22 Φεβρουαρίου, 2019

Το Πανεπιστήμιο, η Αριστερά και τα διδάγματά της

Τάσος Παππάς

Στην πρόσφατη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση, η Ελλάδα έχασε ακόμη μια ευκαιρία να κάνει βήματα μπροστά στον τομέα της Εκπαίδευσης λόγω πεπαλαιωμένων και δογματικών αντιλήψεων και λόγω άρνησης αποδοχής της πραγματικότητας.

Δεν πέρασε η αναθεώρηση για το πολυσυζητημένο άρθρο 16 του συντάγματος με την ψήφιση του δικαιώματος ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. Ποιο ήταν το αντεπιχείρημα κυρίως της Αριστεράς; Πως με την ίδρυση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα χρεωθούν με δάνεια οι φοιτητές και πως θα υποβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλήθεια το δημόσιο πανεπιστήμιο περίμενε τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια για να υποβαθμιστεί; Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ήδη υποβαθμισμένο στα μάτια της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ένα πανεπιστήμιο με "κεκτημένα". Το κεκτημένο του καθηγητή που ορίζει ποιοι θα μπαίνουν στα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα(όχι φυσικά με αξιοκρατικά κριτήρια) ή φροντίζει να εκλεγεί κάποιους συμπαθείς σε αυτόν σε οποιδήποτε βαθμίδα ΔΕΠ. Επίσης, έχουμε το κεκτημένο του φοιτητή, ο οποίος έχει το ‘’δικαίωμα’’ με αστείες "πλειοψηφίες" των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων να κλείνει το πανεπιστήμιο(ιδιαίτερα ημέρα Παρασκευή), να διανέμει με κομματική σφραγίδα σημειώσεις στους συναδέλφους του και όταν είναι θυμωμένος να μπορεί να
ξεσπάσει εντός του πανεπιστημίου καταστρέφοντας την δημόσια περιουσία. Τέλος, έχουμε το κεκτημένο του εξωπανεπιστημιακού, ο οποίος εκμεταλλεύεται το άσυλο ανομίας και συνεπώς μπορεί να εξασκήσει το ‘’επιχειρείν’’ του παράνομου μικροπωλητή, του εμπόρου ναρκωτικών και γενικά κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς.

Αυτό το πανεπιστήμιο υπερασπίζεται η Αριστερά; Ναι, ακριβώς αυτό το υποβαθμισμένο πανεπιστήμιο. Τα δικά τους παιδιά άλλωστε δεν θα σπουδάσουν σε αυτό το πανεπιστήμιο, γιατί το δημόσιο πανεπιστήμιο χρησιμεύει μόνο σαν φυτώριο ή σαν εργοστάσιο παραγωγής νέων κομματικών φερεφώνων. Τα δικά τους παιδιά θα φύγουν όπως πρέπει από τα ιδιωτικά σχολεία του εσωτερικού και θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα στελέχη της Αριστεράς δεν έχουν αυταπάτες. Ξέρουν πως τα Μη Κρατικά/ Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια προάγουν την γνώση και την έρευνα, ανεβάζουν τον ανταγωνισμό, δίνουν υποτροφίες για τους οικονομικά αδύναμους αλλά αριστούχους σπουδαστές και, φυσικά, δίνουν την δυνατότητα σε νέους ερευνητές και ακαδημαϊκούς να εργαστούν.

Αυτή η πραγματικότητα όμως δεν μπορεί να χωρέσει στον μικρόκοσμο της ελληνικής Αριστεράς, γιατί θα ξεβολέψει τον κομματικό της μηχανισμό. Θα αναγκάσει το δημόσιο πανεπιστήμιο να αλλάξει. Για την ακρίβεια θα το αναγκάσει να γίνει Πανεπιστήμιο και όχι απλά ένα κέντρο εξετάσεων, ανομίας και διερχομένων.

Όσοι ξεκινήσαμε/περάσαμε από την Αριστερά, μάθαμε πως είναι κεκτημένο το να μην αξιολογείσαι. Είναι επαναστατικό να καταστρέφεις την δημόσια περιουσία και είναι βαθύτατα αριστερό το να μην θες άλλους ‘’παίκτες’’ στο παιχνίδι της εκπαίδευσης.

Κάποιοι γυρίσαμε την πλάτη σε αυτή την Αριστερά, όχι γιατί μετανιώσαμε που ξεκινήσαμε και πιστέψαμε σε αυτήν, αλλά γιατί κάποια στιγμή βρήκαμε το θάρρος και κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και είδαμε πως εξελισσόμαστε σε ένα δογματικό και αυτοκαταστροφικό πολιτικό τέρας. Αυτό το μάθημα δίνει σήμερα η ελληνική Αριστερά, τι δεν πρέπει να γίνεις στη ζωή σου αν θες να πας μπροστά.

*Ο Τάσος Παππάς είναι επικεφαλής της Νεολαίας του Ποταμιού

Πηγή: karditsapress.gr