αυτή η Βουλή η προηγούμενη, θα είχε ενωθεί σε μια ευρωπαϊκή πορεία; Μήπως είναι το Ποτάμι που την ένωσε;
Και να σας πω γιατί την ένωσε το Ποτάμι. Ξέραμε τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πειραματιζόταν και από εδώ και από εκεί. Το παλιό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν τα δικά τους μνημόνια και απωθημένα. Και έψαχναν αφορμή να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν λέγανε; Αυτό δεν λέγανε και οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης; Εμείς λοιπόν ήμασταν στη Βουλή και είπαμε ότι αυτό που προέχει δεν είναι να ηττηθεί σε μια ψηφοφορία ο Τσίπρας. Αυτό που προέχει είναι να σώσουμε τη χώρα.
Εκτιμώ δηλαδή ότι χωρίς το Ποτάμι η θέση της χώρας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Και ίσως να μην είχαμε αποφύγει την πολύ – πολύ μεγάλη καταστροφή.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Σε αυτό που είπατε περί εκδίκησης, εγώ θέλω να βάλω στη συνέχεια θα το κουβεντιάσουμε και τα περί αριστερής παρένθεσης και να ζητήσω και την άποψή σας. Θέλω να πάμε όμως πρώτα στις δημοσκοπήσεις οι οποίες πέρα από το εκλογικό θρίλερ της κορυφής, καταγράφουν και ένα ντέρμπι για την τρίτη θέση. Είναι αυτή η τρίτη θέση, ένας εκλογικός στόχος για εσάς; Επειδή πολλοί τον ευαγγελίζονται για τον περίφημο τρίτο πόλο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ποτάμι μπορεί να είναι τρίτη δύναμη της χώρας. Υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δίνουν μια προτεραιότητα στη Χρυσή Αυγή.
Η εκτίμησή μου είναι ότι θα ξεπεράσουμε τη Χρυσή Αυγή και θα πάμε αρκετά ψηλά. Σας λέω όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών, τόσο ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να βάλει μια νέα δύναμη χωρίς βαρίδια στο πολιτικό προσκήνιο. Δεν πιστεύω ότι θα αυξήσει τα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή και δεν θέλω να το πιστέψω ότι ίσως να αυξήσει τα ποσοστά της και εις βάρος του Ποταμιού.
Πιστεύω δηλαδή ότι οι δημοκράτες Έλληνες θα δώσουν μια απάντηση. Η χώρα χρειάζεται μια δυνατή κυβέρνηση και αυτή δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξει ένας νέος δυνατός πόλος, εάν δεν υπάρξει δηλαδή το Ποτάμι, ώστε να μη μπορεί το πρώτο κόμμα να παζαρεύει με διάφορα μικρά κόμματα για να κερδίζει ο δικός του μηχανισμός.
Το σχέδιό μου είναι απλό. Ένα Ποτάμι δυνατό που με βάση το οποίο θα συρθούν σε συζητήσεις οι δυο μεγάλοι για να κάνουμε μια μεγάλη κυβέρνηση. Όχι να μοιράσουμε τις έδρες και τα υπουργεία, αλλά να κάνουμε μια δυνατή κυβέρνηση με βάση ένα πρόγραμμα. Τα 10 γνωστά σημεία του Ποταμιού.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Θα τα πούμε και αυτά. Επίσης κρατάω σε αστερίσκο το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή που αναπτύξατε και θέλω να πάμε στις μετεκλογικές συνεργασίες.
Έχετε δηλώσει και σας κατηγορούν γι’ αυτό, ότι μπορείτε να συνεργαστείτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Ν.Δ. Ερώτηση: δεν είναι αυτό πολιτικά αδόκιμο; Έλα μωρέ όποιος και αν είναι πρώτος, το Ποτάμι μπορεί να συνεργαστεί;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Πρώτον, δεν έχουμε πει ότι θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε είναι πρώτος και με οποιεσδήποτε συνθήκες. Αρχικά να είσαστε πολύ μετρημένος, γιατί μπορεί να συνεργαστεί η Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Κι αυτό θέλω να το κουβεντιάσουμε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μη το θεωρήσετε απίθανο σενάριο. Γιατί μοιάζουν κατά βάθος σε πολλά πράγματα: στο πώς αντιλαμβάνονται το μοίρασμα της εξουσίας, πώς αντιλαμβάνονται τους διορισμούς, το παλαιοκομματικό σύστημα στο δημόσιο. Μοιάζει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ.
Εμείς τι λέμε; Εμείς δεν λέμε ότι θα συνεργαστούμε με κάθε τρόπο με τον πρώτο. Εμείς λέμε όμως ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές. Συμφωνούμε; Υπάρχει κάποιος Έλληνας που να λέει ότι θα ξαναέχουμε εκλογές και είναι σωστό να ξαναέχουμε εκλογές; Όχι. Κανείς δεν θέλει κι άλλες εκλογές.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Οι δημοσκοπήσεις έχουν μετρήσεις που λένε ότι όντως οι πολίτες εκφράζουν ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Γεγονός.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα είναι τρελός κάποιος να θέλει εκλογές. Άρα, αυτό είναι το πρώτο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε κυβέρνηση υπ’ αυτή την διαδικασία.
Το δεύτερο είναι ότι ο εκλογικός νόμος δίνει μια απόλυτη προτεραιότητα στο πρώτο κόμμα. Άρα η υποχρέωση του τρίτου κόμματος είναι να συζητήσει με το πρώτο κόμμα. Είναι υποχρέωσή μας. Το εάν θα κάνουμε κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από τα μυαλά που θα κουβαλάνε.
Εμείς δεν θα κάνουμε κυβέρνηση για να μοιραστούμε τα υπουργεία. Σας είπα, θα κάνουμε κυβέρνηση υπό το πρίσμα μιας νέας χώρας. Μόνο με τη λογική ότι χτίζουμε μια καινούργια κατάσταση για τη χώρα, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με το πρώτο κόμμα.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Υπάρχει και κάτι άλλο. Είδα με προσοχή τα προεκλογικά σποτ του κόμματός σας με τα οποία ρωτάτε τους πολίτες, παράδειγμα, εάν θα επιλέξουν να κυβερνήσουν τη χώρα βαρόνοι ή συνιστώσες, αν θα εκλέξουν τα παιδιά από τα πολιτικά τζάκια ή τον κομματικό σωλήνα και εάν θα επιλέξουν με κριτήριο ποιανού συγγενής θα διοριστούν.
Ναι, αλλά με αυτούς εσείς λέτε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε. Με ποιους; Με τους βαρόνους; Με τι συνιστώσες; Με τα τζάκια; Με ποιους;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον, να δεχτείτε ότι τα πράγματα είναι κάπως έτσι πάντως. Δηλαδή η αντίθεση είναι θα πάω με τους συγγενείς της Ν.Δ., ή με τους συγγενείς του Τσίπρα στο δημόσιο; Αυτό είναι το δίλημμα που θέτουν, γιατί έχουν συμπεριφερθεί και οι δυο με τον ίδιο τρόπο απέναντι στον ελληνικό λαό.
Τώρα, θα μου πεις ότι αφού είναι τόσο κακά τα πράγματα, τι γυρεύεις εσύ; Έχουμε άλλη λύση; Θα εισάγουμε πολιτικούς; Ή θα αφήσουμε αυτούς τους πολιτικούς να καταστρέψουν τη χώρα; Εμείς τι λέμε λοιπόν; Ψαλιδίστε τους δυο μεγάλους, μειώστε τα ποσοστά, κόψτε τους λίγο τα φτερά για να μπορεί το Ποτάμι να επιβάλει κανόνες. Γιατί όντως εάν αυτοί φύγουν μπροστά και το Ποτάμι πάρει ένα 5%, δεν έχεις πολλά περιθώρια να διαπραγματευτείς μαζί τους.
Αλλά εάν το Ποτάμι έχει ένα 10% και τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας έχουν ένα 25% θα μας ακούσουν; Θα μας ακούσουν, γιατί θα καταλάβουν ότι ο λαός έδωσε το πράσινο φως σε μια καινούργια ανερχόμενη δύναμη. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει σήμερα κατανοητό. Ότι το Ποτάμι μπορεί να είναι η ανερχόμενη δύναμη για να αλλάξει η πολιτική στη χώρα μας, η πολιτική στην κοινωνία.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Σε ποια ιδεολογική βάση όμως συνεργασία κ. Πρόεδρε; Τελείως διαφορετική η πολιτική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλη η πολιτική προσέγγιση από τη Ν.Δ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, γιατί το λέτε αυτό; Πολλές κυριακάτικες εφημερίδες, το είδα και στην Αγορά και στην Καθημερινή, είχαν κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Είχαν τις διακηρύξεις του Μεϊμαράκη και τις διακηρύξεις του Τσίπρα. Ο ίδιος διαφημιστής το έκανε. Τα ίδια πράγματα λέγανε. Ελαφρύνσεις στους αγρότες, λεφτά στην περιφέρεια, θα κόψουμε τους φόρους, θα δώσουμε λεφτά στην υγεία. Ποια είναι η διαφορά;
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Ναι, αλλά εσείς λέτε κάτι άλλο από αυτά;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς βέβαια. Εμείς λέμε ότι αυτά που σας λένε είναι ψέματα. Δεν θα σας κόψουν τους φόρους γιατί η Ν.Δ. κυβέρνησε και δεν έκοψε τους φόρους, τους αύξησε. Γιατί αύξησε τους φόρους; Και ποια είναι η διαφορά μας; Γιατί δεν έχει πρόγραμμα, για να μειώσει τη σπατάλη στα ρετιρέ της εξουσίας.
Εμείς έχουμε πει πώς θα μειώσουμε το κράτος. Δεν θα μειώσουμε το κράτος με την έννοια να κυνηγήσουμε τους υπαλλήλους που δουλεύουν, αλλά θα μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της εξουσίας. Είμαστε η χώρα με τις περισσότερες Γενικές Γραμματείες. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει υψηλοί μισθοί στα στελέχη του κομματικού μηχανισμού είτε της Ν.Δ., είτε του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το ποιος κυβερνάει.
Λέμε λοιπόν ότι αυτά που υπόσχονται, τα δέκα πράγματα που υπόσχεται ο καθένας, είναι ακριβώς τα ίδια, είναι υποσχέσεις. Εμείς λέμε μην πιστεύεις αυτά και προσπάθησε για μια φορά, που είναι πολύ σημαντική για τη χώρα, να ενισχύσεις τις δυνάμεις της αλήθειας.
Αυτό είναι το απλό σύνθημα που μεταφέρει το Ποτάμι στον ελληνικό λαό.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Έστω ότι τους καταλογίζετε ορθώς εάν θέλετε, το αμαρτωλό τους, σε εισαγωγικά, παρελθόν. Εσείς δεν λέτε ναι, να ενισχυθούν οι δομές της υγείας; Ναι, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας; Ναι να γίνουν παρεμβάσεις στον τουρισμό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω ποια είναι η διαφορά μας. Είπατε για την υγεία. Ο κ. Τσίπρας για να τα έχει καλά με τον κ. Λαφαζάνη άφησε τον κ. Λαφαζάνη να δώσει ένα επιπλέον επίδομα στους εργαζόμενους του κ. Φωτόπουλου. Το θυμάστε; Αυτό που λέγαμε τα σάντουιτς του Φωτόπουλου.
Ξέρετε γιατί λεφτά μιλάμε; Να σας πω εμείς που τα υπολογίσαμε. Είναι 1.000 γιατροί και 2.000 νοσοκόμες. Σας ρωτώ εγώ η χώρα έχει ανάγκη τα σάντουιτς του κ. Φωτόπουλου ή είχε 2.000 νοσοκόμους; Το νοσοκομείο εδώ στο Ηράκλειο και το νοσοκομείο στα Χανιά, όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, από τι υποφέρουν; Ντουβάρια έχουν, μηχανήματα έχουν, υπάρχουν από κάποιες ελλείψεις, έχω ενημερωθεί, αλλά έχουν. Τι δεν έχουν; Δεν έχουν κυρίως νοσοκόμους. Και δεν έχουν και κάποιους γιατρούς. Αυτό πώς θα αντιμετωπιστεί από μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ταϊζει τις συντεχνίες;
Να σας πω κάτι. Η Ν.Δ. στην αρχή και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να διορίσει τους νοσοκομειακούς του ΑΣΕΠ. Δεν το έκαναν. Ξέρετε γιατί δεν το έκαναν; Γιατί δεν είναι δικά τους παιδιά, είναι από το ΑΣΕΠ. Σου λέει για ποιο λόγο να πιεστώ εγώ να το κάνω; Υπάρχει λοιπόν μια διαφορά νοοτροπίας.
Κάποιοι λένε να ενισχύσουμε την υγεία. Εμείς λέμε να πως θα ενισχύσουμε την υγεία. Έχουμε συγκεκριμένες υποδείξεις και αυτό μπορεί να συνεχιστεί σε όλα τα ζητήματα. Μπορεί να συνεχιστεί στην παιδεία, ήμασταν οι πρώτοι στη Βουλή, και δεν μου αρέσει που το λέω αυτό αλλά δεν είναι όμως και εύκολο να το κρύψω, όταν ήρθε το χαρτί του Τσίπρα στη Βουλή, τους είπαμε 23% στα ιδιωτικά σχολεία;
Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση εκείνες τις μέρες; Ενδιαφέρεστε για την πλουτοκρατία; Έχουν στο μυαλό τους ότι τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια, τα ωδεία που πηγαίνουν τα παιδιά στο Ηράκλειο, ο χορός που πηγαίνουν στα Χανιά, ότι είναι η πλουτοκρατία. Έχουν στο μυαλό τους ότι η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι δυο μεγαθήρια στην Αθήνα που πηγαίνουν τα παιδιά των πλουσίων.
Δεν είναι έτσι. Τα παιδιά των πλουσίων – πλουσίων, δεν πηγαίνουν καν σχολείο στην Αθήνα. Βρίσκουν τρόπο και σπουδάζουν κατευθείαν στο εξωτερικό. Και τέλος πάντων, θα πρέπει να βγάλουν τις παρωπίδες, να πλύνουν λίγο τα μάτια τους, να σκεφτούν λίγο με όρους πραγματικότητας.
Και βάλανε λοιπόν, το είπε και η Κομισιόν, βγήκαν οι διαπραγματευτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το είπαν, ότι μας είπαν μόνοι τους να βάλουνε φόρο 23%. Και βέβαια τώρα που έχουν καταλάβει τι λάθος κάνανε αρχίζουν και λένε ότι θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε.
Να σας μιλήσω για το δεύτερο φόρο. 23% στα γηροκομεία. Μιλάμε για κάποιους ανθρώπους, πλουσιόπαιδα κατά βάση που δεν αντιλαμβάνονται ποια είναι η πραγματική ζωή, τι σημαίνει ο παππούς στο γηροκομείο, τι σημαίνει να έχεις ανάγκη να πάει το παιδί σου σε ένα φροντιστήριο για να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Και λένε 23%. Οι απαίδευτοι άνθρωποι κάνουν αυτά τα λάθη. Αυτά τα λάθη που έκανε ο Τσίπρας είναι τα λάθη των πλουσιόπαιδων, των απαίδευτων και μπορώ να σας πω και πολλά άλλα.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Ναι, αλλά αυτή τη συμφωνία δεν τη στηρίξατε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, γιατί αποκαλύπτονται ένα – ένα τα πράγματα. Δύο δισεκατομμύρια ήταν το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την Πληροφορική. Δεν το είχαμε ξοδέψει.
Χάσαμε περίπου 1 δισεκατομμύριο. Το αντιλαμβάνεστε το νούμερο; Και τον Ιούλιο στη διαπραγμάτευση που μπορούσαμε να θέσουμε την παράταση του ΕΣΠΑ για να μη χαθούν αυτά τα λεφτά, δεν είπαμε λέξη και να σας πω και κάτι που συνδέεται και με την Κρήτη.
Δεν ξέρω εάν πρέπει να το πω, αλλά θα το πω. Ο Χριστοδουλάκης δεν είναι μαζί μας. Είναι υποψιασμένος άνθρωπος όμως και πήγε στο υπουργείο του και είδε ότι χάνουμε λεφτά από το ΕΣΠΑ. Η πρώτη ενέργειά του λοιπόν και καλώς …..
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Λέτε για το νέο Υπουργό Οικονομίας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ο Νίκος Χριστοδουλάκης είπε, και το ξέρω ότι το έκανε γιατί με ενημέρωσε, ότι θα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να μη χάσουμε τα λεφτά του ΕΣΠΑ που δεν κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και υπάρχει διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Χριστοδουλάκης υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και ασχολείται με πράγματα που θα ασχοληθεί η επόμενη κυβέρνηση.
Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Ας χαθούν τα λεφτά για να μην αποδειχτεί ότι εμείς ήμασταν ανίκανοι. Αυτή είναι η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Και έρχεται να προστεθεί σε μια χώρα πληγωμένη από τα λάθη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Και επειδή είδα τον κ. Μεϊμαράκη, που πέρασε πολύ καλά και στο Ηράκλειο, τσικουδιές, μαντινάδες, μαντήλια.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Είναι μια παράδοση στους πολιτικούς αρχηγούς που επισκέπτονται την Κρήτη.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ωραίο να περνάμε καλά, αλλά οφείλουμε να λέμε και κάποιες αλήθειες. Είπε στην Κρήτη ο Μεϊμαράκης ποιους θα κάνει υπουργούς; Είπε έναν, δυο, τρεις; Δεν σου λέω να τους πει όλους. Με ποιους θα κυβερνήσει ο Μεϊμαράκης; Με αυτούς που κυβέρνησε την προηγούμενη περίοδο και είδαμε την κατάντια της χώρας;
Είναι ένα κόμμα εξουσίας και θα κληθεί στις 21 του μήνα ή ο ένας, ή ο άλλος να μας κυβερνήσουν. Με ποιους θα μας κυβερνήσουν;
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Θα είναι ένας από τους όρους αν μπείτε σε κυβερνητικό σχηματισμό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Εμείς λέμε ….
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Για το ποιοι θα αναλάβουν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Και το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Ότι εμείς είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και δεν πάμε πίσω. Οι δικές μας αρχές έρχονται από την κοινωνία. Τι έχουμε πει από την πρώτη στιγμή; Οι άνθρωποι κάνουν την κυβέρνηση, όχι οι τίτλοι. Ο θεσμός του δημάρχου, του υπουργού, του Γενικού Γραμματέα, μπορεί να είναι ουσιαστικός εάν πετύχεις καλό άνδρα και μπορεί να είναι εις βάρος της χώρας αν πετύχεις ένα παγαπόντη, έναν απατεώνα, έναν που θέλει να τα κονομάει, έναν που είναι ανίκανος.
Οι θεσμοί από μόνοι τους δεν λένε τίποτα. Το θέμα είναι οι άνθρωποι. Εμείς λοιπόν θα δώσουμε μια μάχη για να υπάρξει ένα υπουργικό Συμβούλιο πατριωτών, αποφασισμένων ανθρώπων, επαϊόντων που ξέρουν τη δουλειά τους.
Έβαλε ο Τσίπρας, για το Θεό, γιατί νομίζω ότι μας περιπαίζει περισσότερο από όσο αντέχουμε, έβαλε υπουργό που να ασχολείτε με το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και το πιο δύσκολο που είναι το ασφαλιστικό;
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Γεγονός.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιος Έλληνας μπορεί να πει ότι ο Χαϊκάλης θα έλυνε το ασφαλιστικό; Το είπε ο Τσίπρας. Και ήξερε για την offshore. Ήξερε για όλα αυτά τα πράγματα και ακόμη και αυτή τη στιγμή, δεν μπόρεσε το κόμμα του να τον καλύψει και τον βγάζει λίγο στην άκρη μήπως και τον ξεχάσουμε.
Και ο Τσίπρας τον έκανε Υπουργό. Και νομίζω ότι αυτό δείχνει παντελή άγνοια της πραγματικότητας. Δεν μπορείς να έχεις σε αυτή τη χώρα αυτό το ασφαλιστικό πρόβλημα και να λες θα κάνω τον Χαϊκάλη υπουργό να λύσει το πρόβλημα.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Καλά, ακόμη δεν ανέλαβε να λύσει όλο το κομμάτι, που είχε πολιτικούς προϊσταμένους, αλλά ….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος. Ήταν υπεύθυνος για το ασφαλιστικό.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Σωστό είναι αυτό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή την απάντηση λοιπόν ο Τσίπρας πρέπει να τη δώσει στον ελληνικό λαό. Τι εκτιμούσε; Ότι ο Χαϊκάλης είναι η Μελίνα Μερκούρη της σύγχρονης πολιτικής; Ότι είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πολιτική; Τι εκτιμούσε; Να σας πω όμως δεν τον ενδιέφερε. Ήθελε να βολέψει τους συνεταίρους του συνεταίρου του και δεν τον ενδιέφερε το μέλλον της χώρας.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Έχω δύο ακόμη ερωτήματα για τις μετεκλογικές συνεργασίες, για να κλείσουμε το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να περάσουμε και στα υπόλοιπα. Επαναφέρω τον αστερίσκο, η παράμετρος Χρυσή Αυγή θα παίξει ρόλο στις μετεκλογικές συνεργασίες; Το γεγονός δηλαδή ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις εάν το Ποτάμι δεν είναι τρίτο κόμμα και είναι η χρυσή αυτή σε μία συνεργασία..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κακό του κεφαλιού μας.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Σε μία συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας να είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ένα άσχημο σενάριο αυτό και θα πρέπει ο ελληνικός λαός να το σκεφτεί σοβαρά.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Αυτό από μόνο του θα απέκλειε το σενάριο της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας; Όποιος κι αν είναι ο κορμός, όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δυσκολεύομαι να μπω σε αυτή την κουβέντα. Δε θέλω γιατί ίσως να ενισχύουμε λίγο το μύθο της Χρυσής Αυγής, πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Καλά, η Κρήτη δεν υποφέρει και πολύ απ΄ αυτό, έτσι; Ψηφίζουν ελάχιστα στην Κρήτη τη Χρυσή Αυγή.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Γεγονός είναι αυτό, πολύ χαμηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής έχουν καταγραφεί στην Κρήτη.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά είναι αφορμή να το πω: δεν παίζουμε με την ψήφο μας. Δεν παίζουμε με την ψήφο μας, γιατί βλέπω ότι υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις, δυνάμεις του χαβαλέ, ψεκασμένες καινούριες δυνάμεις που εμφανίζονται, οι οποίες προσελκύουν τους ψηφοφόρους. Είναι επικίνδυνο να παίζεις με την ψήφο σου.
Και το λέω και στους συμπατριώτες μου, και σε όλη την Ελλάδα, η ψήφος είναι ότι σημαντικότερο έχουμε, γιατί πλέον πάρα πολλά πράγματα από τη ζωή μας καθορίζονται από τον άνθρωπο που θα στείλουμε στη Βουλή, στην κυβέρνηση. Δεν είναι κλειστές οι οικονομικές δραστηριότητες, δεν είναι το χωριό, δεν είναι η πόλη, είναι η χώρα, είναι η Ευρώπη. Άρα αυτούς που στέλνεις στην Αθήνα κι αυτούς που στέλνεις στην Ευρώπη, πρέπει να τους προσέχεις πάρα πολύ.
Και να ψηφίζεις. Επιτρέψτε μου, γιατί έχουμε κι εδώ μία ευθύνη εμείς οι Κρητικοί, είχαμε μεγάλη αποχή. Δεν μπορούμε να έχουμε αποχή, δεν πρέπει να έχουμε αποχή, πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, πρέπει ο ένας να ταρακουνήσει τον άλλον, να πάρουμε τις αποφάσεις στα χέρια μας.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Αυτή η πολιτική συγκυρία, για να κλείσουμε το θέμα με τις μετεκλογικές συνεργασίες, το γεγονός δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, ευνοεί ευρείες συμμαχίες; Και γιατί όχι και στη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σωστό το ερώτημα, αλλά θα μου επιτρέψετε έναν μικρό πρόλογο. Λένε κάποιοι: Γιατί το ψήφισες; Γιατί το ψήφισες, αφού έχει λάθη γιατί το ψήφισες;
Στην πολιτική δεν επιλέγεις πάντα ανάμεσα στο καλό και στο καλύτερο, μπορεί να έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο χειρότερα. Λίγο χειρότερο και πολύ χειρότερο. Εάν λοιπόν το Ποτάμι έλεγε δεν ψηφίζω το μνημόνιο του Τσίπρα, θα μας ακολουθούσε και η Νέα Δημοκρατία, γιατί θα φοβόταν ότι θα παίρναμε όλη τη δόξα του νέου αντιμνημονιακού αγώνα.
Θα μας ακολουθούσε και το ΠΑΣΟΚ και αυτή η συμφωνία δε θα υπογραφόταν και εάν δεν υπογραφόταν σήμερα θα μιλάγαμε σε μία χώρα που θα ζούσε με τη δραχμή. Άρα η απάντηση είναι στους λίγους πατριώτες που με ρωτάνε «γιατί το ψήφισες Θεοδωράκη», ότι επέλεξα το λιγότερο κακό για τη χώρα εκείνη τη στιγμή.
Τώρα, αυτό που έγινε στη Βουλή, ότι ψηφίσαμε 220 άνθρωποι, είναι μια καλή αφορμή για επόμενες συνεργασίες και πρέπει να υπάρξουν επόμενες συνεργασίες. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα συμφωνούμε σε όλα, εμείς το ξεκαθαρίσαμε.
Επί παραδείγματι η συνήθης συμπεριφορά των παλιών κομμάτων εξουσίας να λύνουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας βάζοντας καινούριους φόρους, εμείς διαφωνούμε. Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει στην επόμενη Βουλή κανέναν νέο φόρο, αυτό να το εκλάβετε ως δέσμευση.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Ακόμη και αν βρεθείτε πάλι μπροστά στο δίλημμα ενός κακού κι ενός χειρότερου σεναρίου;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, κανένα δίλημμα δεν έχουμε γι΄ αυτό, κανένας νέος φόρος. Και να σας πω το γιατί; Γιατί έχουμε εντοπίσει τα σημεία της σπατάλης, μπορούμε δηλαδή τα λεφτά που θέλουμε τη στιγμή που θέλουμε να τα εξασφαλίσουμε χτυπώντας τη σπατάλη.
Και βέβαια, χτυπώντας τη φοροδιαφυγή. Ξέρετε για τι λεφτά μιλάμε; Ξέρετε τι λεφτά υπολογίζουμε ότι χάσαμε τα τρία τελευταία χρόνια από τη φοροδιαφυγή; Είναι 15 δισεκατομμύρια, πολλά λεφτά.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Το θέμα είναι ότι τα αναζητάμε δεκαετίες τώρα και αδυνατούμε να τα βρούμε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι γιατί; Γιατί; Γιατί διώξανε το Θεοχάρη; Γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έδιωξαν το Θεοχάρη εν μία νυχτί; Μήπως δεν ήταν αυτό που θέλανε οι ίδιοι, δηλαδή να ανακαλύπτει τη μικρή και τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τη μικρή και τη μεγάλη διαπλοκή;
Εμείς έχουμε σχέδιο για τη φοροδιαφυγή και το σχέδιο δεν είναι να κυκλοφορούν με κάμερες οι τουρίστες, όπως προσπαθούσε να μας πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τώρα μπορεί να γελάμε αλλά αυτές ήταν η πολιτική τους, αυτά έλεγαν. Να έχουν μικρόφωνα στα πέτα οι τουρίστες και να μας παρακολουθούν.
Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπάρχουν σχέδια και λύσεις. Υπάρχουν λύσεις για τον ΦΠΑ, για τη φορολογία. Κάποιοι φόροι πρέπει να μειωθούν, αλλά αυτό θέλει μια συντεταγμένη και απαοφασισμένη πολιτική ηγεσία, η οποία ξέρει τι της γίνεται και η οποία έχει δουλέψει και κάποια στιγμή στη ζωή της. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Μάλιστα, θα επανέλθουμε και επί τούτου. Κυρίες και κύριοι σε αυτό το σημείο θα πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα, επιστρέφουμε σε πολύ λίγο για να συνεχίσουμε την κουβέντα μας με τον κ. Θεοδωράκη.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Επιστρέψαμε κυρίες και κύριοι, μέρος δεύτερο για τη σημερινή μας εκπομπή και συνεχίζουμε την κουβέντα μας με τον Πρόεδρο του Ποταμιού, τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη για να περάσουμε στη συνέχεια και στα επιμέρους θέματα που έχουν να κάνουν με την Κρήτη.
Πρώτα απ΄ όλα κ. Πρόεδρε θέλω να σας ρωτήσω τι γίνεται με την εφαρμογή του μνημονίου. Σας άκουσα να λέτε ότι "αν δεν εφαρμοστεί η νέα δανειακή σύμβαση θα χρειαστεί να πάμε και σε τέταρτο μνημόνιο".
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, βέβαια. Μα, το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων ποιο είναι; Ο κ. Σαμαράς ήθελε να σκίσει το μνημόνιο του κ. Παπανδρέου, έτσι δεν έλεγε στην αρχή ο κ. Σαμαράς; Μετά ήρθε ο κ. Τσίπρας που ήθελε να σκίσει το μνημόνιο του κ. Σαμαρά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Είναι μονόδρομος η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών αυτό που μας λένε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι βέβαια, μπορούμε να έχουμε και επόμενο μνημόνιο, μπορεί η Ελλάδα να παιδευτεί και με ένα επόμενο μνημόνιο.
Πρέπει να τηρήσουμε κάποιες συμφωνίες, πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του Τσίπρα, να βελτιώσουμε εκεί που μπορούμε το πρόγραμμα που έρχεται ώστε να γίνει πιο κοινωνικά δίκαιο, αλλά αυτό το κλείσιμο του ματιού ότι μπορεί και να μην το εφαρμόσουμε σημαίνει ότι κοίτα να δεις, βγάλε με εμένα, να ζήσω τέσσερα καλά χρόνια στην εξουσία και μετά άσε τους άλλους να τραβιούνται με ένα καινούριο μνημόνιο.
Θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τα μνημόνια και πρέπει να κάνουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά, να μειώσουμε το σπάταλο κράτος, να δώσουμε χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να δημιουργήσουμε δουλειές. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν.
Ο τρόπος και η μέθοδος μπορεί κάποιες στιγμές να αλλάζει, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν. Εάν συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά, εάν συνεχίσουμε να ζούμε με εισαγωγές και όχι με εξαγωγές, θα έρθει και το επόμενο μνημόνιο.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Αντίλογος, για να περάσουμε και στα θέματα της Κρήτης και θέλω να ξεκινήσω με θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Σας άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή, αν θυμάμαι καλά ήταν μία περιοδεία σας στη Μακεδονία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στα Γρεβενά στους κτηνοτρόφους.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Έτσι, σας άκουσα να μιλάτε για την ανάγκη ανασύνταξης, να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και για την ανάγκη να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος. Γεγονός είναι αυτό, όλοι συμφωνούν, μόνο που οι απαιτήσεις…
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε συμφωνούν όλοι, γιατί το λέτε συνέχεια αυτό; Δε συμφωνούν όλοι.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Τουλάχιστον αυτό το ευαγγελίζονται θεωρητικά.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, πέστε θεωρητικά.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Θεωρητικά. Οι απαιτήσεις όμως των δανειστών λένε για περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις των αγροτών, λένε για περικοπές, λένε για να δίνουν ένα κομμάτι από τις επιδοτήσεις τους να το καταθέτουν. Πως μπορεί να συνδυαστεί και το ένα και το άλλο;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το ερώτημά σας έχει μία υπερβολή; Ξέρετε πόσα λεφτά δίνουν οι Ευρωπαίοι, μπορούν να δώσουν για να είμαι ακριβής οι Ευρωπαίοι στους Έλληνες αγρότες και είναι ανίκανη η Ελληνική Κυβέρνηση να τα πάρει;
Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Δεν είναι το μεγάλο ζήτημα η φορολογία των επιδοτήσεων, το οποίο συζητάμε στην Ευρώπη και να δούμε τι θα κάνουμε. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ούτε καν τα κονδύλια που δίνουν, γιατί έχουμε έναν ανίκανο Υπουργό Εργασίας και είχαμε ένα ανίκανο πολιτικό σύστημα που δεν ήθελε λύσεις για την αγροτιά.
Εμείς έχουμε πει ότι θα πρέπει σε όλη την Ελλάδα να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, νέοι συνεταιρισμοί, με φόρο 13% και όχι με 23%. Με 13% για να βγάζουμε ανταγωνιστικά προϊόντα. Αλλά εάν κάνουμε αυτές τις ομάδες παραγωγών, θα είναι και πιο ασφαλής ο παραγωγός και δε θα μπορεί να εξαρτάται..
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Μαζί με τη φορολογία των επιδοτήσεων όλα αυτά;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω, δε θα μπορεί να εξαρτάται ο καθένας από το παζάρι του μεσάζοντα. Αντιλαμβάνεστε τι λέω;
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Βεβαίως.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι σημαντικό να συμβεί, αυτό είναι μια υπόδειξη που έχει γίνει όχι μόνο από το Ποτάμι, αλλά πολύ παλιά στη χώρα και δεν θέλησε κανείς να το κάνει, γιατί τους ενδιαφέρει να είναι αυτή η χαοτική κατάσταση, γιατί πάρα πολλοί μεσάζοντες είναι μέσα στα κόμματα. Αυτή η κατάσταση με τη λιμνάζουσα αγροτική παραγωγή συμφέρει κάποιους. Στην Κρήτη έχουμε καταφέρει να κάνουμε και εξαγωγικό εμπόριο από τα προϊόντα μας.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Με πολύ υψηλούς δείκτες τα τελευταία χρόνια.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο και συνεχίζουμε. Με τι προϊόντα; Επώνυμα. Η Ελλάδα χρειάζεται brand name και χρειάζεται, να είμαστε και ειλικρινείς, ένα όνομα.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Ναι, αλλά ξέρετε σωστό. Λένε όμως οι παραγωγοί ότι "αν μας φορολογήσετε περαιτέρω θα τα παρατήσουμε, θα εγκαταλείψουμε τα χωριά μας γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε". Δηλαδή μέχρι να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο που μας λέτε, μέχρι τότε τι κάνουμε, πως θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς σας είπαμε, λέμε ομάδες παραγωγών και 13% φορολογία. Μπορούμε να το κάνουμε; Ναι μπορούμε να το κάνουμε, γιατί έχει συμβεί σε όλη τη Νότια Ευρώπη.
Και πρέπει το κεντρικό κράτος να κάνει τι; Να δημιουργήσει με τη δική του ευθύνη το brand name Ελλάδα, το brand name Μεσόγειος. Είμαστε μία χώρα ευλογημένη που βγάζει ακόμα πολύ καλά προϊόντα. Δε θα πρέπει τα προϊόντα μας να γίνουν βιομηχανικά. Θα πρέπει να βγάζουμε το κατσικίσιο γάλα, εκεί έχουμε να βγάλουμε λεφτά. Αντιλαμβάνεστε τι λέω; Πρέπει να πουλήσουμε την ιδιαιτερότητα της χώρας μας.
Ποτέ δε θα έχουμε μεγαλύτερες εκτάσεις από την Ισπανία για να εκτρέφουμε αιγοπρόβατα, αλλά θα μπορούμε να έχουμε το καλύτερο και ακριβότερο κατσικίσιο κρέας, μπορούμε να έχουμε το καλύτερο και ακριβότερο τυρί, την καλύτερη και ακριβότερη ντομάτα.
Η Ελλάδα δε θα δώσει τη μάχη της φτήνιας στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης, αυτή τη μάχη θα τη χάσουμε, πρώτον γιατί δε θέλουμε να ζούμε με αυτούς τους μισθούς, δε θέλουμε να πουλάμε το λάδι μας 2,5 και 3 ευρώ.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Να αναδείξουμε λοιπόν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πας στα χωριά και λέει πήραμε καλή τιμή, πήραμε 3 ευρώ. Καλή τιμή 3 ευρώ; Και το στέλνουμε χύμα στους Ιταλούς το βάζουν σε μπουκαλάκια αρώματος και το πουλάνε 15;
Υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχει η Κριτσά και υπάρχουν πολλές περιοχές που το έχουν καταφέρει. Πως το έχουν καταφέρει; Γιατί ακριβώς βρέθηκαν κάποιοι τολμηροί που είπαν ότι θα εξάγουμε και θα δημιουργήσουμε όνομα. Αυτό έπρεπε να κάνει η χώρα μας. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να πουλάει χωρίς μάρκα, δε θα βγάλει λεφτά ο Έλληνας παραγωγός.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Πάμε τώρα στο κεφάλαιο αεροδρόμια. Η άποψή σας για την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου στα Χανιά του Ιωάννης Δασκαλογιάννης και για την κατασκευή του διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς τολμηρά είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι έχει βρει κορόιδα στα Χανιά.
Σας πληροφορώ και το ξέρετε ότι την προηγούμενη μέρα που αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να δώσει τα αεροδρόμια, οι υπουργοί κατέβηκαν για βόλτα στα Χανιά και είπαν ότι "κάνουμε προσπάθειες να εξαιρεθεί το αεροδρόμιο των Χανίων".
Ψέματα, δεν έγινε καμία τέτοια προσπάθεια, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να δώσει τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. Από την πρώτη στιγμή.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Ορθώς ή λάθος;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς τους είπαμε ότι είμαστε υπέρ της αποκρατικοποίησης, αλλά μπορούσαμε, εάν δεν παίζαμε τις κουμπάρες, που έπαιζε η κυβέρνηση, να πάμε σε μία άλλη συμφωνία. Έπρεπε τα αεροδρόμια της χώρας να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός. Καταλαβαίνεις τι λέω, να μοιράσεις τα αεροδρόμια.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Ναι, να μην είναι μία λίστα με όλα τα αεροδρόμια και τα 14 μέσα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να βάλεις όλα τα αεροδρόμια που χρειάζονται ανάπτυξη, να τα χωρίσεις στα δύο και να βγεις στη διεθνή αγορά και να ζητήσεις προσφορές. Θα κερδίζαμε παραπάνω.
Κι επίσης να επιβάλλαμε και κανόνες αρχιτεκτονικούς, τα Χανιά έχουν ανάγκη από ένα καλό αεροδρόμιο, από ένα ωραίο αεροδρόμιο. Δεν μπορεί να γεμίσουμε με γερμανικά κτίρια τη χώρα, όπως έγινε στο Ελληνικό, που ήταν λάθος που δεν έγινε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Γιατί η Ελλάδα εκτός όλων των άλλων είναι και χώρος πολιτισμού, ο τουρίστας δε θέλει να μπαίνει σε ένα κουτί, θέλει να μπαίνει σε ένα αεροδρόμιο που σημαίνει κάτι αυτό για τον τόπο.
Τα έργα της Κρήτης έχουν πάει πίσω, πρέπει να προχωρήσουν, πρέπει να προχωρήσει το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, γιατί το Ηράκλειο εκτινάχτηκε, η Κρήτη εκτινάσσεται. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει από μία κυβέρνηση που θα βρει τους όρους να μη γίνεται με σπατάλη, να μη γίνεται με ημετέρους, να μη γίνεται με τους γνωστούς αγνώστους, αλλά να γίνεται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Και για το κλείσιμο, ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης) με ιδιωτικές επενδύσεις;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή το κεντρικό κράτος δεν έχει λεφτά να ξαναφτιάξει το βόρειο άξονα της Κρήτης. Βέβαια ο βόρειος άξονας της Κρήτης είναι μια ντροπή, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για την Ελλάδα. Γιατί η συνεισφορά της Κρήτης στο ΑΕΠ της χώρας είναι πολύ μεγάλη και δικαιούτο η Κρήτη να έχει έναν βόρειο άξονα που να μην σκοτώνονται τα παιδιά της κάθε μέρα. Και το ξέρεις ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι τωρινό, έκανα εκπομπή για το βόρειο άξονα στο παρελθόν.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Το θυμάμαι πολύ καλά.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ πριν αποφασίσω να μπω στην πολιτική έκανα εκπομπή και είπα ότι εδώ έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο πάρτι των εργολάβων, από την εποχή της χούντας σου θυμίζω. Είναι μια ωραία παραμυθένια ιστορία να τη συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή κι όχι σήμερα, και θα βρεις πολύ ενδιαφέροντα πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί με τον βόρειο άξονα της Κρήτης. Πολύ σπουδαία ονόματα.
Ο βόρειος άξονας λοιπόν της Κρήτης που άρχισε από τη χούντα είναι μια ντροπή σήμερα και πρέπει να αλλάξει η συνθήκη. Εμείς πιστεύουμε ότι τέτοια μεγάλα έργα μπορούν να μπουν με τη σφραγίδα της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Κρήτη να λύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, γιατί μιλάμε για ένα αναπτυξιακό έργο, χωρίς τοπική σημασία μόνο, με διεθνή σημασία. Είναι τα εκατομμύρια των τουριστών που το επιβάλλουν.
Οι Ευρωβουλευτές μας προσπαθούν, υπάρχει δυνατότητα εάν η χώρα έχει συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις να κερδίσει λεφτά. Το πακέτο Γιούνκερ, αν θυμάστε μπήκαμε στη Βουλή και είπαμε τα 35 δις του πακέτου Γιούνκερ και σχεδόν μας χλευάσανε που μιλάγαμε γι΄ αυτά τα λεφτά, και βγαίνει τώρα ο Τσίπρας στις προεκλογικές του ομιλίες και λέει "υπάρχουν και τα 35 δισεκατομμύρια του πακέτου Γιούνκερ". Ναι αλλά όταν τα έλεγε το Ποτάμι ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας, εκεί είναι τα λεφτά για τη χώρα;
Τέλος πάντων, για να μην μιλάμε μόνο για τις λεπτομέρειες, πρέπει ο ελληνικός λαός να σκεφτεί πολύ σοβαρά ότι οι προηγούμενες συνταγές έχουν αποτύχει. Απέτυχαν τα ψέματα του Τσίπρα, αποδείχτηκαν και γνωρίσαμε και τι σημαίνει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να δώσει την ευκαιρία στη δημιουργική Ελλάδα να μπει μπροστά, έχει αστείρευτες δυνάμεις η Ελλάδα.
Προσέξτε τι κάναμε με το ψηφοδέλτιο επικρατείας, ποιους βάζουν στα ψηφοδέλτια επικρατείας αυτοί και ποιους βάλαμε εμείς; Καταφέραμε και πείσαμε έναν άνθρωπο ο οποίος τιμά τη χώρα, τιμά την Ευρώπη, τον Νικηφόρο Διαμαντούρο.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Τον κ. Διαμαντούρο!
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είναι Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού. Ο Έλληνας που έδωσε δικαίωμα στον κόσμο ως Συνήγορος του πολίτη, που έλυσε προβλήματα, που πολέμησε το κράτος και τις αδικίες του και είναι μπροστά μας, είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού. Είναι ένα μικρό δείγμα μόνον της δύναμης της Ελλάδας. Έχει δύναμη αυτή η χώρα, αρκεί να φύγει από τους κομματικούς μηχανισμούς.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμά, να είστε καλά.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ, καλό βράδυ.
Σ. ΜΕΤΑΞΑΣ: Καλή δύναμη σας εύχομαι.