4 Μαρτίου, 2019

Το μόνο που απασχολεί τα «παραδοσιακά» κόμματα είναι οι ετεροδημότες να ρίχνουν τη σωστή ψήφο τη σωστή στιγμή

Θανάσης Χειμωνάς

Χαιρετισμός του Θανάση Χειμωνά, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο

Καλησπέρα.

Χαίρομαι που βρίσκομαι στην όμορφη πόλη σας την οποία πρωτογνώρισα αρκετά πρόσφατα, το 2015 όταν έκανα Πάσχα εδώ και πιο συγκεκριμένα στα Τριανταίικα. Αν και στην πολιτική από το 2012 δεν έχω ξαναπευθύνει ποτέ χαιρετισμό σε οτιδήποτε. Θα είμαι λοιπόν σύντομος, ελπίζω να είσαστε επιεικείς.

Εννιά, τουλάχιστον, χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης η Ελλάδα εξακολουθεί να δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι. Ήμασταν ουσιαστικά η πρώτη χώρα που μπήκε στα μνημόνια και παραμένουμε, όσο και αν κάποιοι εξακολουθούν να μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο, η μοναδική που ταλανίζεται ακόμα από αυτά. Τι φταίει γι αυτό; Λάθη δεκαετιών των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της Ε.Ε. , επιδεικτικά ανεύθυνη άσκηση αντιπολίτευσης την περίοδο 2010-15 και μια καταστροφική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ από τότε έως σήμερα. Και το χειρότερο; Και εκείνοι που –εκτός χαοτικού απροόπτου- πρόκειται να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο: Λαϊκισμός, Παροχολογία,Πατριδοκαπηλία. Φαίνεται πως σε αυτή τη χώρα δε μαθαίνουμε ποτέ. Δε θέλουμε να μάθουμε βρε παιδί μου.

Λίγο πολύ όμως όλα αυτά είναι χιλιοειπωμένα. Δεν θα επεκταθώ άλλο.

Έχω μια γενική ιδέα για το ποια είναι τα βασικά προβλήματα της περιοχής. Στο βαθμό βέβαια που ένας πρωτευουσιάνος βρίσκεται σε θέση να κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κάτοικος πόλης της Περιφέρειας. Είναι βλέπετε γνωστό πως η Ελλάδα αποτελεί ενδεχομένως τη λιγότερο αποκεντρωμένη χώρα στον κόσμο. Τα πάντα βρίσκονται στην Αθήνα. Οι κάτοικοι των μεγάλων ελληνικών πόλεων, όπως είναι το Αγρίνιο αλλά ενίοτε και μεγαλύτερων- ακόμα και της «συμπρωτεύουσας» Θεσσαλονίκης συχνά είναι αναγκασμένοι να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα για να βρουν δουλειά, για να φτιάξουν οικογένεια- ακόμα και για να πάνε σε έναν κινηματογράφο ή ένα θέατρο. Όσο και αν εδώ βέβαια υπάρχει το εξαιρετικό ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα για το οποίο καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά. Είναι ξεκάθαρη: Το μόνο που απασχολεί τα «παραδοσιακά» κόμματα είναι οι ετεροδημότες να βρίσκονται στο σωστό σημείο και να ρίχνουν τη σωστή ψήφο την σωστή στιγμή.

Η περιοχή σας λοιπόν είναι ίσως η πιο αδικημένη στην Δυτική Ελλάδα σε ό,τι αφορά το Οδικό Δίκτυό της. Ο πανέτοιμος πλέον αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Βόνιτσας εξακολουθεί να μην παραδίδεται στην κυκλοφορία. Τα έργα σε εκείνον μεταξύ Βόνιτσας και Αμβρακίας
έχουν διακοπεί. Για την διαδρομή Αγρινίου-Μεσολογγίου δεν χρειάζεται να πω κάτι. Την έχω κάνει και ξέρω τι τραβάτε. Όλα αυτά για γραφειοκρατικούς λόγους. Συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα.

Πρέπει να αξιοποιηθεί το λιμάνι του Πλατυγυαλίου. Μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο αν αποφασιστεί να γίνουν εδώ εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου. Οι υποδομές υπάρχουν, ο χώρος υπάρχει. Είναι γνωστό άλλωστε ότι συζητείται να σχεδιαστεί υποθαλάσσιος αγωγός Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Πελοπόννησος – Δυτ. Στερεά –Ήπειρος – Ιταλία.

Εμείς στο Ποτάμι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της Παιδείας.

Μετά τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας (την οποία έχει στηλιτεύσει το Ποτάμι μέσω του Γιώργου Μαυρωτά) η ανάγκη λειτουργίας σχολών και τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και Ερευνητικών Κέντρων στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο είναι επιτακτική. Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει σχετικές εξαγγελίες. Στην πράξη όμως; Πάνω απ’ όλα όμως, είναι αδιανόητο να αποφοιτούν φοιτητές από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Όπως συμβαίνει εδώ, στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα μετά τις καταστροφές των τελευταίων ετών.

Χρειάζεται αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων όπως το παλαιό νοσοκομείο Μεσολογγίου και οι καπναποθήκες του Αγρινίου. Και γενικότερα όμως χρειάζεται υλοποίηση όλων των έργων που έχουν προγραμματιστεί και ανακοινωθεί από τους Δημάρχους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δυστυχώς οι υποσχέσεις πριν τις εκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές, στην Επαρχία είναι πάντα πολύ περισσότερες από αυτές που ακούμε στην Αθήνα. Ακόμα πιο δυστυχώς οι υποσχέσεις αυτές μένουν σε μέγιστο βαθμό στα χαρτιά.

Είναι σημαντικό να γίνονται συνέδρια σαν το συγκεκριμένο. Είναι σημαντικό τα συνέδρια αυτά να παράγουν αποτελέσματα και να αναδεικνύουν προτάσεις. Ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, εύχομαι λοιπόν ό,τι καλύτερο στις εργασίες του Δεύτερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας. Και, μια και βρίσκομαι στο Αγρίνιο, εύχομαι στον ιστορικό Παναιτωλικό μια θέση στα ευρωπαϊκά κύπελλα ποδοσφαίρου της επόμενης χρονιάς!

*Ο Θανάσης Χειμωνάς είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου