8 Οκτωβρίου, 2018

Το κράτος αδίκου στο εδώλιο

Μίλτος Κύρκος

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, στις 6.30μμ θα είμαστε στη δίκη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, (Πανεπιστημίου 47-49) σε μια πρωτοφανή δίκη: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δικάζεται ηγεσία του Αρείου Πάγου. Δικαστές οι οποίοι όχι μόνο δεν ελέγχθηκαν για τις παράλογες αποφάσεις τους, αλλά κρίθηκαν ικανοί για την κατάληψη ανωτάτων αξιωμάτων, ακόμη και κάποιος που ψήφισε εναντίον της δικής του εισήγησης χωρίς αιτιολογία!

Όταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηλιτεύουμε τις κυβερνήσεις Ουγγαρίας και Πολωνίας για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, όταν διακόπτουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λόγω υποταγής των ανώτατων δικαστικών στη βούληση της πολιτικής εξουσίας, πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι και στα του οίκου μας. Ποιος καλύτερος να αναλάβει την ευθύνη αυτή από το Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται από ανώτατα στελέχη όλων των άλλων θεσμών της Δικαιοσύνης πλην του Αρείου Πάγου; Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Νομικές Σχολές, Ανώτατο Πειθαρχικό των δικηγόρων. Η δίκη θα αποτελέσει  μια ευκαιρία αυτοκάθαρσης του μηχανισμού των δικαστηρίων.

Η παρουσία μας θα είναι ελάχιστη συμπαράσταση, αλληλεγγύη κατά της προσπάθειας συντριβής της Athens Review of Books μέσω ακατανόητων δικαστικών αποφάσεων.

Το οφείλουμε στο Κράτος Δικαίου, στην ελληνική δικαιοσύνη.

To οφείλουμε στον καθηγητή  Στ. Τσακυράκη που δήλωσε τον Ιούλιο του 2017:  «Όλοι γνωρίζουν ότι η υπόθεση της αγωγής Κοτζιά κατά Athens Review of Books θα κριθεί τελικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προσωπικά δεν θα στοιχημάτιζα υπέρ του Κοτζιά. Πιστεύω ότι θα κερδίσει η ελευθερία του λόγου

  • “Tο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης μαρτυρεί ανεπίτρεπτη για δικαστήριο πολιτική μεροληψία” (Α. Μανιτάκης).
  • “Η απόφαση προδίδει αδιανόητη και εξόφθαλμη έλλειψη λογικής, θλιβερή αμάθεια ανόητη και εξόφθαλμη έλλειψη λογικής, θλιβερή αμάθεια και έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων ιστορίας” (Ν. Διαμαντούρος).
  • “Αριστούργημα ιστορικής αμάθειας και ακρισίας που απάδει σε δικαστές ” (Γ. Β. Δερτιλής).
  • “Τόσες ανοησίες μέσα σε τόσο λίγο χώρο” (Θ. Βερέμης).
  • “Ανοησία πελωρίων διαστάσεων” (Γ. Γιαννουλόπουλος).
  • “Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μνημείο αμάθειας που καταρρακώνει το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης” (Π. Σ. Βαλλιάνος).
  • “Η απόφαση του δικαστηρίου υποδηλώνει ότι η σάτιρα του Όργουελ φαίνεται να έχει γίνει πραγματικότητα στην Ελληνική Δικαιοσύνη»” (Α. Νεχαμάς).
  • “Δυστυχώς εκτός από διασκεδαστική η απόφαση είναι και ανησυχητική, γιατί εικονογραφεί πόσο πάσχει πλέον στην πράξη η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης” (Π. Κιτρομηλίδης).
  • “Ανιστόρητης αιτιολογίας και εντυπωσιακά λανθασμένη καταδικαστική απόφαση” (Α. Δεληβοριάς).